ÇÜ’de Yaz Okulu

7.09.2015 18:48:46

ÇÜ’de Yaz Okulu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Türk Astronomi Derneği’nin (TAD) ortaklaşa düzenlediği  “Hakkı Ögelman Yaz Okulu: Temel Bilimciler için Astronomi” bugün başladı. ÇÜ Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (UZAYMER) başlayan yaz okulu 11 Eylül’de sona erecek.

Farklı üniversitelerden Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik 4. sınıf öğrencileri ile bu alanlarda lisansüstü eğitim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen yaz okulunda astronomi ile ilgili birçok konu ele alındı. Astronomiye ilgi duyan temel bilim örgencilerine; temel ve güncel astronomi konularının anlatıldığı yaz okulunda kendi alanlarındaki ilimsel gelişmeler anlatılırken, teleskop ile gözlemsel çalışmalarda yapıldı. Astronomi mezunlarının iş ve çalışma olanaklarının tartışıldığı yaz okulunda farklı üniversitelerden akademisyenler eğitimci olarak görev aldı.

Uzman Akademisyenler Ders Veriyor

5 gün sürecek eğitimde Çukurova Üniversitesi UZAYMER Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz,  Prof. Dr. Talât Saygaç (İstanbul Üniversitesi), Doç. Dr. Eda Sonbaş (Adıyaman Üniversitesi), Yrd. Doç. Ayşe Ulubay Sıddıki (İstanbul Üniversitesi), Arş. Gör. Sinan Aliş (İstanbul Üniversitesi) ve Öğr. Gör. Nazım Aksaker (Çukurova Üniversitesi), lisansüstü öğrencileri Hasan Avdan, Şenay Avdan, Furkan Dölek ve Aysun Yaşar okulun uygulama sürecinde yaz okuluna destek veriyor.

Çukurova Üniversitesi UZAYMER Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz TAD, Bilim Akademisi ve Boğaziçi Üniversitesi desteği ile başlatılan “Hakkı Ögelman Yaz Okulu: Astronomlar için Fizik” başlığıyla son üç yıldır Sabancı Üniversitesi’nden Astrofizikçi Prof. Dr. Ali Alpar tarafından düzenlendiğini belirterek asistan örgencilerin katkıları ile sürdürüldüğünü ve bu yıl gelen öneriler doğrultusunda yaz okulunun, TAD ve Çukurova Üniversitesi desteği ile “Hakkı Ögelman Yaz Okulu: Temel Bilimciler için Astronomi” olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. Farklı üniversitelerden katılımcıları Çukurova Üniversitesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. Aysun Akyüz, yaz okulunun Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Projeler birimi FBT-2015-4810 nolu projesi tarafından desteklendiğini söyledi.

Prof. Dr. Akyüz, ÇÜ UZAYMER’in Türkiye’de sayılı merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi;

“1980-81 yıllarında Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde Fizik Bölümünden Prof. Dr. Hakkı Ögelman ve arkadaşları tarafından 'Güneş Evi' olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından Güneş Enerjisi ve biyogazdan yararlanılarak iklimlendirme (ısıtma-soğutma), sıcak su temini vb. çalışmalar için inşa edilmiştir. 1991 yılında binanın tamir ve restorasyonu yapılarak 'Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi' (UZAYMER) olarak Prof. Dr. Mehmet Emin Özel başkanlığında Astronomi-Astrofizik ve Güneş Enerjisi konularında çalışmalara devam edilmiştir. Merkezimizde gözlemler 2013 yılında alınan 50 cm’lik optik teleskopla ve ayrıca 2003 yılında alınan MEADE marka 30 cm'lik Schmidt-Cassegrain GPS Optik Teleskop ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra 20 cm’lik teleskopumuz var. Son olarak, 2009-2010 yılında ÇÜ UZAYMER Gözlemevindeki teleskop binası yeniden inşa edilip üzerine 3.5 metre çapında ASH-DOME kubbe sistemi kurularak çalışmalara devam etmekteyiz. Merkez üyelerinin çalışma alanları, süpernova kalıntıları, gama ışın patlamaları ve etkileşen çift yıldızlardır. UZAYMER'in içinde teleskop binası ile birlikte faaliyet verdiği bina yaklaşık 125 metre kare olup iç mekanda kullanılmakta olan sınıf-kütüphane, bilgisayar laboratuvarı, sergi odası, müdüre odası, arşiv odası, mutfak ve iki kişilik dinlenme odası mevcuttur.”



1

SATRANÇ TURNUVASINA 454 SPORCU KATILDI

2

ÇUKUROVA BELEDİYESİ CUP’TA KUPALAR SAHİPLERİNİ BULDU

3

CHP’Lİ ŞEVKİN EKONOMİDEKİ DİP NOKTAYI ANLATTI

4

ADANA TABİP ODASINDA YENİ YÖNETİM

5

450 PERSONEL VE 100 ARAÇ İLE HAŞEREYLE MÜCADELE