İmalat otomatikleşti
Manşet Haber 17.05.2013 09:15:35 0

İmalat otomatikleşti

İmalat otomatikleşti

huseyin_aticimmoÇukurova Çukurova Üniversitesi Makina Alet Cihaz Tasarım-İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezi (MACTİMARUM) ile TMMOB Makina ve Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubeleri’nin geleneksel olarak iki yılda bir gerçekleştirdiği 13. Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisi Adana’da başladı.

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, odaların en önemli görev ve amaçlarından birinin başta mühendisler olmak üzere tüm teknik elemanların eğitimi ve mesleki bilgi, deneyim ve birikiminin arttırılması olduğunu söyledi. Bir işin insan ile makina arasında paylaştırılması olarak da tanımlanabilen ve yaşamın her alanına giren otomasyonun, bu ilişkiyi fabrikalara, atölyelere, binalara, tesislere dek soktuğunu,makina, elektrik ve elektronik birleşimi olan bu makina ve cihazların tasarım, üretim, bakım ve onarım süreçlerinin farklı mühendislik disiplinlerinin alanlarına girdiğini ifade eden Atıcı şöyle konuştu:

“Yirminci yüzyılın sanayi ile ilgili en önemli teknolojik gelişmelerinin başında, imalat yöntemlerinin otomatikleşmesi ve buna bağlı olarak gelişen robot teknolojileri olmuştur. Üretimin otomatikleştirilmesi, makinalaştırılması süreçlerinin kusursuz yönetimi bütünüyle mühendislik bilgi ve deneyimi ile ilişkilidir.

Endüstriyel alanda rekabet sadece ürünün fiyatı ile değil kalitesi ve işlevi ile de ölçülmektedir. Bu sebeple kaliteyi artıran unsurlardan biri de daha az zamanda daha az hata ile daha çok üretim yapabilmekten geçer. Üretim süreçleri de daha yüksek kalite ve daha düşük üretim maliyeti esasına dayandığı için sanayi kuruluşlarında 'otomasyon' kaçınılmaz bir öneme sahiptir.

Sanayide tüm dinamiklerin üretimi otomatikleştirme eğilimine girdiği bir iktisadi sistem ve dönemde yaşıyoruz. Üretim süreçlerinin otomasyon olanaklarının daha geniş alanlarda uygulanmasına, insan gücünün ise bu sistemlerin kontrolüne yönelttiği günümüzde sanayileşme ile büyüme, kalkınma, gelir dağılımı, istihdam, refah ve verimlilik arasındaki bağlar maalesef tamamen kopmuş durumdadır. Sanayide son 12 yılda emek verimliliği artışı % 70 gibi hayli yüksek bir oranda gerçekleşmiş ancak çalışanların reel ücretleri % 12,5 oranında gerilemiştir.

Aslında emeğin üretkenliğinin artması hem kalkınmanın kendisidir hem de kalkınmanın hızını belirlemektedir. Ancak karşı karşıya olduğumuz temel sorunlardan birisi, emek, bilim, teknoloji, mühendislik ve otomasyonun endüstride ve bütün toplumsal yaşamda nasıl kullanılacağına dair ilişkinin tarif edilmesidir.

Bu tarif kapitalizmin azami kâr hırsı uğruna her krizde yıkıma uğratılan üretici güçler ve insan potansiyelini gözden çıkarma yönelimine karşı durabilmeli, otomasyonla emek arasında düzenleyici bir ilişki kurmalıdır. Otomasyon; çok kısa bir deyişle “İnsan/Makina diyaloğundan başka bir şey değildir”. Bu saptama ışığında unutmamalıyız ki, emeğin varoluşu insanın varoluşudur. Bu varoluş biçimi korunmalı, insanca kılınmalı ve üstelik geliştirilerek geleceğe aktarılmalıdır. “

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.6° / 17.1°