ÇOCUKLARDA YAZ İSHALİ ALARMI!

4.07.2025 16:53:00

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgül Görür, ishalin, özellikle 5 yaş altı çocuklarda çok dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyledi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocuklarda görülen ishal, en sık görülen sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde, sıcak hava, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi, açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gibi nedenlerle ishal vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor.
İshalin, özellikle 5 yaş altı çocuklarda çok dikkatli takip edilmesi gerektiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgül Görür, böyle bir durumda yaşanabilecek su ve mineral kaybının kısa sürede ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunarak önemli bilgiler verdi.
Bakteri veya parazit kaynaklı gelişiyor
Yaz ishali genellikle virüs, bakteri ya da parazit kaynaklı ortaya çıkar. En sık karşılaşılan nedenlerden biri rotavirüstür. Bunun yanında, Salmonella ve E. coli (Koli basili) gibi bakteriler de ishale neden olabilir. Bunlar genellikle kirli su, yıkanmamış sebze-meyveler ve iyi pişmemiş gıdalarla insana bulaşır.
Küçük çocuklarda tehlike artıyor
İshal, bağırsak hareketlerinin artmasıyla birlikte sık ve sulu dışkı gelmesi ile kendini belli eder. Bunun dışında karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Çocukların vücutlarında sıvı kaybı daha hızlı gerçekleşebildiğinden bu durum oldukça hassas bir tabloya neden olabilir. Yaz ishali çoğu zaman hafif seyretse de özellikle 5 yaş altı çocuklarda çok dikkatli takip edilmelidir. Çünkü su ve mineral kaybı kısa sürede ciddi ve istenmeyen sorunlara yol açabilir.
Bol su ve mineral alınmalı
İshal tedavisinde en önemli adım, kaybedilen sıvı ve minerallerin hızlıca yerine konmasıdır. Bu nedenle çocuklara bol bol su, tuz-şeker içeren oral rehidrasyon sıvıları ya da evde hazırlanabilecek ayran, pirinç suyu gibi sıvılar verilmelidir.
Beslenme şekli önem kazanıyor
İshal döneminde beslenmeye de dikkat edilmelidir. Yoğurt, pirinç lapası, muz, haşlanmış patates gibi hafif ve bağırsağı yormayan gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı, baharatlı ve şekerli yiyeceklerden ise uzak durulmalıdır.
Zaman kaybedilmemeli
Aşırı sıvı kaybı (dehidrasyon), ishalin en tehlikeli sonucudur. Dudak kuruluğu, gözyaşı azalması, cilt elastikiyetinde azalma, idrar yapmama gibi belirtiler varsa zman kaybetmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Ayrıca eğer çocukta ateş yüksekse, kanlı ishal varsa ya da ishal 2-3 günden uzun sürüyorsa yine mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Bu durumda antibiyotik tedavisi ya da daha özel müdahaleler gerekebilir.
Korunmak için bunlara dikkat edin:

  • Ellerini sık-sık yıkamaları için teşvik edin
  • Yaz aylarında açık su kaynaklarından su içirmeyin; kapalı şişe sularını tercih edin.
  • Sebze, meyveleri iyice yıkayın
  • Dışarıdan alınan yiyecekleri güvenilir yerlerden temin edin
  • Dondurma, meyve suyu gibi gıdaların taze ve soğuk zincire uygun koşullarda saklanmış olduğundan emin olun

 

 



Anahtar Kelimeler: ÇOCUKLARDA İSHALİ ALARMI!
1

ÇKA'DAN KÜÇÜK İŞLETMELERE YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ

2

JAPON DEVİ SUMİTOMO’DAN ADANA OSB ZİYARETİ

3

Dr. Haluk UYGUR Yazdı/ ADANA KEBABININ İCADI...

4

BAŞI DUMANLI ERCİYES DAĞI

5

Aydın SİHAY Yazdı/ SEYHAN BARAJ GÖLÜ