ASKİ’NİN NEDEN BORÇ NEDENİYLE SULARIN KESİLDİĞİNİ AÇIKLADI
Manşet Haber 13.07.2019 10:26:47 0

ASKİ’NİN NEDEN BORÇ NEDENİYLE SULARIN KESİLDİĞİNİ AÇIKLADI

ASKİ’NİN NEDEN BORÇ NEDENİYLE SULARIN KESİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Adana Büyükşehir Başkanı CHP’li Zeydan Karalar başkanlığında Belediye Meclisi Temmuz ayı son oturumu oldukça renkli geçti.
Belediye Meclis Salonunda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlık ettiği temmuz ayı son oturumunda ASKİ’den, İmamoğlu ilçesinde yaşananlara kadar bir çok konu gündeme geldi.
Meclisin açılışında Başkan Zeydan Karalar, ASKİ’deki çalışmaları hakkında bilgiler verdi. ASKİ’nin borcunu 66 milyon lira düşürdüklerini dile getiren Başkan Karalar, “ASKİ’de 927 Milyon borç vardı. Bizim aldığımız tedbirlerle 66 Milyon borcu azalttık. ASKİ’ye geldiğimizde günlük tahsilat 500 Liraya kadar düşmüştü. Oysa yaklaşık 50 milyon su faturası kesiyor ASKİ, günlük 2.5 Milyon tahsilat yapması gerekiyor, kestiği faturadan dolayı tahsil edebilmek için ve bunu yaklaşık 2.5 milyon civarına çektik.” dedi.
Borcu olanların sularının kesilmesiyle ilgilide bilgiler veren Karalar, “Şimdi tebligatla su parasını ödemeyen vatandaşların sularını kesmeye başladılar. Vatandaşlara 10 aylık su parasını ödememesine müsaade etmemek onlara iyilik değil. Bir aylık 2 aylık gibi bir faturaya ödeyemeyen bir vatandaş 10 aylığı ödeyemez. Bizim su faturalarını af etmek gibi bir lüksümüz yok. Bu vergi gibi SSK gibi KDV gibi silinemeyen borçlar. Konuşarak tebliğ yaparak ona rağmen ödemiyorsa sularını keserek, ASKİ’nin tahsilatını arttırdığımızı söylemek istiyorum. Toplamda 66 milyon borcu azaldı. Aldığımız tedbirlerle ASKİ’yi çalışır bir duruma getireceğiz. Belediyenin de. Karataş’ın içme suyu, isale hatlarının değiştirilmesi gibi çalışmalarımız var. Yakında temel atacağız. Karataş’ın arıtmasını ihaleye çıkartacağız. İller Bankası onayladı. İmamoğlu, Kozan, Horzum, Yumurtalık’ın ve Tekir’in alt yapısını ve arıtmasının da projesini yapıyoruz.” diye konuştu.
Yılbaşına kadar belediyeyi düzelteceklerini ve hizmet edebilir bir hale getireceklerini dile getiren Karalar, “Lagünler bizim için çok önemli, dünya pelikanlarının uğrak yeri. Lagünler ölüyor bitiyor. Bunun için Doğankent, Solaklı, Havutlu’nun arıtmasını yaparak oraya pis su gitmesini engelleyeceğiz. Bunu engellersek lagünleri de kurtarmış olacağız. Adana’nın yenilikleri çok. Yani Saimbeyli’de Mavi Kelebekler var. Oraya otel yapsak bir sürü turist gelecek sırf mavi kelebeği çekmek için. O kadar güzelliklerimiz var ki kullanmadığımız UNESCO ile başladık devam edeceğiz. Meclise güvendiğimi söylemek istiyorum. Yılbaşına kadar belediyeyi düzelteceğiz ve hizmet yapacak bir hale getireceğiz.” şeklinde konuştu.
Ak Partili Meclis Üyesi Vedat Gündoğan, yanlış parklardan doğan cezaların yeni tebliğ edilmeye başlandığına dikkat çekerek, bu cezaların 2 yıl öncesine ait olduğunu kaydetti.
Gündoğan’a cevap veren Zeydan Karalar, “2017 yılında kesilen cezalar şimdi gönderiliyorsa altında bir şeyler ararım. Zeydan Karalar’ı bununla halkın gözünde kötü göstermeye çalışıyorlar. İyi niyet yok.” dedi.
SUDA YÜZDE 15 İNDİRİM
Su faturasında indirim konusuyla ilgili AK Parti Gurup Başkan Vekili Ozan Gülaçtı, su parasındaki indirim yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Karalar, ‘Getirin indirim yapalım. Yüzde 15 indirimin ilk mecliste suyun fiyatını düşüreceğiz. Bizim halkımıza verdiğimiz söz ortada. Ekonomik şartlar nedeniyle bir çırpıda indiremeyiz. Siz yüzde 10’u kabul etseydiniz Adanalılar 2 aydır ucuz su içerecekti. Ancak siz yüzde 30 dediniz.” dedi.
MHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi: Hacı Ali Yaşar, toplu taşıma araçlarına zam yapılmasını istediklerini belirterek, “Adana kavga etmek istemiyor. Mevsimlik işçilerin hala işe alınmadığını söylediler. Bir aydan beri ceza geliyor. Klimalar açılmadığı için ceza yazılıyor doğru haklılar. Kooperatif başkanlarıyla görüştüğümde açamıyoruz esnafımız para kazanamıyor dediler. 2017 yılının 6 ayında zam almış esnafımız. Mazotun fiyatları yükseldi. İvedilikle zam verilmesini istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, balıkçıların sorunlarını dile getirerek, “Karataş’ta 385 civarı balıkçılıkla uğraşan teknemiz var. Herhangi bir yangın tehlikesi altında yangın koruma sistemleri limana kadar çekilmediği için tehlike arz ediyor. 450 metre civarında sisteme ihtiyacımız var. ASKİ’ye başvurduk. Bazı köylerde su sıkıntısı yaşanıyor.” dedi.
MHP Meclis Üyesi Atilla Göktaş, İmamoğlu’nun çok büyük sıkıntılarının olduğunu dile getirdi. İşçi çıkarmalarına dikkat çeken Göktaş, işten çıkartılanların bir çoğunun geri döndüğünü kaydetti. İmamoğlu’ndan 17 işçinin işten çıkartıldığını, ancak bu kişilerin hala işlerine dönemediklerini kaydetti. İmamoğlu’nda bir işçi kıyımının gerçekleştiğini ifade eden Göktaş, “21 tane İmamoğlu belediyesinden işçi atıldı. Bu işçiler yüz kızartıcı suç yüklenerek atılıyorlar. Bunların 10 kişisi 29. Maddeden işten çıkartılıyor. 29 Madde yüz kızartıcı suçlar. Sarkıntılık bile var bu işin içinde. Bu arkadaşlar ekmeğinden oluyor ve bu arkadaşlar işsizlik maaşı bile alamıyorlar. İşten çıkartılan işçilere devletimiz sahip çıkar. Biz biraz üstüne gidince normal çıkarttılar. 4 yıllık üniversite mezunu yazı işlerinde 5 yıl görev yapmış bir arkadaşımız var. İşten çıkartacaksan doğrudan çıkart. Neyin intikamını alıyorsunuz. 57 yaşındaki arkadaşı garaja gönderiyor. Garajda sen şunları boya diyorlar. Bu kişi boyuyor denilenleri. Ne yapıyorsun dediğimde, ben bunları boyamak zorundayım. Ben çalışmak zorundayım. Buradan çıkartılırsam çocuklarım aç kalır. 16 ayım var emekli olmama bunu tamamlamam lazım. Tuvaleti de verseler yapacağım dedi. Sonra bir çöpün arkasına verdiler. Böyle bir siyaset olmaz. Kim ve nefretle siyaset olmaz. Bende siyaset yaptım. Siyaset kinle nefretle yapılmaz. Lütfen siyaset yaparken, kimsenin canını yakmadan yapalım. Zeydan Başkanım siz İmamoğlu’nu bilmezsiniz ama Kasım Başkan bilir. Orası küçük bir yer herkes herkesi bilir. 3 ay bu arkadaşımızı çöpün arkasında süründürüp, sonra işten çıkartıyorlar. Zeydan Başkanımın bu işle bir alakası yok. Çünkü İmamoğlu’nu bilmez. 6 Kişi ASKİ’de Kasım Başkan yönlendirmiş, gelip amire memura talimat veriyor. Senin girişin yok, bir sıfatın yok, ASKİ bir devlet kurumu değil mi? Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe teşkilatı mı yönetiyor ASKİ’yi. Böyle bir yanlış olmaz.” diye konuştu.
Bu konuşmanın ardından meclisi izlemeye gelen bazı kişiler tarafından Göktaş’a tepki gösterildi. Meclisteki konuşmalara dışarıdan müdahale edilmesine Ak Parti ve MHP Meclis üyeleri tepki gösterdi. Zeydan Karalar’da izleyicileri konuşmalara müdahale edilmemesi konusunda uyardı.
Ardından İmamoğlu Belediye Başkanı Kasım Karaköse söz alarak, Atilla Göktaş arkadaşımızın arkasında bulunan Recep İzgi arkadaşımız meclis üyesiydi. Atilla Göktaş’ın geçen seneki belediyedeki görevi neydi. 4 yılda belediyeye kestiği fatura 2.5 trilyondu. Diyorlar ki işçiyi garaja yolladılar,doğru yolladım. Alkış çalan arkadaşlara soruyorum. İmamoğlu Belediyesi garajında bir tane çalışan bayan işçi var mıdır? Geçen dönem sizin talimatınızla bir bayanı emekli olmuş bir kadını 100 tane erkeğin çalıştığı garaja gönderip temizlik yaptırmadınız mı?” şeklinde sorusuna Göktaş, “Suçu varsa yaparsın” dedi. Bunun üzerine Karaköse, “Suçu varsa yaparsın diyor. 100 tane erkeğin bulunduğu yere emekli bir kadını götürüp temizlik yaptırıyorlarsa ben bunu halkın vicdanına bırakıyorum. Biz kimsenin öcünü almıyoruz” diye konuştu.
Karalar bunun üzerine, “Bizde intikam üzerine siyaset olmaz. Hepsini inceleriz” dedi.
Gergin geçen konuşmaların ardından Karalar, gündem maddelerini tek tek oylamaya sundu.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

27.1° / 18.7°