Sevmiş’ten ahilik dersi

9.10.2012 15:16:15

Sevmiş’ten ahilik dersi

Adana(Ulus)--Tarihçi Erol Sevim, milletimizin tarih boyunca fethettiği yerlere işgalle değil gönülleri fethederek girdiğini söyledi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği( TÜMSİAD )Adana Şubesinde 'Ahilik Teşkilatı ve
Loncalar ' konulu bir seminer veren Çukurova Üniversitesi eski Öğretim Görevlilerinden tarihçi Erol Sevim,Ahilik teşkilatının Türk-İslam medeniyetinin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi.
Ahilik teşkilatının Anadolu'nun vatanlaşmasını ve Osmanlı'nın bir cihan devleti olmasını sağlayan temel dinamiklerden biri olduğunu belirten tarihçi Erol Sevim,'Ahiliğin sosyal, kültürel, dini,idari, iktisadi,askeri,siyasi ve eğitim gibi sosyal boyutları vardır.
Milletimiz tarih boyunca fethettiği yerlere işgalle değil, gönülleri fethederek girdi. Bu da düzgün ticaret yapan esnaf ve sanatkarlar sayesinde oldu. Bugün Balkanlarla aramızda bir gönül bağı varsa, ahilik kültürünün eseri sayesinde olmuştur.'
Erol Sevim konuşmasına şöyle devam etti:
'Ahilik teşkilatının bugünkü esnaf odaları, işveren Sendikaları,Ticaret Odaları, İşçi Sendikaları,eğitim hizmeti veren kurumlar, Bağ-Kur, TSE, Belediye gibi kurum ve kuruluşların temeli olmuştur.Ahiliğin esas amacı, zengin ile fakir,üretici ile tüketici,emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve toplum
huzurunu sağlamaktır. Ahiliğin en büyük özelliğinden biri de, Ülke genelindeki pastanın 3-5 kişinin hakim olmasına engel olmak ve orta kesimin kalkınmasına yardımcı olmaktır.”



1

KOZAY: DENİZLER’İN MÜCADELESİ BİTMEDİ

2

“KARATAŞ SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

3

TANBUROĞLU: KAZANAN ADANA OLDU

4

KOCAİSPİR’DEN DEMİRÇALI’NIN İDDİALARINA YANIT VAR

5

KOCAİSPİR’DEN AK PARTİ VE MHP ZİYARETLERİ