İLK ASTRONOTUMUZ ADANA’DA
BİLİM-TEKNOLOJİ 21.03.2024 20:22:00 0

İLK ASTRONOTUMUZ ADANA’DA

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde “Gençlik Buluşması” etkinliğinde gençlerimiz ile buluştu.

 

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde “Gençlik Buluşması” etkinliğinde gençlerimiz ile buluştu.

Törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Vali Yavuz Selim Köşger ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel birer konuşma yaptı.

Vali Köşger milletimizin uzay yolculuğuna öncülük eden İlk Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bir arada bulunduğu bu güzel atmosferde bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu,  belirterek şöyle dedi:

 “Şüphesiz hayatın bu özel zamanını bilim ve milletimizin sahip olduğu değerlerle birleştirdiğinizde milletimiz ve devletimiz için en önemli dayanak ve güç olacağınızı düşünüyorum. Sizler geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak, bizleri aydınlık yarınlara taşıyacaksınız. Daha önce defalarca ifade ettiğim gibi bizim en büyük zenginliğimizsiniz. Bu noktada inanıyorum ki ilimizde bulunan başta üniversitelerimiz olmak üzere tüm eğitim kurumlarımız sahip oldukları tecrübe ve imkanlarla Adana’mızın ve ülkemizin her köşesine ışık saçmaya devam edecek ve yolumuzu aydınlatacaktır.

Tarihin her döneminde var olan adalet, hak, vicdanı temsil eden bu düsturlarla bugüne gelen ve inşallah ebediyete kadar olacak olan bir büyük devletin ve milletin fertleri olmak ve her biriniz bu sorumlulukla hayata bakmak zorundasınız. Dünyanın en zengin devleti değiliz ama bilin ki insanlık değerlerini en üst düzeyde temsil eden ve insanın yüceltilmesine en fazla katkı koyan bir devletiz. Ülkemizin uzay yolcuğuna öncülük ederek bu yolda yolumuzu aydınlatan Alper Gezeravcı’nın tecrübeleriyle kendinize ve geleceğinize yön vereceğinizi ve bu fırsatı çok iyi değerlendireceğinizi düşünüyorum. Unutmayın sizler bu ülkenin geleceğisiniz; inovasyonun büyük önem taşıdığı, acımasız rekabetin var olduğu dünya piyasasında, ülke olarak; çalışkan, milli ve manevi değerlerine bağlı, idealist gençlerimizle var olabileceğimizi aklınızdan çıkarmayın.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacı da Çukurova Üniversitesinin öğrencileriyle buluşmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Milli teknoloji hamlesi adına ne yapıyorlarsa merkezine gençleri koyduklarını belirten Bakan Kacır, şöyle devam etti:

"Bu inançla 5 yıldır dünyanın en büyük teknoloji festivallerini bu topraklarda, Türkiye'de düzenliyoruz. 2018'te ilk TEKNOFEST'i düzenledik, 14 teknoloji yarışmasında 20 bin gencimiz projeler geliştirdi. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet'imizin 100. yılında üç büyük şehrimizde, İstanbul'da, başkent Ankara'da ve İzmir'de TEKNOFEST'ler düzenledik ve 337 bin takımda 1 milyon gencimiz, TEKNOFEST yarışmalarına katıldı. Sadece 5 yılda TEKNOFEST'e katılan gençlerin sayısı 50 misline erişti ve 2024 için dedik ki, TEKNOFEST'in en iyi adresi Adana'dır. Adana'da sizlerle birlikte yeni rekorlar kıracağız, büyük işler yapacağız. Biz gençlerimizin önünü açtığımızda, onların yanında olduğumuzda ne kadar büyük başarılar ortaya koyabildiklerini çok iyi biliyoruz."

Türkiye'nin savunma sanayisinde, havacılıkta artık destan yazdığının altını çizen Bakan Kacır, ülkedeki havacılık tarihini örneklerle anlattı.

Bakan Kacır, Türkiye'nin 40 yıla yakın zamandır terör belasıyla mücadele ettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bu mücadelemizde çoğu zaman bizim yanımızda olması gerekenleri, mücadele ettiğimiz teröristlerin arkasında gördük. Bu mücadelede dönem dönem başka ülkelerin teknolojilerinden yararlanmak istedik, ya bize o teknolojiyi vermediler ya da aldığımız teknoloji çoğu zaman işimize yaramadı. 2000'li yılların başında dahi İHA denildiğinde bu ülkede akla gelen tek şey İhlas Haber Ajansıydı. Peçeteye 'selpak' der gibi İHA'lara 'Heron' diyordu Türkiye'de herkes. Heron da İsrail'in İHA markası ama o Heronlar işimize yaraması gerektiği anda çoğu zaman çalışmıyorlardı. İşte böylesi bir dönemde Türkiye'de bir irade ortaya çıktı, 'Bu ülkenin neye ihtiyacı varsa kendi öz evlatlarımızın alın, akıl teriyle bu teknolojiyi geliştireceğiz.' dedi. Nihayetinde Türkiye'nin öz evlatları, mühendisleri, teknisyenleri, bilim insanları, Türkiye'nin havacılıkta altın çağını bu millete yaşattılar."

- "Haberleşme Uyduları Geliştirebilen, Üretebilen 10 Ülkeden Biri Olacağız"

Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin Cumhuriyet'in 100. yılında uzaya gönderildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Önceki Türksat haberleşme uydularını yurt dışından ithal ettik. Şimdi ilk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı da yerli olarak geliştirdik. İnşallah 4 ay içerisinde Türksat 6A'yı da uzaya göndereceğiz. Böylelikle haberleşme uyduları geliştirebilen, üretebilen dünyadaki 10 ülkeden biri olacağız. Bütün bunlar, nitelikli insan kaynağı, beşeri sermayenin gelişmesi demek.

Bütün bunlar, şikayet ettiğimiz beyin göçünün tersine dönmesi, Türkiye'nin kendi evlatlarının kendi ülkeleri için ter dökmesi, çalışması, gayret etmesi demek. İnşallah bu yolculukta ilerlemeye devam edeceğiz."


Anahtar Kelimeler: ASTRONOTUMUZ ADANA’

YAZARLAR

31° / 16.7°