Zeytinde “rekolte” sancısı
Manşet Haber 25.11.2012 11:32:21 0

Zeytinde “rekolte” sancısı

Zeytinde “rekolte” sancısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sofralık zeytinde yaşanan rekolte düşüklüğünün üreticiyi kara kara düşündürdüğünü söyledi.


Türkiye’nin dünya sofralık zeytin üretiminde ikinci, yağlık zeytin ile zeytinyağı üretiminde ise beşinci ülke olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Üreticilerimiz, kendilerine sunulan teknik eğitim ve teknoloji ürünü fidanlara verilen destekler sayesinde ‘yok yılı’nı bile yok etmekte çok önemli yol kat etmiştir” dedi.


2000 yılında 98 milyon adet olan zeytin ağacı sayısının 155 milyon adede kadar yükseldiğinin altını çizen Bayraktar, henüz meyve vermeyen ağaçların meyveye yatmasıyla birlikte üretimin daha da artacağını vurguladı.

Bayraktar, şöyle devam etti:

“Üreticiler olarak beklentimiz, üretimdeki artışın fiyatlara da yansıması ve üreticilerimizin refahının artmasıdır. Ancak bugün gelinen noktada üreticilerimiz maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalmaktadır. Önceki sezonlarda zeytinyağında maliyete yakın bir fiyat oluşurken, üretimin artamaya başlamasıyla birlikte zeytinyağı fiyatları maliyetin altında kalmaktadır.

Birliğimiz tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen zeytinyağı üretim maliyet rakamı, 2012-2013 için de Ziraat Odalarımızdan alınan veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Bu yıl için tespit edilen zeytinyağı üretim maliyeti kilogram başına 6,38 liradır. 2012-2013 sezonuna ait zeytinyağı fiyatları henüz ilan edilmemiş olmakla birlikte hali hazırda piyasada bulunan ürün kilogramı 4-4,5 liradan satışa sunulmaktadır. Son birkaç sezonda fiyatlar kilogramda 4 lira dolaylarında gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere üretimdeki artış, üretici refahına yeterince yansımamıştır.”

Ülkemizde geçmiş yıllara nazaran zeytinyağında kişi başına tüketim 1 kilogram seviyesinden 1,3 kilogram seviyesine çıksa da, kişi başına tüketimin 21 kilogram olduğu Yunanistan ile kıyaslandığında çok çok gerilerde olduğumuz görülmektedir. Ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılması için yapılan yağlı tohum ve ham yağ ithalatı için yaklaşık 2,7 milyar dolar ödenmektedir. Bitkisel yağ açığının kapatılması için, insan sağlığı açısından da son derece faydalı bulunan zeytinyağı devreye sokulmalı, iç tüketim çeşitli tanıtım faaliyetleriyle artırılmalıdır.


Sofralık zeytin üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi için, rekolte kaybı yaşayan üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, faizsiz olarak ertelenmeli; bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaçları olan finansmanının sağlanması bakımından kredi temininde kolaylık gösterilmelidir.”


 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

27.1° / 18.7°