TÜRKİYE’NİN EN UZUN SAAT KULESİ ADANA’DA
Manşet Haber 22.08.2019 18:02:17 0

TÜRKİYE’NİN EN UZUN SAAT KULESİ ADANA’DA

TÜRKİYE’NİN EN UZUN SAAT KULESİ ADANA’DA

Türkiye’nin en uzun Saat Kulesi Adana’da bulunuyor. Yaşanan depremlere rağmen ayakta kalabilmeyi başarmış. İlk kez Büyük Saat Kulesine çıkma şansım oldu. Bir proje çerçevesinde kulenin 32 metre yüksekliğindeki zirvesine 112 basamakla çıkılıyor. Aradan tamı tamına 138 yıl geçmesine rağmen kule Adana’ya hizmetini sürdürüyor.
Adana Büyük Saat Kulesi Seyhan ilçesi Ali Münif Caddesi üzerinde bulunuyor. 1881 yılında dönemin Adana Valisi Ziya Paşa tarafından yapımına başlandı, 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırıldı.
Adana Büyük Saat Kulesi kesme taştan yapılmış. Uzunluğu 32 metre olan kule kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edildi. Temel derinliği 35 metre olduğu ifade ediliyor. Saat kulesi dikdörtgen şeklinde taş tuğlalardan yapıldı. Kulenin inşası sırasında Osmanlıda Saat kuleleri vardı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saattir. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan imal edilmiş ve yapımından uzun bir süre sonra Almanya’dan özel olarak saat makinesi getirilmiştir. O kadar sağlam yapılmıştır ki 1998’deki Adana depreminde ayakta kalmayı başarabildi.
İsmail BAŞKAN
www.adanaulus.com











FOTOĞRAFLAR: SALİH ONUR BAŞKAN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24° / 12.4°