Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge MiÜdürlüğü tarafından ulusal çapta geleneksel olarak düzenlenen Sanayi Odaklı AR-GE ve İnovasyon Proje Yarışması başvuruları başladı.
Katılımcılarına sorunsuz ve kesintisiz üretim imkanları sumakla yetinmeyen, üniversite sanayi iş birliği ile bilgiyi üretime kazandıran AOSB’nin her yıl heyecanla beklenen yarışması için başvurular 15 Mart tarihine kadar devam edecek.
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, konuya ilişkin açıklamasında, değişimi ve sürekli yenilenmeyi destekleyen, yaşanabilir bir çevre, sürdürülebilir ekonomik gelişme ve Türkiye’nin rekabet gücüne katkı için AR-GE ve inovasyonu teşvik eden yenilikçi bir OSB olduklarına vurgu yaptı.
Akpınar, üniversite- sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sunan, akademisyenler ve gençleri girişimci olmaya teşvik eden yarışmanın en önemli amaçlarından birisinin de katma değeri yüksek projelerin bölgeye kazandırılması olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Günümüz dünyasında teknoloji adeta baş döndürücü hızla ilerliyor. Bundan dolayı hem ürün ve hizmetlerin yapısı hem de tüketicilerin talepleri hızlı bir şekilde farklılaşıyor. Bu hızlı değişim ve gelişim süreci içerisinde, rakip üreticilerden ayrışmak ve rekabet avantajı sağlamak zorundayız. Bunun yolu da katma değerli ürünlere yönelmekten geçiyor.”
Ülke olarak teknoloji üretiminde bir üst lige çıkmak gerektiğini belirten AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, ihracat ve ithalat dengesinin ülkemiz lehine dönüşmesi için bunun zorunlu olduğunu ifade etti.
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, Lisans Öğrenci, Lisans Mezun/ Lisansüstü Öğrenci, Akademisyen / Lisasnüstü Mezunlara açık olan projeye katılımın tamamen ücretsiz olduğunu, her kişinin bir proje ile başvurabileceğini, başvuru şartlarına ise adanaorganize.org.tr ve
AOSB Proje Destek Ofisi’nin aosbprojedestekofisi.com üzerinden ulaşılabileceğini bildirdi.
600 BİN TL ÖDÜL HAVUZU
Akpınar, 600.000 TL ödül havuzu bulunan yarışmaya başvuruların 15 Mart’a kadar devam edeceğini, hakem değerlendirmesinin 18 Mart’ta yapılacağını, sonuçların 29 Nisan’da açıklanacağını ve ödül törenini ise 15 Mayıs’ta gerçekleşmesinin planlandığını açıkladı.
TEMATİK ALANLAR
Akpınar, yarışmanın tematik alanlarını tespit ederken sanayicilerden gelen istek ve ihtiyaçların değerlendirildiğini, bu doğrultuda yeni proje kategorilerinin belirlendiğini belirtti. Yarışmanın bu yıl 10 farklı tematik alanda yapılacağını bildiren Akpınar, bu alanları şöyle açıkladı:
DONANIM-YAZILIM
Sanayi sektöründe donanım ve yazılım
-Sanayi sektöründe endüstri 4.0 ve dijitalleşme.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK
- Elektronik kart sistemleri
- Sanayi sektörlerinde enerji verimliliği
- Elektrik-elektronik sistemlerde güç verimliliği
- GES -RES sistemleri
ENERJİ
- Sanayi sektörlerinde yenilenebilir enerji sistemleri
- Kablosuz güç sistemleri
- Membran sistemleri
- Farklı tür yeşil yakıt sistemleri.
YEŞİL TEKNOLOJILER
- Sanayi sektörlerinde su verimliliği
- Sanayi sektörlerinde karbon ayak izi azaltma projeleri
- Sanayi sektörlerinde endüstriyel simbiyoz modelleri
- Sanayi sektörlerinde atık yönetim sistemleri
GIDA-TARIM
- Doğal gıda ürünlerinin üretim yöntemleri
- Gıda israfı azaltma
TEKSTİL
- Tekstilde sürdürülebilirlik ve çevre dostu kullanım KİMYA
- Organik ve İnorganik kimyasallar
- Sanayi sektörlerinde teorik kimya projeleri
- Fizikokimya
- Termodinamik
MAKİNE İMALATI VE OTOMOTİV
- Robotik ve Mekatronik sistemler
- Makine tasarımı ve imalat teknolojileri
- Malzeme teknolojileri
- Hibrit ve elektirikli araç teknolojileri
- Yeni nesil motor teknolojileri
SAVUNMA-UZAY VE HAVACILIK
- Uydu ve haberleşme sistemleri
- Uzaktan algılama sistemleri
- Veri işleme
- Sensör teknolojileri
- Savunma bilişimleri
SOSYAL YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK
- Kalkınma ve İstihdama katkı sağlayacak girişimcilik fikirleri
- Göç afet yönetimi