Tarih: 17.06.2016 01:49

Çocuk İşçileri Çocuk İstismarına Dönüştü

Facebook Twitter Linked-in

Adana(Ulus)--TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, çocuk işçilerin sorunlarını Meclis gündemine getirdi. Çocuk işçi istatistiklerinin artık durumun çocuk istismarına dönüştüğünü gösterdiğini ifade eden Özdiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya Adana’da kaç çocuk işçi bulunduğunu ve son 10 yılda kaç çocuk işçinin hayatını kaybettiğini sordu.

Özdiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü geçirdiğimiz bugünlerde Türkiye’nin bu konudaki karnesi ortadadır. Yoksulluk, göç ve eğitim olanaklarına erişememe gibi nedenlerde Türkiye’de yıldan yıla artan çocuk işçi istatistikleri artık neredeyse çocuk istismarına dönüşmüş durumdadır. TÜİK verilerine göre ülkemizdeki çocuk nüfusunun yaklaşık %6’sı çocuk işçiyken, son 3 yılda 176 çocuk iş kazaları sonucu yaşamını yitirmiştir. Çocuk işçiliğin ana istihdam alanı inşaat veya tarım gibi mevsimlik işlerdir. Son 5 yılda ülkemize gelmiş 3 milyonu aşkın mültecinin çocuklarını da hesaba katarsak bu oranların ilerleyen yıllarda artacağı ortadadır. Nitekim, UNİCEF verilerine göre Türkiye’de yaşayan okul çağındaki 850 bin Suriyeli çocuğun sadece 325 bini okullara kayıtlıdır.”

CHP Milletvekili İbrahim Özdiş’in Bakan Soylu’dan yazılı yanıt istediği sorular şöyle:

“1Yukarıdaki istatistikler için Bakanlığınızın görüşü nedir? 2023 hedeflerinize bu istatistiklerle nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

2-Adana ilimizde kaç çocuk işçi bulunmaktadır? Son 10 yıldaAdana’da yaşanan iş kazalarında kaç çocuk hayatını kaybetmiş / yaralanmıştır?

3-Her geçen gün büyüyen ve ülkenin kanayan yarası haline gelen bu durum için acil eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Bu konuyla alakalı ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz veya yapacaksınız? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?

3-Nitelikli, kesintisiz ve ücretsiz eğitimle çözülebilecek bu sorun için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4-Meslek okullarının ilgili sanayi kollarına fason işçi yetiştirmekten başka bir işe yaramadığı, meslek okulu mezunu çocukların sanayide çok ağır işlerde çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa, bunun önüne geçmek için ne gibi çalışmalar yapmayı öngörüyorsunuz?”

 

 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —