Tarih: 05.12.2012 13:29

Dağlı: SABİM ihbar hattı gibi çalışıyor

Facebook Twitter Linked-in

Adana(Ulus)--
Türk Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Arif Dağlı, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'nin (SABİM), sağlık çalışanlarını ihbar merkezine dönüştüğünü söyledi.

İstanbul Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışan Asistan Dr. Melike Erdem'in SABİM’e yapılan bir şikayetin ardından intihar ettiğini belirten Arif Dağlı, “Doktor Melike Erdem’nin böyle bir şekilde hayata veda etmesinin nedeni SABİM’e yapılan bir şikayetti. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi olarak bilinen SABİM farklı kullanım nedeniyle artık sağlık çalışanlarını ihbar merkezine dönüşmüştür. “Alo 184” adeta bir ihbar hattına dönmüştür” dedi.

Hastaların haklarının korunması için hayata geçirilen sistemin bugün sağlık çalışanlarının korkulu rüyası haline geldiğini vurgulayan Dağlı,  hasta hakkı denilirken mesnetsiz, gerçekle ilgili olmayan ihbarlar nedeniyle sağlık çalışanlarına savunmaları alınarak ve cezalar verilerek psikolojik baskı uygulandığını ifade etti.

 

‘SABİM, GEREKİRSE KAPATILMALIDIR’

Haksız savunma istenmesi, soruşturma açılması nedeniyle birçok sağlık çalışanının psikolojisinin zarar gördüğüne dikkat çeken Dağlı, “SABİM’le hasta hakkı, vatandaş memnuniyeti denilirken, çalışanların hakları darmadağın edilmiş, adeta kaş yapalım derken göz çıkarılmıştır. Bu nedenle SABİM tekrar gözden geçirilmeli, amacı ile işleyişi arasındaki fark değerlendirmeye tabi tutulmalı, gerekirse kapatılmalıdır” ifadelerini dile getirdi.

Dağlı, tüm hastanelerde hasta hakları ile ilgili birimler olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Böyle bir sistem varken SABİM’i bunun için kullanmanın bir anlamı yoktur. SABİM’e bir şikayet geliyor. Bu isimsiz gerçekle alakası olmayan bir şikayette olabiliyor. Sağlık Bakanlığı bunu kuruma bildiriyor. Bu durum sanki Bakanlığın bir disiplin soruşturması gibi algılanarak araştırma yapılmadan çalışanlardan savunma isteniyor.  Sağlık çalışanları böyle bir  yöntemle baskı altına alınıyor. SABİM adeta bir psikolojik şiddet mekanizması gibi kullanılıyor. Artık sağlık çalışanları tabiri caizse SABİM’den yılmıştır. SABİM bir doktorumuzu da ne yazık ki hayatını son vermesi noktasına götürmüştür. Bu nedenle SABİM’de mutlak suretle bir düzenlemeye ve filtrelemeye ihtiyaç vardır. SABİM’e gelen şikâyetlerde çalışanların peşinen suçlu olarak görülmesinden vazgeçilmelidir.”

Dağlı, ihbar ve cezalandırma aygıtına dönüşen SABİM konusuna Sağlık Bakanlığı’nın mutlak bir çözüm bulması gerektiğine işaret etti.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —