HER 10 KADINDAN 4’Ü FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
GÜNCEL 28.07.2016 15:20:09 0

HER 10 KADINDAN 4’Ü FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

HER 10 KADINDAN 4’Ü FİZİKSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

“Panik Butonu” uygulaması kadınların güvenlik ihtiyacına farklı bir yanıt veriyor. Acil durumlarda yakınlarınızdan yardım istemenizi mümkün kılan uygulama, tehlike anında sadece tek bir dokunuşla o anki konumunuzu seçtiğiniz iki kişiye ulaştırarak durumdan haberdar ediyor.Panik_butonu_1

Günümüzde kadına yönelik şiddet olayları artmaya devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014 sonuçlarına göre her 10 kadından 4’üfiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınlar, savunma eğitimlerinden kişisel güvenlik ekipmanlarına farklı yöntemler kullanarak kendilerini korumaya ve daha güvende hissetmeye çalışıyor. Ancak çoğu kadın hala evde ya da dışarda, günün herhangi bir saatinde başlarına gelebilecek herhangi bir olayda yakınlarını nasıl haberdar ederek yardım isteyebileceğini bilmiyor. Türkiye’nin lider güvenlik şirketi Pronet’in ücretsiz olarak sunduğu “Panik Butonu” uygulaması evde ya da dışarıda, hatta seyahat halinde ya da başka bir şehirde; her nerede ihtiyaç duyulursa tek bir dokunuşla yakınlarından yardım istenmesini mümkün kılıyor.

App Store ya da Google Play’den cep telefonuna indirilebilen uygulama son derece kolay bir kullanıma sahip. Kullanıcı, uygulamaya girip “Panik” yazılı butona dokunulduğunda önceden belirlediği iki kişiye SMS gönderiliyor. Pronet abonesi olsun ya da olmasın herkesin kullanabileceği uygulamada, kullanıcının acil durumlarda ulaşılmasını istediği iki kişinin iletişim bilgilerini ilgili alanlara eklemesi yeterli oluyor.

Uygulamayı kullanan kişi Pronet abonesi ise Pronet verdiği hizmeti bir adım öteye taşıyor. Uygulamaya isimleri girilen kişilere konumun SMS ile gönderilmesinin yanı sıra Alarm Haber Alma Merkezi, bu kişilere tehlike durumuna dair telefonla da bilgi veriyor. Tehlikenin teyit edilmesi halinde gerekirse polisi, ambulansı veya itfaiyeyi olay yerine yönlendirerek olayı takip ediyor.

Haziran 2016 verilerine göre Panik Butonu Uygulaması’nın toplam kullanıcı sayısı 120.000’den fazla, aylık kullanımı ise yaklaşık 2860 adet.

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°