HEŞTEK

HEŞTEK






Yeni Adana Gazetesi yazarlarından Sayın Sabri Galip Nakipler bir köşe yazsında 'Birkaç Arapça sözcük serpiştirdin mi konuşmalarına, birkaç İslam alimi yerleştirdin mi belleğine ve birkaç ayeti Arapça aslından okudun mu bu alanda söz sahibi oluyorsun. Artık tutabilene aşkolsun. Otoritesin. Ne desen doğrudur. Çevrendekiler uçurmak için seni, adeta birbiriyle yarıştadır. İşin iş yani' ifadelerini kullanmıştı.
Ekonomisi güçlü olan devletler dilimize de musallat oluyor. Bazı yabancı kelimeler var ki, artık Türkçe'ye oturmuş vaziyette. İstediğiniz kadar değiştirmeye çalışırsanız çalışın değiştiremezsiniz. Örneğin, bisiklet, televizyon, camera, fotoğraf, kravat vs. Arapça'dan girenler de az değil hani.
Şimdi bisiklete, oturgaçlı götürgeç denilmesi bir ara alay konusu olmuştu. TDK'da yok ama TDK'ya mal edilmişti. 'Oturgaçlı götürgeç' kelimesi ne kadar kullanıldı. Hiç. Rahmetli Bülent Ecevit'in kendi döneminde sık sık söylediği 'olanak, olasılık' yeni yeni oturmaya başladı. Bugün bu sözü solcusu da sağcısı da kullanır oldu.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu da dün gece kendi sosyal medyasından hashtag' kelimesini kullandı.
Türkçe olmadığı için bunu araştırmaya başladım. CHP'nin resmi internet sitesinde Kılıçdaroğlu'nun şu ifadesi var: 'Bugünün Hashtagi de benden olsun; 'saray'ın trolleri ifşa oldu'
Sosyal Medya uzmanı İlker Tatar Hashtag'ı şöyle anlatıyor.
'Hashtag Nedir?
Gündelik yaşamda teknolojinin gelişmesine de istinaden yeni yeni giren kavramlar, sözcükler var. Bu sözcük ve kavramlar gündelik yaşamda kimi zaman çok aktif bir biçimde kullanılsa da nedir denildiğinde genellikle tarif etmek noktasında insanlar zorlanabiliyor. İşte böyle olan sözcüklerden bir tanesi de hashtag sözcüğü ki buna bir kavram olarak da bakmak mümkün. Kelimeyi kavramsal olarak herhangi bir sözlükte çeviri yapıldığı zaman tam Türkçe karşılığı olarak karşımıza başlık etiketi çıkıyor. Bu noktandan en yalın düşünüş biçimi ile hashtagi bir tür ilgili kavramı tanımlamak amaçlı kullanılan ad olarak tanımlamak mümkün ama bu çok yeterli değil. Daha anlaşılır bir biçimde ifade etmek gerekir ise # sembolü ile beraber ilgili kelimenin kullanılmasına verilen adlandırmadır. Günümüzde bunun en bilinen örnekleri arasında #tbt, #love, #photo ve özellikle Instagram ortamında sıklıkla kullanılan #instagood hashtagları gelmektedir. Özellikle 2007 senesinden beri de dünyanın her yerinde aktif bir biçimde kullanılır durumdadır. Nitekim 2014 yılında da Oxford sözlüğüne girmiştir.'
İşte böyle ekonomisi güçlü olan devletler, dilimize bu ve benzeri şekilde giriyor.
İngilizce'den Türkçeye giren yüzlerce kelime olmasına rağmen, Türkçe'den İngilizceye giren bir tek kelime var. O da başka bir yazı konusu olsun..
Türkçe 'heştek' olarak söylenen bu sözü Türkçemize kazandırmaya çalışanlara ve özellikle de Sayın Kılıçdaroğlu'na bizim için teşekkür etmek düşüyor.
Ne ala, artık 40 yıl kölesiyiz.



Vahit ŞAHİN

31.01.2022 20:43:44

YAZARLAR


CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI

“AYÇİÇEĞİNDE ÜRETİM TÜKETİM KADAR ARTMIYOR”

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ TOPLANTISI

KARALAR MAKAMINI ATA ERGÜL’E TESLİM ETTİ

TÜRKİYE'NİN “SANAYİ” TEMALI TEK GENÇLİK KOŞUSU

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KUPASI TENİS TURNUVASI

ABB BAŞKANI ZEYDAN KARALAR’DAN 23 NİSAN MESAJI

VALİ KÖŞGER’İN 23 NİSAN MESAJI

DEMİRÇALI: “ÇOCUKLAR BİZİM YARINLARIMIZ”

ÇİFTÇİLERİN SGK UYGULAMALARINDA YAŞADIĞI SORUNLAR

TGC TÜRKIYE GAZETECILIK BAŞARI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI SONA ERDİ

DOÇ.DR.GÜRKAN ATEŞ ABB GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU