Manşet Haber 15.10.2019 16:32:17 0

'ET YİYEN ÜLKELER OT YİYEN ÜLKELERİ YÖNETİYOR'

'ET YİYEN ÜLKELER OT YİYEN ÜLKELERİ YÖNETİYOR'

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, dünyada 1 milyar insanın açlık, bir milyar insanın ise obezite ile mücadele ettiğini söyledi.

Dünya’da ve ülkemizde FAO’nun kuruluş yıl dönümü olan 16 Ekim gününün “Dünya Gıda Günü” olarak kutlandığını anımsatan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, her yıl FAO tarafından bir tema belirlendiğini, bu yılki temanın “Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” olarak belirlendiğini kaydetti. Köse açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme her insanın insan olmasından dolayı en temel hakkıdır. 1995 yılında yapılan BM toplantısında o zaman 250 milyon dolayında olan Dünya’da açlığı sonlandırmak amacıyla kararlar alınmış ama sonunda bu gün 670 milyondan fazla yetişkin 120 milyon çocuk (5-19 yaş) ve 40 milyondan fazla ( 5 yaş altı ) çocuk obeziteyle mücadele etmektedir. Buna karşın 820 milyon insan da açlık çekmektedir. Kabaca 1 milyar insan obezite ile 1 milyar insanda açlıkla mücadele etmektedir. Bunun nedenleri arasında işlenmiş gıdalar hareketsizlik vs olsa da bir paylaşım sorunu da olduğu açıktır.

İnsanlık tarihi boyunca 6000 bitki türü beslenmede kullanılırken günümüzde 8 tanesi günlük kalori miktarımızın %50 sinden fazlasını karşılamaktadır. Oysa bizler çok çeşitli besleyici gıdalara ihtiyaç duymaktayız.  Ayrıca da özellikle protein tüketiminin burada es geçilmemesi gerekiyor. Günlük protein ihtiyacımızın %50’si kadarı hayvansal kökenli olmalıdır. Et ( kırmızı ve beyaz ) süt ve süt ürünleri, balık vs gibi hayvansal kökenli gıdaların tüketiminde de Dünya’nın gelişmiş tabir edilen ülkelerin, gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelerinden çok daha fazla olduğunu görürüz. Bunu sloganlaştırırsak ‘’ et yiyen ülkeler ot yiyen ülkeleri yönetiyor’’ da diyebiliriz.

Bu nedenle herkese görevler düşmektedir. Yetkililer doğayı koruyarak insanlarımızın sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya ulaşması sağlanmakla bizler bu üretime katkı sağlamakla, bütün insanlık olarak paylaşmakla yükümlüyüz. Gelecek yıllarda Dünya’da açlığın olmadığı, herkesin sağlıklı gıdaya ulaşmasının mümkün olduğu her yaşamın var olmasını dilerim.”

YAZARLAR

32.1° / 19.2°