CHP’Lİ SÜMER: “TÜRKİYE, AVM ÇÖPLÜĞÜ OLMASIN”

14.12.2019 22:38:37

CHP’Lİ SÜMER: “TÜRKİYE, AVM ÇÖPLÜĞÜ OLMASIN”

CHP Adana Milletvekili ve Grup Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Sümer, “doyum noktasını” aşan AVM sektörünün artık “sanal alışverişe” teslim olmak üzere olduğunu belirterek “Türkiye'nin bir AVM çöplüğüne dönüşmeden önlem alınması artık bir zaruret” dedi.
Sümer, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine partisi adına TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.
Sayıştay raporlarında Ticaret Bakanlığı hakkında çok sayıda usulsüzlük olduğuna değinen Sümer, hemen her kurumda benzer usulsüzlükler yaşandığına dikkat çekti.
Sümer, esnaf ve sanatkârların Ticaret Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girdiğini anımsatarak “Bu kesimin sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte sürekli gündeme getiriyoruz ama çözümsüzlükte de hâlâ ısrar ediyorlar” dedi.
ADANA’DA 55 FABRİKA KAPANDI
TESK’in verilerine göre, 2019'un Ocak-Ekim döneminde açılan iş yeri sayısı 2018'in aynı dönemine göre 0,5 azaldığını, aynı dönemde kapanan iş yeri sayısının da yüzde 4,3 artarak 91 bin 40'a ulaştığını belirten Sümer, “Seçim bölgem Adana'daki durum da maalesef, Türkiye genelinden farklı değil. Son on yılda 25 bin esnaf kepenk kapattı. Adana'nın istihdam yükünü çeken 55 büyük fabrika da kapısına kilit vurdu” dedi.
CHP’li Sümer, iktidara yakın sermaye gruplarının kontrol ettiği market zincirlerinin mahalledeki “bakkal amcayı” yaşayamaz hâle getirdiğini kaydederek yapılması düşünülen yasa çalışması için geç kalındığını belirtti.
Sümer, 2014'te Türkiye genelindeki 361 AVM’nin bugün 432'e yükseldiği bilgisini vererek “Adana'da on binlerce kişiyi istihdam eden, kentin ekonomisine büyük değer katan 3 büyük fabrikayı maalesef kapattınız ve yerlerine 3 büyük yeni AVM yapıldı. Bu aslında, ekonomi yönetiminizi de ortaya koyuyor yani üreten değil tüketen toplum” diye konuştu.
TEHLİKE ÇOK BÜYÜK
AVM sektörüyle ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Sümer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tehlike çok büyük. Artık hepimizin cebinde bulunan akıllı telefonlar bir alışveriş platformu haline geldi. Sanal alışveriş siteleri çığ gibi büyümekte. 2010 yılında sanal alış işlem sayısı 7 milyon 900 bin iken, bugün 51 milyon 600 bine çıktı. 2010 yılında 1 milyar 300 milyon TL olan alışveriş miktarı şu an 16 milyar 3 milyon TL'ye yükseldi.
Değer üreten, istihdam sağlayan fabrikaları kapattınız, yerlerine gösterişli AVM'ler yaptınız. Doyum noktasını aşan bu sektör artık sanal alışverişe teslim olmak üzere. Türkiye'nin bir AVM çöplüğüne dönüşmeden önlem alınması artık bir zaruret.
İnternet üzerinden alışverişin artmasıyla birlikte tüketiciyi aldatan kampanyalarda bir artış söz konusu. Bu konuda Ticaret Bakanlığının daha etkin bir önlem alması gerekmektedir diyorum.



1

ENERJİSA’DAN KARATAŞ’TA SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA TAM DESTEK

2

M1 ADANA AVM’DEKİ “İYİLİK” TEMALI KERMES ZİYARETÇİLERDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

3

DİKKAT! FAZLA D VİTAMİNİ ZEHİRLEYEBİLİR!

4

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ”

5

APARTMANDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİY ÜRETMİŞLER!