Havaalanındaki otopark ücretlerini Meclis’e taşıdı
Manşet Haber 25.06.2016 00:13:18 0

Havaalanındaki otopark ücretlerini Meclis’e taşıdı

Havaalanındaki otopark ücretlerini Meclis’e taşıdı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’deki 55 havaalanından hizmet alan yolcu sayısı 2015 yılında 181 milyon 689 bin 522 olarak gerçekleşti. DHMİ tarafından işletilen veya kiraya verilen havaalanlarındaki otopark ücretlerinin neredeyse uçak bileti fiyatıyla yarışır noktaya gelmesi vatandaşların cebini yakıyor.Atila Sertel

Otopark ücretlerinin piyasa şartlarının üzerinde olduğuna dair çok sayıda şikayet alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Atila Sertel, vatandaşların cebini yakan otopark ücretlerinde indirime gidilmesi için her hangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

Serbest rekabet koşullarında uçak biletlerinde hatırı sayılı indirimler yapıldığını ifade eden Sertel, havaalanına aracını 1-2 günlüğüne park etmek zorunda kalan vatandaşın neredeyse uçak biletiyle aynı oranda otopark ücreti ödediğini söyledi.

“İNDİRİME GİDİLSİN”

Havaalanındaki otopark ücretlerinin vatandaşın daha çok tercih edeceği şekilde makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle konuştu:

“Birçok ilde şehir merkezinden uzakta yer alan havalimanlarına ulaşmak için -özellikle sabah erken ve gece geç saatlerde uçağa binenler- vatandaşlar havaalanına kendi araçlarıyla geliyor. Aracını DHMİ tarafından özel şirketlere kiralanan veya direkt DHMİ tarafından işletilen otoparklara park etmek isteyen vatandaşlar piyasa şartlarının çok üstünde rakamlarla karşılaşıyor. Şehir merkezlerinde özel aracını günlüğü 10-12 lira gibi ücretlere park eden vatandaşlar, aynı şehirdeki havaalanında günlüğü 30 liradan başlayan ve 40 lirayı bulan ücretlerle aracını park edebiliyor. Özel kampanyalar döneminde uçak biletini 30 liraya kadar alabilen vatandaş, arabasını park etmek için otoparka da aynı ücretleri ödüyor. DHMİ bu konudaki gerekli tedbirleri alarak otoparkları işleten firmaların indirime gitmesini sağlamalıdır. Ya da bu otoparkları DHMİ kendi işletmelidir.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye ilettiği sorular şöyle:

1-DHMİ tarafından hizmete sunulan Türkiye genelindeki 55 havalimanındaki otoparkların işletme hakkı tamamen özel sektöre mi devredilmiştir? Tamamı devredilmediyse kaçı DHMİ tarafından kaçı özel sektör tarafından işletilmektedir?

2- Havalimanlarındaki otopark fiyatları neye göre belirlenmektedir? Otopark işletmesi ihalesini alan firmalara taban ve tavan fiyat uygulaması konusunda her hangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır? Şehirde arabasını 10 liraya park eden kişi havaalanında neden 3 katı fiyata park etmeye zorlanmaktadır?

3- Örneğin DHMİ bünyesindeki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda otomobiller için uygulanan kapalı otoparkın 1 günlük ücreti 34,5 TL iken, yine DHMİ bünyesindeki Erzurum ve Gaziantep havaalanlarındaki otopark ücretlerinin günlüğü 18 TL’dir. Şehirler arasındaki bu fiyat farkının sebebi nedir?

4-Tüm Türkiye genelindeki havaalanlarındaki otopark ücretlerinin normal piyasa koşullarına çekilmesi ve tek tip fiyat uygulanması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu proje ne zaman hayata geçirilecektir?

5-İzmir’den Ankara’ya ortalama 100 liraya uçak bileti alan vatandaşın, havaalanı otoparkına üç günlüğüne bıraktığı aracı için 103,5 lira ücret ödemesi makul ve mantıklı mıdır?

6-Son dönemde Ankara ve İstanbul havaalanları yakınına açılan özel otoparklar günlüğü 10-15 liraya otopark hizmeti sunarken, havaalanındaki otoparklar bu firmalarla rekabet edebilmek için fiyat indirimine gitmeyi planlamakta mıdır?

7-Bütün yanlış işlerin ve yanlış politikaların cezasını vatandaşa ödeten iktidarınız, kendine yakın firmaları beslerken vatandaşın cebinden elini ne zaman çekecektir?

8-Yedi bölgemizde faaliyet gösteren yedi havaalanından alınmış otopark ücretleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 34,5 TL

Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

 

İstanbul Atatürk Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 28 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 38 TL

Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 40 TL

Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 38 TL

 

Ankara Esenboğa Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31,5 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

Kapalı Otopark – Otomobil – 1 gün – 39 TL

Kapalı Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

 

Trabzon Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 26 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 32 TL

 

Antalya Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 31 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 41 TL

 

Gaziantep Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 18 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 18 TL

 

Erzurum Havalimanı

Açık Otopark – Otomobil – 1 gün – 18 TL

Açık Otopark – Minibüs, otobüs – 1 gün – 24 TL

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°