İşsiz Sayısında Yüzde 50 Artış
Manşet Haber 3.05.2015 10:44:45 0

İşsiz Sayısında Yüzde 50 Artış

İşsiz Sayısında Yüzde 50 Artış

Adana’da İşsiz sayısında patlama olduğu resmi ağızlardan yapılan açıklamalar ile su yüzüne çıktı. iskur_toplantisi_hasim_meydan_vali_buyuk (1)İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, kayıtlı işsiz sayısının geçen yıl Ocak-Mart döneminde 62 bin 884 olduğunu, bu yıl 96 bin 617’ye yükseldiğini açıkladı.

Adana Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, İl İstihdam Kurulu ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Adana Valisi Mustafa Büyük’ün başkanlığında, Abdioğulları Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.iskur_toplantisi_hasim_meydan_vali_buyuk (2)

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Abdioğulları A.Ş’nin tesislerindeki toplantıda Vali Mustafa Büyük, İŞKUR’a kayıtlı işsiz kaydı ve işverenlerin iş başvuruları ile ilgili istatistik bilgileri değerlendirdi. Vali Büyük, 2014 Ocak-Mart döneminde 17 bin 474 iş başvurusu olduğunu, bu yılın aynı döneminde yüzde 32,02’lik artışla bunun 23 bin 69’a yükseldiğinin görüldüğünü belirterek, şunları söyledi;

“Buna karşın, işverenlerin işçi talebinde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış var. Yine aynı dönemde 6 bin 897 olan işe yerleştirmelerin,  bu yıl yüzde 18,82 artışla 8 bin 88’e yükseldiğini görüyoruz.  10 bin 974 olan açık iş sayısı ise yüzde 21,64’lük artışla 13 bin 349’a yükselmiştir“

Vali Büyük, 120 bin 301 olan kayıtlı iş gücünün ise bu yıl Ocak-Mart döneminde 150 bin 236’ya yükseldiğini, yüzde 24,88’lik artışın söz konusu olduğunu bildirdi.iskur_toplantisi_hasim_meydan_vali_buyuk (3)

İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan ise, kayıtlı işsiz sayısının geçen yıl Ocak-Mart döneminde 62 bin 884 olduğunu, bu yıl 96 bin 617’ye yükseldiğini belirterek, “Kayıtlı işgücü ile kayıtlı işsiz sayısı birbirinden farklı istatistikler. Kayıtlı işgücü sayısında mevcut işini beğenmeyen, daha doğrusu d aha iyi koşullarda iş arayanlar da var. Kayıtlı işsiz ise direkt olarak işsiz olduğunu beyan ederek, kurumumuza başvuranlardır” dedi.

Vali Büyük, İŞKUR ve TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerinin birbirinden farklılık gösterdiğini belirterek, bunda tek sesliliğin sağlanması gerektiği isteğini dile getirdi.

STAJER ÇALIŞTIRILMASI

Toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün stajyer öğrenci çalıştırılmasıyla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerisi de gündemde yer aldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önerisinde, işletmelerde staj gören öğrencilerin sağlık raporu almaları durumunda öğrencilerin okul idaresine raporlarını geç getirmeleri nedeniyle okul tarafından SGK bildirgelerinde konuya ilgili zamanında bildirim yapılamadığını, bu yüzden de SGK tarafından okul idarelerine uygulanan idari para cezasının kaldırılması istendi.

Toplantıya, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık ile kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri katıldı. Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Haşim Meydan, kurul üyelerine hazırlanan istihdam rakamları ile projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°