“Özgür basın, köklü demokrasinin vazgeçilmez unsurudur”
SİYASET 23.07.2015 11:21:01 0

“Özgür basın, köklü demokrasinin vazgeçilmez unsurudur”

“Özgür basın, köklü demokrasinin vazgeçilmez unsurudur”

sozlu_huseyin_baskanAdana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle her yıl kutlanması gereken ancak, yaşanan sıkıntılar nedeniyle sektörle ilgili sorunların dile getirildiği bir gün haline geldiğini söyledi.

Yazılı ve görsel medyanın, gazetecilerin özgürce çalışabilmesinin önemine değinen Başkan Hüseyin Sözlü, “Problemlerden olabildiğince arındırılmış ve halk için, özgürce, objektif çalışan basın, çağdaş ve köklü demokrasiler için vazgeçilmez unsurdur. Bir ülkede demokrasinin yerleşmesi için basın kuruluşlarının ve dolayısıyla gazetecilerin sansüre uğramadan, olan biteni bütün çıplaklığıyla, halk yararına aktarabilmesi, haberleştirebilmesi ve kamuoyuna duyurulabilmesi hayati önem taşımaktadır” dedi.

Basın kuruluşlarının objektif, birilerine angaje olmadan habercilik yapabilmeleri için, onlara kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak ortamın sağlanması gerektiğini belirten Başkan Sözlü; basın kuruluşlarının, gazetecilerin susturulduğu, yönlendirildiği ve kontrol altına alındığı ülkelerin, demokrasilerini geliştirme, kökleştirme şansı bulunmadığını ifade etti.

Yerel medyanın da önemine değinen Başkan Hüseyin Sözlü, “Adana Büyükşehir Belediyesi olarak, kanunların izin verdiği oranda özel günlerde, bayramlarda basın-medya kuruluşlarını destekliyoruz. Yerel medyanın çalışmalarını, iyi niyetli eleştirilerini halka hizmet yolunda bize yol gösteren fırsatlar olarak görüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, bu özel günün gerçek anlamıyla bayram olarak kutlandığı, basın üzerindeki sansürün tamamen kaldırıldığı günleri hep birlikte yaşama arzumuzu seslendiriyoruz” diye konuştu.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°