ANIZ YAKMAK, HEM TOPRAĞI HEM ÇEVREYİ ÖLDÜRÜYOR
EKONOMİ 25.05.2024 20:49:00 0

ANIZ YAKMAK, HEM TOPRAĞI HEM ÇEVREYİ ÖLDÜRÜYOR

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, bölgemizde başlayan buğday hasadı sonrasında anızları yakmamaları konusunda üreticileri uyararak, anız yakmanın hem çevre hem de toprak için zararlı olduğunu ifade etti.

Çukurova Bölgesinde buğday hasadı sonrasında ikinci ürün ekmek isteyen üreticileri yoğun bir toprak hazırlığı yapma süreci bekliyor. Daha iyi bir toprak hazırlamak için bazı üreticiler tarlada kalan buğday parçalarını ve saplarını yakarak yok etmeyi tercih ediyor. Bu durumun hem çevre hem de toprak sağlığı için zararlı olduğu belirtilerek üreticiler uyarıldı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, 2024 yılı üretim sezonunda Adana genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını belirterek, hasat sonrası anız yakılmaması konusunda üreticilerden duyarlılık beklediklerini ifade etti.

Anız yakılması sonucunda gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistemin tahrip edildiğini ifade eden Kökçüoğlu, ''Özellikle topraktaki karbon (C) ve azot (N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarını azaltan anız yangınları, mikrobiyolojik aktiviteyi geriletmekte, topraktaki faydalı mikroorganizmalar yok olmakta, toprağın su tutma kapasitesi azalarak zamanla toprak verimliliği düşmektedir'' dedi.

ANIZ YAKMA CEZASI 386 LİRA

Adana Valiliğinin 13 Mart 2024 tarihinde yayınladığı 2024 Yılı Anız Yangınlarının Önlenmesi konulu genelgeyi de hatırlatan İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu, bu genelgeye göre anız yakmanın yasak olduğunu, yasaklara uymayanlarla ilgili kurumların 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre cezai işlem yapma yetkisi bulunduğunu da söyledi. Kökçüoğlu,şöyle konuştu:

 ''2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine dayanılarak 2024 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 Sayılı resmi gazetede yayınlanan 2024/1 no'lu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde "2872 sayılı Çevre Kanunun 20. inci maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 386,79 TL idari para cezası verilir" hükmü bulunmaktadır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda, bu ceza beş kat artırılmaktadır. Üreticilerimizden hem cezai durumla karşılaşmamaları, hem de çevre ve doğal ekosistem sağlığı açısından mısır hasadı sonrasında anızlarını yakmamaları konusunda duyarlılık bekliyor, bereketli bir hasat dönemi diliyorum'' 


Anahtar Kelimeler: YAKMAK TOPRAĞI ÇEVREYİ ÖLDÜRÜYOR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

39.3° / 25°