İŞLETMEDE MEVCUT OLMAYAN TİCARİ MAL, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI
Manşet Haber 5.08.2021 00:15:06 0

İŞLETMEDE MEVCUT OLMAYAN TİCARİ MAL, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI

İŞLETMEDE MEVCUT OLMAYAN TİCARİ MAL, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN KAYDA ALINMASI



Yapılandırma kapsamında işletmelerin kayıtlarında yer aldığı halde, işletmelerde fiilen bulunmayan ticari mal, makine, teçhizat ve demirbaşların kayda alınması bu konudaki yazı serimizin ikincisi olacaktır.

YAPILANDIRMADA YARARLANACAKLAR

Yapılandırma kapsamında ticari mal, makine, teçhizat ve demirbaşların kayda alınması uygulamasında yararlanacak mükellefler;
- Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri,
- Adi ortaklıklar,
- Kollektif şirketler,
- Adi komandit şirketler,
- Sermaye şirketleri olan anonim, limitet ve eshamlı komandit şirketler,
- Kooperatifler,
- İktisadi kamu kuruluşları,
- Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler
- Ve iş ortaklıkları,
Bu uygulamadan yararlanacaklar.

BEYAN EDİLECEK RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN FATURA DÜZENLENECEK

Yukarıda ayrıntılı olarak sayılan mükellef ve işletmeler kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan ticari mal, makine, teçhizat ve demirbaşların 31 Ağustos 2021 tarihine kadar beyan edebilecekler.

Faturada yer alacak bedel, emtialar bakımından aynı nev’iden emtialara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kâr oranı, makine, teçhizat ve demirbaşlar bakımından mükelleflerin kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşunca tespit edilecek rayiç bedelleri dikkate alınarak tespit edilecektir.

Gayrisafi kar oranının yasal kayıtlardan tespit edilemediği hallerde de, mükellefin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınacaktır.

Bu değerler için saptanan rayiç bedeller 30 Ağustos 2021 tarihine kadar fatura düzenlenerek ilgili dönem katma değer vergisi beyannamesinde beyan edilecektir.

BEYAN EDİLEN VERGİNİN HESAPLANMASI VE ÖDENMESİ

Bu faturalar ile düzenlenip kayıtlara alınacak ticari mal, makine, teçhizat ve demirbaşların için ait olduğu katma değer vergisi oranı esas alınarak vergi hesaplanacaktır. Satışı veya benzer şekilde işletme kayıtlarında çıkarılmasıhalinde ise normal satış işlemleri gibi değerlenecektir.

Fatura düzenlenerek kayıtlara alınacak bu değerler için ödenecek katma değer bulunması halinde;
- İlk taksiti beyanname verme süresi olan 31 Ağustos 2021 tarihine kadar,
- İzleyen taksitleri ise beyanname verme süresini izleyen ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere,
3 eşit taksitte ödeyebilecekleri gibi tek bir taksitle de ödeyebilecekler.

BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTANLAR

Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaş nedeniyle düzenlenen fatura bedeli Muhasebe Uygulama Tebliği hükümlerine uygun olarak kayıtlara intikal ettirilecektir. Gerçek durum ile kayıtlar arasındaki farklılık, faturasız satışlardan kaynaklanmakta olup faturasız satılan kıymetlerin karşılığında işletme kalemlerinden birinde artış olması gerekir.

Bu artış nakit para, banka, alacak senedi, çek ve benzeri değerler şeklinde olabilir. Dolayısıyla, ilgili kıymet çıkışı karşılığında aktif değer olarak işletmede ne varsa veya işletmede beyan tarihinde bu artış ne olarak görülüyorsa, buna ilişkin hesaplara kayıt yapılması gerekmektedir.

İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN MÜKELLEFLER

Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtia makine, teçhizat ve demirbaşlar nedeniyle düzenlenen faturalar, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerce yasal defterlerine hasılat olarak kaydedilecektir.

BU DEĞERLERİN BS FORMU İLE BİLDİRİLMESİ

Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan bu değerler nedeniyle düzenlenen faturalar, Bs formu vermek zorunda olan mükelleflerce, Bs formu ile bildirilmek zorundadırlar.

HASILAT ESASLI VERGİLEME UYGULAMASI

Hasılat esaslı vergileme usulüne tabi mükelleflerin de bu uygulamadan faydalanması mümkündür. Kapsamdaki makine, teçhizat ve demirbaşlar için saptanan katma değer vergisi dahil hasılata %1.5 oranı uygulanarak katma değer vergisi hesaplanacaktır.
Sabri Arpaç
sabriarpacymm@gmail.com


buy windows 10 education

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°