Tarih: 14.12.2019 23:46

KEBAP VE ŞALGAM FESTİVALİ İPTALİNE TEPKİLER

Facebook Twitter Linked-in

Adana’da 2010 yılından bu yana Kazancılar Çarşısı'nda sosyal medya üzerinden haberleşen Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişinin Aralık ayının ilk haftasında bir araya gelip, eğlendiği Dünya Rakı Günü, Valilik tarafından yasaklanınca “Kebap ve Şalgam Festivali” olarak kutlanmaya başlandı. Ancak bu festival de yine valilik tarafından kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal güvenliği nedeniyle iptal edildi. Adana Valiliği bu yıl Kebap ve Şalgam Festivalini terör ve güvenlik nedeniyle iptal etti.
Adana Valiliğinin iptal kararına tepki CHP Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel’den geldi. Özgür Özel tepkisini hem TBMM’nde, hem de sosyal medya hesabındaki paylaşımı ile kamuoyuna duyurdu. İşte Özgür Özel’in paylaşımı:
“ Adana Kebap ve Şalgam Festivali'ni yasaklayan bir görüntüye neden oldunuz!
Güçlü bir devlet, mangalda kül bırakmayan bir İçişleri yönetimi, Adana'da Kebap ve Şalgam Festivali'ni yasaklayan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların bir gün boyunca eğlenmelerini sağlayamayan bir idare görüntüsüne neden oldunuz!
Güçlü bir devlet, mangalda kül bırakmayan bir İçişleri yönetimi, Adana'da Kebap ve Şalgam Festivali'ni yasaklayan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların bir gün boyunca eğlenmelerini sağlayamayan bir idare görüntüsüne neden oldunuz! Bu yanlışa müdahale edilmesi lazım!!!”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana Valiliği’nin yasakladığı iddia edilen Kebap ve Şalgam Festivali’ne ilişkin, “Eğer bahsedilen rakı festivali ise bu rakı festivaline Adana Valiliği geçen yıl da yasak koydu, bu yıl da yasak koydu. Ne geleneklerimizde, göreneklerimizde, ananelerimizde ne de herhangi bir durumla örtüşebilir değildir' dedi.
2020 Merkezi Yönetim bütçe ve 2018 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Adana Valiliği’nin yasakladığı iddia edilen Kebap ve Şalgam Festivali’ne ilişkin soru sordu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu soruya ilişkin şöyle konuştu: “Şimdi, bu konuda Valiliğin bu rakı festivaline bir yasağı söz konusu. Zannediyorum, bu rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi Kebap ve Şalgam Festivali'ne döndürmüş olabilirler. Yine, bundan kısa bir süre önce, zannediyorum ondan da bahsetmiyorsunuzdur, bütün Adana'nın katıldığı tam da bahsettiğiniz gibi bir kültür durağı olan Türkiye'den herkesin katıldığı, tam da Adana'yı ifade eden bir Adana Lezzet Festivali oldu. Adana'nın bütün sivil toplum kuruluşlarının, bu konudaki tüm paydaşların katıldığı festival, 4-6 Ekim tarihlerinde oldu. Bu her yıl da yapılıyor ve her yıl da görkemli yapılıyor ama zannediyorum bir bilgide eksiklik söz konusu. Eğer bahsedilen rakı festivali ise bu rakı festivaline Adana Valiliği geçen yıl da yasak koydu, bu yıl da yasak koydu. Ne geleneklerimizde, göreneklerimizde, ananelerimizde ne de herhangi bir durumla örtüşebilir değildir. Ama yasak konulduktan sonra, eğer mesele Şalgam ve Kebap Festivali'ne onu bilmiyorum”
FESTİVAL İPTALİNE KİM NE DEDİ?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: Güvenlik nedeniyle festival ile ilgili önlemler alınması doğrudur, ancak bunun kişisel tercihlere müdahale boyutuna ulaşması yanlıştır.
Türkiye’nin Osmanlı, Selçuklu, hatta Orta Asya’dan bugüne gelen en köklü değerlerinden biri farklılıklara ve bireysel tercihlere hoşgörülü olmaktır.”
[caption id='attachment_117083' align='aligncenter' width='660'] DCIM100GOPROGOPR6689.[/caption]

Müzeyyen Şevkin(CHP Adana Milletvekili): Güçlü bir devlet, mangalda kül bırakmayan bir İçişleri yönetimi, Adana'da Kebap ve Şalgam Festivali'ni yasaklayan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların bir gün boyunca eğlenmelerini sağlayamayan bir idare görüntüsüne neden oldunuz!
Bu yanlışa müdahale edilmesi lazım!!!

1 milyon kişi geliyor Adana'ya. #KebapŞalgamFestivali ile bütün Adana sokakları bir festivale dönüşüyor. Bugüne kadar kayda değer tek bir olay olmamış.‬
‪Polis şimdi her yere TOMA'yı yığmış, etrafa demirleri çekmiş. O kebap dumanı yerine gaz kokusu var. Özgür Özel


Burhanettin BulutCHP Adana Milletvekili): Adana’da “kebap ve şalgam” festivalini valilik yasaklamakla kalmayıp esnafların her gün koyduğu masa sandalyelerini toplatıyormuş. Açıkça bu yapılan güvenlik içim değil Adana’nın festival şehri olmasına engeldir. Yoksa zaten Adanalı kendi hoşgörü ile kültürünü yaşamaya devam eder
#Kebap ve #Şalgam Festivali’ni içkiye indirgeyip itibarsızlaştıran, Adana’ya köstek olan, Adana ekonomisine, esnafa can suyu olan festivali iptal eden işte bu anlayıştır.


Ayhan Barut: (CHP Adana Milletvekili) Kebap ve Şalgam Festivali yasaklanınca sokaklar vatandaş yerine polislerle doldu. Herkes özgürce yaşayabilmeli, esnafın ekmeğiyle oynanmamalı. Kentimizin parlayan imajına darbe vurulmamalıdır. Geç saatlere dek esnafımız ve yurttaşlarımızla buluşuyoruz. #FestivalimeDokunma

Orhan Sümer: CHP Adana Milletvekili): sosyal medya hesabından partisinin Meclis Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in açıklamasını şu şekilde paylaştı:


2010 YILINDAN BU YANA YAPILIYORDU
Onlarca yıl önce Kazancılar Çarşısı'nda kurulan Kuş Pazarı'na gelenler sabahın ilk ışıklarıyla ciğer kebapla kahvaltı yapar, o dönem pavyondan çıkanlar da gelip, birkaç kadeh daha içip ciğer yedikten sonra Irmak Hamamı'na gider kese attırırdı. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı bölgeden taşındı, pavyonlar kapandı, ama ciğerciler yerinde kaldı. Ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti. Küçük gruplar halinde buraya gelenler 2010 yılında başka şehirlerde yaşayan Adanalıları, 'Adana'da Buluşalım', 'Dünya Rakı Günü' ve 'Rakı Festivali' adıyla kente davet etti. O gün çekilen görüntüler sosyal medyada yayınlanınca Aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren Adanalıların sayısı, Kazancılar Çarşısı'nda 3 bin kişiye ulaştı. Sonraki yıllarda ise katılımcı sayısı 20 binlere dayandı. 2015 yılında ise tepkiler üzerine etkinliğin adı Kebap ve Şalgam Festivali olarak değiştirilerek kutlandı.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —