Tarih: 17.11.2012 16:38

Çok geç değil

Facebook Twitter Linked-in

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, dünyada ölümlerin yaklaşık %20 si akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluştuğunu, her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin KOAH olarak tanınan bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kronik solunum yolu hastalıklarının dünyadaki tüm ölümlerinin %7 sini ve dünya çapında hastalık yükünün %4 ünü oluşturduğu belirtilen Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında, bu hastalıklardan en çok etkilenen grupların yaşlılar, gençler, vücut direnci düşük ve bakımdan yoksun kişiler olduğu ifade edildi.

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasında, KOAH'ın en önde gelen nedenleri arasında yer alan sigaranın bildirilen tüm vakaların % 90'ından sorumlu tutulduğu ifade edilerek şu görüşlere yer verildi:

“Sigara içen her 5 kişiden biri, yaşamı esnasında KOAH geliştirme riskiyle karşı karşıyadır. Ancak KOAH riski taşıyanlar yalnızca sigara içenler değildir. Daha önce sigara içmiş olanlar ve sürekli sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler de KOAH için potansiyel adaylardır.

KOAH tedavisinde ana prensip;• Sigara içmenin bırakılması,  Sigara bırakma konusunda tıbbi destek alınması,  Grip ve zatürre aşılarının yapılması,  Nefes açıcı ilaçların düzenli ve kontrollü kullanılmasıdır.

Hedefimiz toplum bireyleri arasında farkındalık oluşturarak, hastalıkların erken dönemde saptanması hastalıkların etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve bu hastalıklara yönelik rehabilitasyon hizmetleri sunulması, etkin sürveyansların yapılması suretiyle, insanların sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini” sağlamaktır.  Unutmayalım ki; hiçbir şey için “Çok Geç Değil!”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —