İŞKAD’dan girişimci kadınlara sertifika
Manşet Haber 9.12.2012 14:06:16 0

İŞKAD’dan girişimci kadınlara sertifika

İŞKAD’dan girişimci kadınlara sertifika



Adana(Ulus)-- İş Kadınları Derneği  (İŞKAD) ve Güney Rotary Kulübü ortaklığında KOSGEB desteğiyle hayata geçirilen Uygulamalı Girişimcilik Kursu’nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verild.

Ticaret Odası’nda düzenlenen ve TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, KOSGEB İl Müdürü Hamit Sucu, Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Sabahattin Yumuşak, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, AGİAD Başkanı Tamer Gülcan, KA-DER Başkanı Ferah Nalcı, HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık, DASP Yürütme Kurulu Üyesi Alper Tansel ile kursiyerlerin ailelerinin de  katıldığı sertifika töreninin açış konuşmasını İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen yaptı. Av. Türkmen, kadınları iş hayatına kazandırmak, kendi işlerini kurarak ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlamak, hem ekonomide hem de karar mekanizmasında söz sahibi olabilmelerine önayak olabilmek amacıyla başlattıkları girişimcilik kursunun ilk mezunlarını vermekten dolayı İŞKAD ailesi olarak mutlu olduklarını söyledi.

EKONOMİK KATKI SAĞLAYACAKLAR

Uluslararası istatistiklerde cinsiyet ayrımcılığı konusunda Türkiye’nin durumunun içler acısı olduğunu belirten Av. Türkmen, göreve geldiklerinde Adana’da kadın girişimci sayısını artırma sözü verdiklerini anımsatarak, bu yönde yaşama geçirdikleri projenin ilk meyvelerini verdiğini ifade etti. İŞKAD olarak girişimcilik eğitimi alan 30 kadının hem Adana’ya hem de Türkiye’ye ciddi ekonomik katkılar sağlayacak pozisyona geleceklerine inandıklarını vurgulayan Av. Türkmen, 2006 ile 2012 yılları arasındaki istatistiklere bakıldığında işgücüne katılan kadın sayısında ciddi bir azalma olduğunu belirtti. Bu durumdan herkesin rahatsız olması gerektiğinin altını çizen Av. Türkmen, Güney Rotary Kulübü ile birlikte girişimcilik kurslarını sürdüreceklerini bildirdi. Liselerde yürüttükleri “Kızlarımız Girişimci Olsun” projesi hakkında da bilgiler veren Av. Türkmen, gençlerin girişimciliği bilmediğine dikkati çekti.

 

İŞKAD DOĞRU YOLDA

Av. Türkmen, “Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına düşen bir görev gençlerimize girişimciliği öğretmek. 1,5 yıldır bu çalışmaların içerisindeyiz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu’nun hazırladığı yeni yönetmelikte bizim projelerimizin yer aldığını gördük. Demek ki İŞKAD doğru yolda. Bu projeler bırakın Adana’yı Türkiye’de kabul görecek durumda.  O anlamda gerek bize gerek girişimcilerimize destek olan Adana kamuoyuna, STÖ’lerimizin değerli başkan, yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür ediyorum. Varlığınız bize güç veriyor. Onun için Adanalılar, Adana’yı sevenler iyi ki varız, iyi ki birlikteyiz.”

SÖZ SAHİBİ GÖREVLER ÜSTLENİYORLAR

KOSGEB destekleri hakkında kısa bilgiler veren KOSGEB Adana İl Müdürü Hamit Sucu, KOSGEB desteğiyle verilen kursları tamamlayan girişimcilerin Türkiye’de söz sahibi olan görevleri üstlendiğine dikkati çekerek, işbirliğinden dolayı İŞKAD Yönetim Kurulu’na teşekkür etti.

HARİKA BİR GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

Proje ortağı Adana Güney Rotary Kulübü’nün başkanı Dilem Nadir Kuzucu da girişimcilik kursunu bitiren kadınların birlikteliğinden harika bir girişimcilik örneği ortaya çıkacağını söyledi. Kuzucu, İŞKAD başkanı Av. Türkmen’e ve İŞKAD üyelerine proje ortağı olma fırsatı tanıdıkları için teşekkür etti.

GENÇ GİRİŞİMCİLER

Girişimcilik ruhunun her kesime yayılmasının Türk ekonomisinin en önemli hedeflerinden birisi haline geldiğine dikkati çeken Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise ülke ekonomisinin hedeflerine ulaşmasını sağlayacak olan en önemli unsurun genç girişimciler olacağını belirtti. Gizer, “Bu hedefe ulaşmak için bugün burada olduğu gibi her kurum ve kuruluşun mutlaka işbirliği içerisinde girmesi gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Tüm projelerimize destek olan KOSGEB Başkanlığına, bu kursun gerçekleşmesini sağlayan İŞKAD’a teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

 

ALKIŞLANACAK BİR OLAY

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça da 30 kadının girişimcilik sertifikası almasının çok değerli ve önemli bir olay olduğunu belirterek, “Bana göre alkışlanması gereken bir olay. Başta KOSGEB Müdürü Hamit Sucu’ya,  İŞKAD’a, Güney Rotary Kulübü’ne ve onlara destek olan bütün kuruluşlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Her STÖ’nün, her kanaat önderinin illaki arkasından iz bırakması gerekir. Buradaki İŞKAD’lı arkadaşlar ellerinden geldiğince emek sarf ettiler, ellerine gönüllerine sağlık” şeklinde konuştu.

 

Kursiyerler adına konuşan Kadriye Yuvacı da kadınların iş ve meslek sahibi olmaları için projeler hayata geçirmeye çalışan İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen’e proje ortağı Adana Güney Rotary Kulübü Başkanı Dilem Nadir Kuzucu’ya ve KOSGEB İl Müdürü Hamit Sucu’ya teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verilirken, kursu veren Eğitmen Filiz Basmacı’ya ve KOSGEB İl Müdürü Hamit Sucu’ya plaket takdim edildi.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°