Tarih: 24.08.2013 15:25

Mısır üreticisinde hüzün

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeğinde rekolte sevincinin hüzne dönüştüğünü bildirerek, “Ayçiçeği üreticisi, yurtdışı fiyatlarının aşırı düşmesinin sıkıntısını yaşıyor. Geçen sezon kilogramı 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği fiyatı, bugünlerde 95 kuruş ile 1 lira 8 kuruş arasında değişiyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayçiçeği hasadının yeni başlamasına rağmen üreticinin oluşan fiyat nedeniyle sezona buruk başladığını, hasat döneminde ithal fiyatlarının çok aşağı inmesinin, üreticiyi olağanüstü zorladığını belirtti. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinin yağlı tohumlar üretimine elverişli iken, halen yağlı tohumlu ürünlerde net ithalatçı ülke konumunda olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ülkemizde üretilen yağlı tohumlardan elde edilen yağ miktarı 655 bin ton iken, toplam yağ tüketimimiz 2 milyon 145 bin tonu bulmaktadır. Yağ ihtiyacının sadece yüzde 30,5’i ülkemizde üretilen yağlı tohumlarla karşılanmaktadır. Yağ ihtiyacımızın karşılanması amacıyla her yıl yağ ve yağlı tohumlar ithalatı gerçekleştirilmektedir.

2012 yılında yağlı tohum ithalatı 2 milyon 131 bin ton, bitkisel yağ ithalatı 1 milyon 325 bin ton ve bunların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı ise 1 milyon 880 bin ton olarak gerçekleşmiştir.”

Çiftçimiz korunmalı

misir_Ayçiçeği hasadının yeni başlamasına rağmen üreticinin oluşan fiyat nedeniyle sezona buruk başladığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, düşük fiyat nedeniyle mağdur olan üreticinin önümüzdeki sezon ayçiçeği ekiminden vazgeçmesi durumunda, ithalat miktarı artacak ve yağ açığımızla ilgili sorun daha da derinleşecektir. Bu durum sadece yağ sektörünü değil, küspe ihtiyacı nedeniyle hayvancılığımızı da olumsuz etkileyecektir. Önümüzdeki günlerde hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatların daha aşağı düşmesi halinde üreticilerimiz perişan olacaktır.

Ayçiçeği üreticilerimizin mağdur olmalarının engellenmesi bakımından, gerekli tedbirlerin alınması zorunluluğu vardır. Yurtdışından ülkemize yönelik ucuz ithalattan çiftçimizin korunması gereklidir. Yağlık ayçiçeğinde kilogram başına 24 kuruş olan destek artırılmalı, üreticinin maliyetleri düşürülmelidir.”

 

 

 

 

 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —