Tarih: 08.11.2012 09:09

Adanalı mucit 3. oldu

Facebook Twitter Linked-in

Adana(Ulus)--İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen  'Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı' yarışmasında ''Metal ve cehverlerin (alüminyum, demir, bor vs) atıklarının değerlendirilmesi ve enerji üretilmesi'' projesi ile katılan  Turgay Kamışlı üçüncü oldu.

Toplam 410 başvurunun yapıldığı Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı yarışmasına akademisyen kategorisinde 276 müracaat dikkat çekti. 37 üniversitenin proje gönderdiği yarışmada ilk sırayı 76 proje ile Sakarya Üniversitesi aldı. Sanayici kategorisinde 52, öğrenci kategorisinde 58 ve girişimci kategorisinde ise 24 proje birincilik için yarıştı.
Toplam 100 bin TL ödülün dağıtıldığı final gecesinde kazananlara ödüllerini veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, törene katılan bazı sanayicilerden ödül alan projelere üretim sözü aldı.

 

EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Turgay Kamışlı ödül töreninde yaptığı konuşmada geri dönüşümü olmayan metal ve cevherlerin atıklarının değerlendirilerek Hidrojen gazı üretilmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağını vurguladı. Kamışlı, bunun bir plan, proje veya modül olmadığını, bizzat çalışan HİDROJEN gazı üreten egzotermik ısı veren, akabinde bertarafı güç, istifi, depolanması kolay olmayan atıkları pastorize ederek ekonomiye kazandırdığını ifade etti. Buluşunun çevre ve insan için tehlikeli olan bu atıkları bertaraf ettiğini belirtti.

Kamışlı, geleceğin enerjisi olan Hidrojen gazını katolizer ve tetikleyici kullanmadan ürettiğini, yapılan tahlil ve analizlerde zararlı (carbon, kükürt) dioksit salınımı olmadığını, maliyetinin çok düşük olduğunu söyledi. “Teknolojisi ve sanayisi gelişmiş ülkelerce değişik yöntem ve deformasyonlarla üretilen hidrojen gazını, bu ülkeler üretimi çok zormuş gibi lanse etmektedirler. Bu bilgilendirmeler ve söylemler gerçek dışıdır” dedi. Ülkemizde milyonlarca metreküp atık olduğunu, bu atıkların enerjisinin en az 10 Keban barajının ürettiği enerjiye eş değerde olduğunu belirtti.

 

BAKAN DAVET  ETTİ

 

Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bugüne kadar Ar-Ge ve İnovasyona yeterince önem verilmediğini belirterek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Bakan olarak katılımcıların arkasında olacağını söyleyen Çağlayan Turgay Kamışlı’yı enerji konusunda görüşmek üzere davet etti.

Kamışlı bir soru üzerine “1 litresıvı hidrojen veya1 metreküplük gaz hidrojenin karşılığı,8 litrepetrol türevi yakıtlara eşdeğerdir” dedi.

Bir çok üniversite ve Türkiye Hidrojen Enstitüsü ile ortak çalışan Turgay Kamışlı, Dünya Hidrojen Araştırma Enstitüsü Onursal Başkanı Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu’nun bizzat referans olduğunu ve KKTC’de yapılan Uluslararası Enerji Sempozyumunda  Prof. Veziroğlu’nun, bilinen hidrojen gazının dışında farklı bir üretim metodu olduğu için, bunun yeni bir buluş olduğunu söylediğini vurguladı.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —