İMO’dan Deprem Uyarısı
Manşet Haber 17.08.2015 12:17:05 0

İMO’dan Deprem Uyarısı

İMO’dan Deprem Uyarısı

imo_deprem_sergisiTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana’da deprem endişesinin devam ettiğini, olası bir depreme karşı alınan ve alınması gerekli önlemler konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Marmara Depreminin 16. Yılında İMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Suphi Civelek’le birlikte basın toplantısı düzenleyen İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, gelinen noktada depremin, Türkiye’nin en büyük sorunu olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

İMO Başkanı Biçer, Türkiye’nin önemli deprem kuşakları üzerinde bulunduğuna, ülke topraklarının yüzde 66’sının 1. Ve 2. Derece deprem bölgesinde yer aldığına, nüfusu 1 milyonun üzerindeki 11 kentin, nüfusun ise yüzde 70’i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çekti,

“Meslek Odaları devre dışı bırakıldı” diyen İMO Adana Şube Başkanı Biçer, konuşmasında şöyle dedi:

imo_nazim_bicer_suphi“İnşaat mühendisliği her zeminde ve şart altında güvenli ve sağlıklı yapılaşmanın mümkün olduğu nu kanıtlayan bir bilim dalıdır. Odamız, doğrudan insan hayatıyla ilgili üretimde bulunan meslek mensuplarının tek ve merkezi örgütü olarak nitelikli olmayan projelere karşı çıkmakta ve kamu yararı gözetmeyen projelere karşı hukuki alanda mücadele etmektedir. Bu mücadele kapsamında yıllardan bu yana deprem tehlikesi ve deprem önlemleriyle ilgili mevzuattan yapı üretim sürecine kadar geniş bir yelpazede bilimsel-mesleki pek çok çalışma yürütmüştür.

Ancak son birkaç yıldır siyasi iktidar mühendislik mesleğini önemsizleştirme ve meslek odalarını güçsüzleştirme amacıyla mevzuatta kabul edilemez köklü değişikliklere imza atmıştır. Bu girişimlerinin yapı üretim sisteminde zaafe yol açma dışında başka bir sonucu olmayacaktır. Anlaşılan o ki siyasi iktidar ne ülkenin deprem gerçeğinin farkındadır ne de mesleklerin ve meslek odalarının işlevini bilmektedir.”

Biçer,  ‘Kentsel Dönüşüm Projeleri’ kapsamında TOKİ tarafından üretilen konutların, yapı denetimden muaf tutulduğunu, özellikle yoksul ve dar gelirliler için üretilen konutların da 1-2 yıl içinde niteliksizliği açığa çıktığını” dile getirdi.

İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, 1998’de Adana’da yaşanan depremde yıkılan yada hasar gören binaların envanteri hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ifade ederek, “Adana ve bölgemiz özelinde de endişelerimiz devam ediyor. Bölgemizin yapı stokunun problemli olduğunu, imar planlarının bölgenin deprem gerçeğine göre düzenlenmediğini biliyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız depremi yeni bir uyarı olarak kabul edip yetkililerimizden bölgemizde alınacak önlemler üzerine duyarlı bir çalışma bekliyoruz. Bu çalışmaya katkı vermeye hazır olduğumuz da bilinmelidir” dedi.

“GÜVENLE BAKALIM”

Biçer, “Biz inşaat mühendisleri geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istiyor ve bu istediğimizin her daim arkasında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Ülkemizin ekonomik-sosyal-siyasal çalkantılı döneminde deprem tehlikesine dikkat çekmenin, deprem duyarlılığını artırmaya gayret etmenin toplumsal ve insani bir sorumluluk olduğunu biliyor ve bu sorumluluğu taşımaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.”
‘Marmara Depremi’nin 16. yıldönümü nedeniyle İMO Adana Şubesi’nde ‘Depreme Duyarlılık Sergisi’ açıldı. Toplantı ve sergiye CHP Adana Milletvekilleri Av.Elif Doğan Türkmen, İnşaat Mühendisi Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Ulaş Toros, İMO Onur Kurulu Üyesi Abdullah Bakır, İMO Yönetim Kurulu Üyeleri ve mühendisler katıldı.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°