Tarih: 03.01.2013 13:22

Bakır: İş kazaları ülke gerçeği

Facebook Twitter Linked-in

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Çukurova Belediye Hizmet ve Kültür Binasındaki iş kazasının

bir ülke gerçeği olarak karşılarına çıktığını söyledi.abakir_imo

Çukurova Belediyesi tarafından ihalesi yapılan “Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi” inşaatının son kat tabliyesinin betonunun dökümü esnasında inşaat kalıbında çökme olduğunu 7 işçinin yaralandığını anımsatan İMO Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Yapı denetimi, yapı planlamasından başlayarak, yapıya ilişkin tasarım projeleri ile inşaatın imalat sürecini kapsayan bütünsel bir uygulamadır.”Ülkemizde yapı üretimi süreci 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümlerince yapılmaktadır. Ancak, kamuya ait yapı ve tesisler bu denetim mekanizmasının dışında tutulmuş, adeta bu yapılar kendi kaderlerine bırakılmaktadırlar. Bunun en açık göstergesi, ülkemizde yaşanan depremler sonrası Kamu Binalarının hazin sonucu olarak söylenebilir.

MÜHENDİSLİK HİZMETİNE ÖNEM VERİLMELİ

Yapım inşaatı sırasında en önemli ve kritik aşamalardan biri olan kalıp ve kalıp iskeleleri yeterli taşıma güvenliğini sağlaması, betonarme demirinin projesine uygun yapılması bir zorunluluktur. Yapı ile ilgili yapı denetim mühendisleri onay vermeden beton dökümüne geçilmemelidir. Bu aşamalardan her hangi birinde denetim ve kontrol eksiği yaşandığı zaman beton dökümü esnasında veya sonrasında bu tip iş kazaları sık sık yaşanmaktadır. Bunun yaşanmaması için daha fazla mühendislik hizmeti almaktır.

 

EN ÇOK İŞ KAZALARI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Yaşanan bu iş kazaları bir ülke gerçeği olarak karşımızda durmaktadır. Yapının inşaatı, tadilat, tamirat işleri de dâhil olmak üzere inşaat sürecinin her aşaması, süreç içerisinde yapılan her türlü iş, kazalarına davetiye çıkartmakta, işçi sağlığı ve iş güvenliği, sorunlu bir konu olmaya devam etmektedir.

Türkiye için hazırlanan 2012 İlerleme Raporu'na göre, ülkemizin, sosyal politikalar ve istihdam alanında az sayıda gelişme gösterdiği, yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik gibi sorunlarda hızla yol aldığı ve en çok iş kazasının inşaat sektöründe gerçekleştiği vurgulanmaktadır.

 

DENETİM TAM OLARAK İŞLETİLMELİ

İnşaat sektöründe sıkça yaşanan kazaların sebebi, güvenlik önlemlerinin alınmaması, işverenlerin güvenlik önlemlerini “gereksiz” maliyet olarak görmesi ve denetim mekanizmasının tam işletilememesidir.

Ne yazık ki iş kazalarıyla ilgili yasa ve yönetmelikler hazırlamak, adet yerini bulsun diye iş sağlığı haftası ilan edip, etkinlikler düzenlemek sorunu çözmemekte, iş kazaları can almaya, maddi zararlara yol açmaya devam etmektedir. Yaşanan elim kaza sonucu yaralanan işçilere acil şifalar diliyoruz.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —