Tarih: 10.05.2025 06:56

TÜRKİYE’DE 10 MİLYON TABUT KONUT VAR

Facebook Twitter Linked-in

Kentsel dönüşüm süreçleri, yüksek maliyetler ve bilgi eksikliği nedeniyle yavaş ilerliyor. Bu durum, deprem riski yüksek bölgelerde yaşayanları tedirgin ederken ve projelerinin yaygınlaşması için risk taşıyan bölgelerde dönüşüm alarmı verildi. 

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul’da yaşanan art arda depremler 'Büyük İstanbul depremi'ni gündeme getirdi. Sarsıntılar, İstanbul ve Adana başta olmak üzere birçok ilde kentsel dönüşüme olan talebi arttırdı.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Türkiye’deki 10 milyon konutun deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Türkiye’de maalesef 10 milyon konut tabut halinde ve güvensiz yapılardan oluşmaktadır. Kentsel ve yerinde dönüşümü vatandaşlarımız çok hızlı bir şekilde yaptırmalı. Burada yerel yönetimler ve hükümetin elinden geleni yaptığını vatandaşlarımız bilmeli. Sadece vatandaşlarımızın birlik olup, kentsel ve yerinde dönüşüm projelerine hız vermeleri gerekiyor" dedi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 il etkilendi. Binlerce insan hayatını kaybederken, "Deprem değil bina öldürür" gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da da yaşanan depremin ardından ülke genelinde riskli yapıların dönüştürülmesi için çalışmalar hız kazandı.

Kentsel veya yerinde dönüşüme ihtiyaç var 

2024 yılı itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre ülkedeki toplam konut sayısı 40 milyona yaklaştı. İstanbul’da 1,5 milyon, Türkiye genelinde ise yaklaşık 10 milyon risk taşıyan konut olduğu belirtildi. Yurt genelinde bugüne kadar 3 milyon 300 bin konut depreme dayanıklı hale getirilirken, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrasında afet bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Yine TÜİK ve ilgili bakanlığın verilerine göre Adana’da 250 bin bina, 1 milyona yakın da daire bulunuyor. Kentteki 100 bin bina ve 400 bin dairenin kentsel veya yerinde dönüşüme ihtiyacı bulunduğu belirtiliyor.

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Türkiye’deki 10 milyon konutun deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Karslıoğlu, "Türkiye’de maalesef 10 milyon konut tabut halinde ve güvensiz yapılardan oluşmaktadır. Kentsel ve yerinde dönüşümü vatandaşlarımız çok hızlı bir şekilde yaptırmalı. Burada yerel yönetimler ve hükümetin elinden geleni yaptığını vatandaşlarımız bilmeli. Sadece vatandaşlarımızın birlik olup, kentsel ve yerinde dönüşüm projelerine hız vermeleri gerekiyor" dedi.

Kentsel dönüşümde vatandaşların metrekare hesabı yaptığını ve bunun da süreci yavaşlattığını anlatan Karslıoğlu, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız derhal tabut haldeki konutlardan çıkmalı. Bunun için de metrekare hesabını bir kenara bırakmalılar. Mühendislik hizmeti alınan, küçük de olsa güvenli evlere geçmeliler. Adana’da 250 bin bina stokumuz var. Bunun da yarısı 40-50 yaşında olan riskli yapı. Bunların biran önce yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm programına katılmaları gerekiyor. Kendilerinin ön ayak olup, yetkililerden artık istemeleri gerekiyor."

"Yerel yönetimlerin vaatleri kağıt üstünde kalmamalı"

Depremlerin ardından vatandaşların korku yaşadığına dikkat çeken Karslıoğlu, "Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının biran önce başlaması gerekiyor. Özellikle yerel yönetimlerin seçimlerdeki ‘Kentsel dönüşüme başlıyoruz’ vaatleri kağıt üstünde kalmamalı. Hızlı bir şekilde mühendislerini sahaya indirmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımız da her zaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na müracaat edebilir" şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —