İşveren Her Türlü Önlemi Almak Zorunda
Manşet Haber 1.04.2013 11:08:52 0

İşveren Her Türlü Önlemi Almak Zorunda

İşveren Her Türlü Önlemi Almak Zorunda

TMMOB MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı İşçi Salığı ve İş Güvenliğinin çalışma yaşamının en temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.

issagligi_guvenligiMakina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Bilgilendirmesi” konulu söyleşinin açılışında konuşan MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, bugün modern hayatın yani sanayi devrimi sonrası içinde yaşadığımız toplumun örgütlenmesinin “iş”in etrafında olduğunu belirterek, “Ekonomik, toplumsal, siyasal hayatın belirleyeni “iş”tir. Hem bireylerin gündelik yaşamlarında, hem de her türlü insan topluluğunun, devletlerin gücü ve yaşamı bunun etrafında belirlenir. Bu noktada İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusu tüm dünyada önemli bir problem olarak karşımıza çıkan, bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir.” dedi.

Atıcı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amacın çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunması olduğunu vurguladı. Hüseyin Atıcı, şöyle konuştu:

“Sağlık ve güvenlik, sosyal gelişmenin en temel öğelerindendir. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir. Çalışma yaşamında yer alan çalışanların sağlıklarının korunması, güvenliklerinin sağlanması için yapılan çalışmalara işçi sağlığı, iş güvenliği diyoruz.  Ancak bugün Dünya ve Ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığını,  görüyoruz.

Bilim, teknoloji ve sanayileşme toplumsal gelişim ve değişimin temel dinamikleridir. Bilim teknolojiyi, teknoloji ise katma değeri, artı değeri yüksek sanayileşmeyi geliştirerek, refah toplumunu ve ülke demokrasisinin düzeyini yükseltir.

Ülkemizdeki yaygın kanının aksine, sanayileşme ve kalkınmanın bedeli; iş kazalarından ve meslek hastalıklarından gereği gibi korunamayan, işsiz kalma ve işini kaybetme korkusu yaşayan, örgütlenmeleri engellenen, sosyal güvenliğinden endişe duyan bir çalışan kesim yaratmak değildir. İnsanın refahı, mutluluğu, sağlığı ve güvenliğinden ödün veren bir sanayileşme ve kalkınma anlayışı benimsenemez.”

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, SGK kayıtları sonucu  Türkiye'de günde yaklaşık 200 iş kazası meydana geldiğini, iş kazaları sonucu, 4-5 kişinin hayatını kaybettiğini,  6 kişinin ise iş göremez hale geldiğini, çalışma yaşamında  ise 2 milyon iş günü kaybının yaşandığını sözlerine ekledi.

İŞVEREN HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAK ZORUNDA

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Endüstri Mühendisi Mahmut Teberik, yeni yasada işverenlerin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli her türlü önlemi almak zorunluluğunu getirdiğini vurguladı.
Teberik,  işletmelerin araç ve gereçleri eksiksiz bulundurmak, uygunsuzlukları gidermek, işçileri mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmekle yükümlü olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“İşçiler de iş sağlığı konusunda alınan her türlü önleme uymak zorundadır. Yeni kanuna göre işverenler risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır, çalışana görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu kontrol eder, iş sağlığı güvenliğinin tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz, risklerle kaynağında mücadele eder. İşveren risk değerlendirmesi yapmak zorunda. Risk değerlendirmesi olmayan işverenler aylık 4 bin 500 liraya kadar cezaya maruz kalır. İşyerlerindeki risklerden baştan sona tüm çalışanlar sorumlu olacak. İşyerindeki tüm insanların elini taşın altına koyması lazım. Sadece uzmanlar eliyle bu iş yürümez. İşyerindeki herkes bu işin içinde olursa daha dikkatli ve duyarlı bir çalışma ortamı sağlanır.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°