KIVANÇ: ADANA’NIN HEDEFİ ‘İKİNCİ MARMARA’ OLMAK
Manşet Haber 31.10.2023 09:40:33 0

KIVANÇ: ADANA’NIN HEDEFİ ‘İKİNCİ MARMARA’ OLMAK

KIVANÇ: ADANA’NIN HEDEFİ ‘İKİNCİ MARMARA’ OLMAK






‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü Bugünü Yarını’ konulu panelde konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. İnşallah Türkiye’nin Marmara bölgesine alternatif ikinci büyük üretim merkezi olacaktır” dedi.





ATO tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlik, müzik dinletisi ve eski Adana fotoğrafları sergisi ile başladı. Açılış konuşmasını ATO Başkanı Yücel Bayram yaptı. Daha sonra söz alan Vali Yavuz Selim Köşger, Adana’ya kısa süre önce atandığını hatırlatarak, kentin daha ileriye taşınması için çalışacaklarını kaydetti.





????????????????????????????????????




 ‘Adana Ekonomisinin Bugünü ve Yarını” panelinde konuşan ve  kent sanayisinin genel çerçevesini çizen ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizen Kıvanç,  “Hinterlantında  bulundurduğu çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.
ADASO Başkanı 2023 yılsonu itibariyle depremin de etkisiyle ‘ufak’ bir gerileme beklense de Adana’nın yıllar boyunca ihracat artışının devam ettiğini, özellikle yeni yatırımlara paralel olarak önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın çok daha fazla artacağını bildirdi.  





Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan bir çalışmada Adana’nın, Türkiye’de gelişim potansiyeli yüksek 2 ilden biri olarak gösterildiğine dikkat çeken Kıvanç, şöyle devam etti:





“Bu, ilin gelecekteki konumu açısından önemli bir mesaj niteliğindedir. Makro politik risklere ve küresel çaptaki belirsizliklere rağmen bölgemiz, çok yönlü üretim kabiliyetleri, güçlü tedarikçi ağı, güvenilir altyapısı, işgücü rekabetçiliği ve Avrupa Birliği pazarına gümrüksüz erişimi sayesinde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Adana’mız bir değişim ve dönüşümün içerisinde. Bölgede birbirinden önemli yatırımların birçoğu başladı, birçoğu ise planlamaları tamamlandı, yatırıma başlanıyor. Adana’da, toplam 5 yeni organize sanayi bölgesi, 15’e yakın küçük sanayi sitesinin kurulmasıyla Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. Türkiye’nin ikinci bir Marmara bölgesi olacaktır. Bu yatırımların tamamlanması ve gerçekleşmesi için Adana Valiliğimiz koordinasyonunda, kentin tüm paydaşları olarak seferber olmuş durumdayız. Yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı ve yeni yapılacak olan konteyner limanını da düşündüğümüzde; bu yatırımların bölgemizin kalkınmasında öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz.” 





Adana’da 46 bin 543 işyeri, 550 bin kayıtlı çalışan var





Adana’nın 2021 yılı itibariyle sağladığı 140 milyar lirayı aşan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve yüzde 2’lik payla 10’uncu il olduğunu anlatan Kıvanç, 2023 Temmuz ayı verilerine göre ilde 46 bin 543 iş yeri ve 550 bin kayıtlı çalışan olduğunu açıkladı.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.1° / 19.2°