Adana
Manşet Haber 3.08.2014 14:33:55 0

Adana'da Markette Limon 7.99 lira

Adana'da Markette Limon 7.99 lira

TZOB’un üretici-market fiyatları araştırmasına göre, temmuz ayında, arz, talep ve ürünlerin hasat dönemine bağlı olarak fiyatlar değişti. Market fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı oldu. Üretici fiyatlarında ise Temmuz ayında 13 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 4 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı meydana geldi.

Market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşü 11,49 ile kuru üzümde, en fazla fiyat artışı yüzde 33,77 ile limonda görüldü. Adana’daki marketlerde limonun 7.99 liradan satıldığı gözlendi. Karpuz fiyatı yüzde 30,37 arttı. Karpuzda görülen fiyat artışında, örtü altı üretimin bitmesi ve arzın açıkta yetiştirilen ürünlerden sağlanmasıyla birlikte arzdaki daralma ve talep artışı etkili oldu.

Çilekte sezonun sonuna gelinmesine bağlı olarak arzda görülen daralma nedeniyle fiyat artışı yaşandı. Domates, salatalık, biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde görülen fiyat artışında, örtü altının bitmesi ve arzın tarladan

sağlanmaya başlaması etkili oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı boyunca fiyatları yakından izlediklerini, uyarılarda bulunduklarını, bunun sonucunda spekülatif artışların görülmediğini, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini bildirdi.

ÜRETİCİ-MARKET FİYAT FARKI

Bayraktar, Temmuz ayındaki, seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 469,23 ile maydanozda görüldüğünü bildirdi. Şemsi Bayraktar, sivri bibere yüzde 308,01, salatalıkta yüzde 304,39, limonda yüzde 292,94, kuru soğanda yüzde 280,65 fiyat farkı bulunduğunu vurguladı.

FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında fiyatı en fazla artan ürünün karpuz olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Karpuzda görülen fiyat artışında, örtü altı üretimin bitmesi ve arzın açıkta yetiştirilen ürünlerden sağlanmasıyla birlikte arzdaki daralmanın yanı sıra, mevsim itibarıyla yaşanan talep artışı etkili oldu. Kırmızı mercimekte üretici fiyatı yeni sezon fiyatıdır. Bundan dolayı geçen sezona göre fiyatlarda bir miktar atış yaşandı. Çilekte sezonun sonuna gelinmesine bağlı olarak arzda görülen daralma fiyatlarda artışa yol açtı.

Domates, salatalık, biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde görülen fiyat artışında mevsim itibarıyla örtü altının bitmesi ve arzın tarladan sağlanmaya başlaması etkili oldu.

Üreticilerde fiyatı düşen ürünlere baktığımızda havuçta talepte görülen daralmaya bağlı olarak fiyatlar geriledi. Yumurta fiyatlarında yaşanan düşüşte Irak’taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntılar ile yaz aylarında talepte yaşanan azalma etkili oldu. Patateste görülen fiyat düşüşünde hasat edilen ürün miktarındaki artışın etkisi görülüyor.

Market raflarında fiyatı en fazla artan ürünlerden limonda, depodaki ürünün azalması ile arzda yaşanan sıkıntı fiyatlara yansıdı.”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.1° / 19.2°