Esnaflardan AVM tepkisi
Manşet Haber 8.11.2012 15:04:31 0

Esnaflardan AVM tepkisi

Esnaflardan AVM tepkisi

KESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sanal AVM’lerin hızla açıldığı internet dünyasında kartla yapılan alış-verişin oranının yüzde 8’e yükseldiğini söyledi. Palandöken, “Bakkallar marketten, marketler süpermarketlerden daha sonra da perakende piyasası tümüyle Alış Veriş Merkezlerinden (AVM) etkilenmiştir. Şimdi de eskinin çıraklık modelini uygulayan e-ticaretin ülkemizde gelişmesiyle, AVM’lerin piyasasını ‘SANAL AVM’ler ele geçirmektedir” dedi.

“E TİCARET YÜZDE 50 ARTTI”

Türkiye’de e-ticaretin 2011 yılında yüzde 50 artış göstererek yaklaşık 23 milyar liralık ciroya ulaştığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle konuştu:

“Teknolojinin gelişmesi ve güvenli alışveriş yapılan sanal mağaza sayıları AVM’lerden hızlı artmaktadır. 2012 yılının ilk 8 ayında 20 milyar liralık ciro yapan e-ticaretin, 30 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşması beklenmektedir. Sanal AVM’ler de hızla internet ortamında (3-D) 3 boyutlu olarak açılarak, hızla büyüyen pastadan pay kapmaya çalışmaktadır. Sanal AVM kurulması gerçek AVM’lerde yüksek kira ödeyen büyük firmalar tarafından da desteklenmektedir. AVM’lerde yaygın olarak mağaza açan firma sahipleri sanal olarak açtıkları mağazalarında daha çok satış yaptıklarını söyleyerek, AVM’lerde çok yüksek maliyetlerle dükkân açmanın mantığını sorgulamaya başlamışlardır. Perakende Piyasası’nı düzenleyecek yasanın çıkarılması geciktikçe, kuralsız büyüyen AVM’ler zarar görecek, atıl duruma düşeceklerdir. Sonuçta milli servet heba olacaktır.”

“AVM’LER ZARAR VERİYOR”

Bilhassa büyükşehirlerde yeni yapılan AVM’lerin Metro ve Metrobüs bağlantılı olmasının taşımacı esnafına da zarar verdiğini belirten Palandöken, “AVM’lerin müşteri servisi adı altında taşımacılık yaparak uğradığımız haksız rekabetlerine birde metro ve metrobüs bağlantılı yeni AVM’ler eklendi. Mahalle esnafına zarar verdikleri yetmiyormuş gibi şimdide toplu taşıma yapan şoför esnafının işlerini azaltarak, bitirmeye çalışılıyor. Yeni güzergahlar belirlenerek esnafımızın zararı azaltılmalı” diye konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

21.7° / 13.4°