Altın Madenciliği ve Siyanür Paneli

10.03.2013 23:58:01

Altın Madenciliği ve Siyanür Paneli

Adana(Ulus)--Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu, ülkemizin önemli bir altın ithalatçısı olduğunu belirterek, “1980 ve sonrasında çok uluslu şirketlerin arama ve sonrasında bulunan madenleri işletmeye açması ile Altının nihai ürün eldesinde kullanılan siyanür üzerinden Altın Madenciliği tartışılmaya başlanmıştır.” dedi.

Maden, Jeoloji, Kimya ve Çevre Mühendisleri Odaları  Adana Şubeleri ile Çukurova Üniversitesi Maden, Jeoloji, Çevre ve Kimya Mühendislikleri Bölümünün ortaklaşa düzenlediği “Altın Madenciliği ve Siyanür” konulu Panel Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisinde yapıldı.

maden_paneliMaden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahattin Sakatoğlu, Altın madenciliğinin Anadolu topraklarında 6000 yıllık bir geçmişi olduğunu, 1933 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan Altın ve Petrol Arama İdaresi Başkanlığının kurulması ile Cumhuriyet döneminde de devam ettiğini ifade etti. Sakatoğlu, şöyle konuştu:

”Önemli bir Altın İthalatçısı olan ülkemizde Özellikle 1980 ve sonrasında çok uluslu şirketlerin arama ve sonrasında bulunan madenleri işletmeye açması ile Altının nihai ürün eldesin’de kullanılan siyanür üzerinden Altın Madenciliği tartışılmaya başlanmıştır. Tartışmaların odağını kendi ulusal kaynaklarımızın kullanılmasından daha çok, çok uluslu şirketlerin ve onların uzantısı olan yerli ortakları oluşturmuştur.

Altın Madenciliği yapan çok az sayıda ulusal sermayeli şirketler de tartışmayı bitirmemiş, bu şirketlerin arkasında uluslar arası şirketlerin varlığı kuşkusuyla yaklaşılmıştır. Birde Altın nihai ürün elde edilmesinde Siyanür kullanılıyor olması tartışmanın boyutunu çok farklı mecralara çekmiştir. Ülkemizde Siyanüre karşı olanlar ve Altın madenciliğini destekleyenler olarak kutuplar oluşmuştur. Öyle ki aynı platformlarda taraflar bir araya gelerek tartışmaktan kaçınmakta kitleleri kendi inançları doğrultusunda bilgilendirmeye çalışmışlardır. Altın ve Siyanür konusunda televizyon programları, paneller, sempozyumlar yapılmakta, konunun tarafları birlikte yer alamamaktadır. Konunun uzmanları karşılıklı tartışmadığından bazı çevreler tarafından bilinçli olarak bilgi kirliliği yaratılmaktadır. Bu da madenciliğimize ve çevremize zarar vermektedir.”

Panelde Maden Mühendisleri Odasından Prof. Dr. Caner Zanbak, Jeoloji Mühendisleri Odasından Tahir Öngür, Gazi Üniversitesi Toksikoloji Bölümü Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Kimya Mühendisleri Odasından Prof. Dr. Bilgehan Güzel ile Çevre Mühendisleri Odasından Yrd. Doç. Dr. Enver Yaşar Küçükgül görüşlerini dile getirdi.

KATILIM YOĞUN

ÇÜ. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, ÇÜ. Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Parlak, akademisyenler, JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ve yönetim kurulu üyeleri, KMO Adana Şube Başkanı Ali Çelik ve yönetim kurulu üyeleri, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, ÇMO Adana Bölge Temsilcisi Kenan Doğan ve üyelerinin yanı sıra bölüm öğrencileri yoğun katılım gösterdi.

ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRİYORUZ

altin_paneliPanelist bilim adamları Prof. Dr. Caner Zanbak, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Prof. Dr. Bilgehan Güzel, Sayın Tahir Öngür ve Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül yaptıkları sunumlarda Altın Madenciliğinin yapılmalıdan başlayarak Siyanürün Kimyasal yapısına, Toksikolojik olarak insan üzerinde etkisine ve doğaya verebileceği zararlara kadar her türlü bilgiyi ayrıntılı olarak anlattı.

 

 



1

CHP’NİN DANIŞMA KURULU TOPLANTILARI BAŞLIYOR

2

YÜREĞİR BELEDİYESİ UYARDI

3

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

4

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

5

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!