ÇUKUROVA 15. KİTAP FUARI AÇILDI
Manşet Haber 14.01.2023 19:29:45 0

ÇUKUROVA 15. KİTAP FUARI AÇILDI

ÇUKUROVA 15. KİTAP FUARI AÇILDI






TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ÇUFAŞ Çukurova Fuarcılık A.Ş., Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen Çukurova 15. Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.





TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kitap Fuarı ilk günden çok sayıda konuğu ağırladı. Kitap Fuarı’nın Cumhuriyetin100. Yılında ilk fuarı olma özelliği taşıyor  300'ü aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun yayınlarını sergileyeceği fuarda panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri olmak üzere 75 faaliyet düzenlenecek. Ayrıca 500'ün üzerinde yazar imza günüyle okuyucularıyla buluşacak.  Fuarın ilk gününden itibaren çocuk yaşlı genç her yaştan insan fuarı ziyaret etti. Kitapları tek tek inceleyen katılımcılar beğendiği kitapları satın aldı. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından da kentteki yazarlar için fuarda stant açıldı. Okurlarla yazarları buluşturan fuar, renkli görüntüler oluşturdu.





RESMİ AÇILIŞ YAPILDI





Fuarın resmi açılışı ise gün içerisinde yapılan törenle gerçekleştirildi. Düzenlenen törende konuşan Adana Valisi Süleyman Elban, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ilk kitap fuarının Adana'da düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını söyledi. Kentin fuarlar şehri olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getirdi.





VALİ ELBAN: KİTAP ALMAK İÇİN FUARLARA KOŞARDIK





Öğrencilik yıllarında gerek ucuz gerekse farklı yayınevlerinin kitaplarına ulaşmak için fuarları yoğun şekilde gezdiğini anlatan Elban, “O dönem kitap almak için heyecanla fuara koştuğumuzu hatırlarım. Onun dışında ki dönemlerde hem kitap almak biraz pahalı, hem de çok çeşitli kitaba birçok yayınevine ulaşmak gerçekten güçtü. Şimdi gerek internet aracılığıyla gerekse başka birçok yollarla hem de özellikle kütüphaneciliğin, başta kamu kütüphaneciliği olmak üzere çok gelişmiş olması nedeniyle, insanlar kitaplara, yayınlara artık çok hızlı ve kolay ulaşıyor. Dolayısıyla bu fuarcılığın artık bizim anlattığımız dönemdeki fuarcılıklardan da biraz daha farklı olması gerekmektedir. O dönemdeki gibi sadece insanların kitaba erişmesini sağlamak gibi bir fonksiyonu baz alırsak, kitap fuarlarına hem yayıncı hem de kitapkurdu insanların gelmesi konusunda belki biraz sıkıntı çekebiliriz. Dolayısıyla yeni okuyucuları, yayıncıları fuarla buluşturup fuarcılık anlayışını da yeni nesle uygun hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.





KARALAR. YILIN İLK FUARI ADANA’DA





Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kitap Fuarı’nın Cumhuriyetin 100. Yılında ilk kez Adana’da yapılmasının önemini vurguladı. Adana’nın İstanbul ve İzmir’den sonra en çok illerden biri olduğunu belirten Başkan Karalar, “Bu durum hem yayınevlerimize, hem yazarlarımıza aynı zamanda cesaret ve güvende kazandırıyor. Kitap okumanın önemini söylemeye gerek yok. Yani düşünce kavramınız, cümle kurmak kabiliyetiniz, yorum kabiliyetiniz, kendine güveniniz ne kadar çok kitap okursanız o kadar artıyor. Ama bir şey söyleyeyim hani Mustafa Kemal Atatürk'ün büyüklüğünün yanında çok zeki olmasının altında 10'e yakın kitap ve makale okumasının yattığını söylemek gerekiyor. Yani insan çok zeki olabilir. Çok zeki olması bir Allah'ın lutfudur. Ama bunu geliştirmesini  de kitap okumaya bağlamak gerekiyor. Tabii Adana'nın bu yönü bizim açımızdan son derece önemli. Cumhuriyetin 100. yılında ilk kitap fuarını gerçekleştirmenin önemini vurgulamak lazım. Çünkü Adana'nın İzmir ve İstanbul'dan sonra 3. sırada kitap satan, ciro yapan yer olması. Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muhasır medeniyet yolunda önemli bir il olduğunu da Atatürk'ün yolundan ayrılmayan kent olduğunda gösteriyor Adana” diye konuştu.





AK: 2022 YILINDA BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 13 KÜÇÜLME GERÇEKLEŞTİ





Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak da Kovid-19 sürecindekiler de olmak üzere pek çok travmanın edebiyatın iyileştirici gücüyle atlatılabildiğini belirtti. Yayıncılık ve birçok sektör için zorlu bir dönem yaşandığını aktaran Ak, “Pandemi sonrası normale dönmesi beklenen koşullar, bu kez de farklı ekonomik koşullar, ekonomik kriz engeline takıldı. Yayıncılık sektörü 2021 yılını 438 milyon 679 bin 864 kitap üretimiyle tamamlamıştı. 2022'ye baktığımızda ise 380 milyon 296 bin 402 adetle tamamladığımızı görüyoruz. 2022'de, bir önceki yıla göre oransal olarak yüzde 13 küçülme gerçekleşti. Bu elbette cesaretimizi kırmıyor. Tam aksine, üretimi daha da fazlalaştırmamız gerektiğini, yeni yollar, yöntemler bulmamız gerektiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.





ÇUKUROVANIN İNCİSİ ADANA’DAYIZ





Fuarların önemine dikkat çeken Ak, “Çukurova'nın İnci şehirdeyiz Adana'dayız. Bir kültür şehrindeyiz aslında. Yalnızca bir kitap fuarı değil, bir kültür şenliği yaşayacağız hep beraber. 9 gün boyunca fuarımızda bir arada olacağız. Yaşanan türlü krizlere rağmen, türlü sıkıntılara rağmen, bugün burada hep birlikte olmak aslında yayıncıların, kitapçıların bir arada olması bize üretimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Umut veriyor, heyecan veriyor. Bugün kitap fuarımızı aslında heyecanımızı tazeleyeceğimiz bir etkinlik olarak da görmek gerekiyor diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.





YENİ OKUMA BİÇİMLERİ ÖĞRENDİK





Pandemi döneminde yeni yeni kitaplarla tanışıldığını anlatan Ak, “2020 yılında büyük bir travma yaşadık aslında. Pandemi hepimiz için çok zordu. Çok sıkıntılıydı. Hepimiz evlere kapandık ve bu noktada en büyük desteğimiz kitaplar oldu. Edebiyatın iyileştirici yüzü hepimize iyi geldi.   Kendi başımıza okuduğumuz metinler hikayeler bize umut verdi, heyecan verdi. Bu yönüyle aslında salgın travmasını ve türlü travmaları edebiyatın iyileştiriciliğiyle atlatabildiğimizi görüyoruz. Bugün de burada aslında iyileştirici gücü yaşayacağız. Ekran bağımlılığının özellikle genç nesil üzerindeki etkisinin ne kadar kötü olduğunu sürekli konuşuyoruz. Burada yapılacak şey aslında tam da kitaplara sığınmak, kitapların iyileştirici gücüne sığınmak. Dahası pandemi döneminde yeni şeyler de fark ettik.  e-kitap, sesli kitap. Hatta sessiz kitapla yeni yeni okuma biçimleri öğrendik. Bugün burada bu fuarda 9 gün boyunca aslında bunları da tekrar deneyeyim diyeceğiz. Özellikle altını çizmek istediğim bir içerik üreticisi olarak, bir hikaye üreticisi olarak Türkiye'yi de çok daha iyi anlıyoruz. Bugün dijital platformlarda birçok farklı mecrada kitaplarımızı görüyoruz. Bu da çok büyük heyecan veriyor. Artık yalnızca kendi ülkemizin sınırlarını değil, çok farklı sınırları da aşmış durumdayız” dedi.





GÖKDEMİR: 300’Ü AŞKIN YAYIN EVİ KATILIYOR





TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir de Çukurova'nın bereketinin kitap fuarına da yansıyacağını umut ettiklerini dile getirdi. Fuarda 300'ü aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun yayınlarını sergileyeceklerini anlatan Gökdemir, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri olmak üzere 75 faaliyetin düzenleneceği fuarda, 500'ün üzerinde yazarın imza günüyle okuyucusuyla buluşacağını kaydetti.





Konuşmaların ardından bazı yayıncı birliklerine plaketler verildi. Ardından ise açılmış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri kitap fuarında bulunan stantları dolaştı. 14 Ocak Cumartesi günü açılan fuar 22 Ocak tarihinde sona erecek. Öte yandan fuara Ak Parti ve CHP’li milletvekillerinin de katıldıkları görüldü.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

27.1° / 18.7°