Kadın iş yaşamında ve siyasette hak ettiği yeri alamıyor
Manşet Haber 25.04.2016 11:43:47 0

Kadın iş yaşamında ve siyasette hak ettiği yeri alamıyor

Kadın iş yaşamında ve siyasette hak ettiği yeri alamıyor

Uluslararası iş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu Türkiye YKÜ ve Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, Türkiye nüfusunun yarısının kadın olmasına rağmen kadınların ne iş hayatında ne de siyasi hayatta hak ettiği yeri bulamadığını, ‘eşit işe eşit ücret’ verilmelidir diyerek kırmızı çantaları ile dikkat çektiler.Ayça Katlav (1)

“EŞİT İŞE, EŞİT ÜCRET VERİLMELİDİR”

BPW Türkiye Federasyon Başkanı İpek İşbitiren, Penti Bölge Müdürü Pınar Bayaz ve Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Cennet Ünal’ın da konuk olduğu toplantıda konuşan BPW Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Kulübü Başkanı Mimar Mimar Ayça Katlav, “Kulübümüz 110 ülkede, 4 kıtada, 35 bin civarında dünyanın en büyük kadın organizasyonlarından biridir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin de danışmanlığını yapmaktadır. Türkiye nüfusunun yarısının kadın olmasına rağmen kadınların ne iş hayatında ne de siyasi hayatta hak ettiği yeri bulamadığını, ‘eşit işe eşit ücret’ verilmemektedir. Bu durum sadece Türkiye’de değil, tüm dünyadaki büyük problemlerden biri olarak karşımızda durmaktadır. Türkiye'de kamu sektöründe aynı iş tanımında istihdam edilen kadına ücret farklılığı ortadan kaldırılmıştır, ancak bu durum özel sektörde bazı işlerde %40'lara kadar çıkabiliyor.  Bu trajedik durum biran önce çözüme kavuşturulmalı kadının hak değer verilmelidir.” dedi.BPW (1)

“3 BİN KADIN ÇALIŞANIMIZ VAR”

Şirket olarak kadınlara çok değer verdiklerinden söz eden Penti Bölge Müdürü Pınar Bayaz, “Penti perakende sektöründe yaklaşık üç bin tane bayan çalışanımız var. İş alımlarımızda kadınları ön planda tutup, görüşmeler yapıp, iş hayatlarına dahil ediyorum. ‘Özel Kadınlar’ projeleri ile de kadınlarımızı sürekli destekliyoruz.” diye konuştu.

“HERKES BİRBİRİNİN RUHUNU TEDAVİ ETMELİDİR”

Toplumda kadın emeğinin çok fazla karşılık görmediğini bu yüzden eşit işe eşit ücret alamadığını ifade eden Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Cennet Ünal, “Türkiye’deki kadınlar Amerika ve Avrupa ülkelerinin bir kısmında uygulanan eşit değere eşit ücrette alamıyor. Kadına şiddet arttıkça, kadın bunun farkına varınca yol ayrımına gidiyor. Her yol ayrımı kadının yeniden doğuşuna sebep oluyor. Son dönemlerde kadınların girişimci olmaları ve üst makamlarda görev almaları teselli olmaktadır. Kadınlar kendi aralarında rekabet etmemeli, dayanışma ve danışma içerisinde olmalı, herkes birbirinin ruhunu tedavi etmelidir.”dedi.

“POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ”

Dünya’nın var olduğu günden beri kadına ve erkeğe giydirilmiş roller olduğunu, bu günlerde kadın konularının konuşulmayıp, toplum sıkıntılarını konuşulduğu bir dönemde bulunulduğunu aktaran BPW Türkiye Federasyon Başkanı İpek İşbitiren, “Biz kadınlar olarak örgütlü bir şekilde toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomide kadının güçlenmesi, savunuculuk boyutu, karar mercilerinden kadının sayısının niteliğinin ve niceliğinin artırılması için çalışan bir grup olmalıyız. Kadınlar örgütlü olmalı, kendi içinde tartışmalı, erkeklerle tartışmalı çünkü dünya şu anda neden kadını konuşuyor? Çok basit; ekonomi için. Birleşmiş Milletler’de geçtiğimiz yıllarda kalkınma hedefleri konuşuluyordu. Şu anda sürdürülebilir kalkınma hedefleri konuşuluyor ve kadın konuşuluyor. Çünkü 2000’li yıllarda Birleşmiş Milletler’e üye devletler şunun farkına vardı: Kadının olduğu yerde sürdürülebilir kalkınma var. Ekonomik kalkınma değil sadece sürdürülebilir kalkınma. Bu toplumun refahı için geçerli, toplumun devamlılığı için geçerli, çocuklarımız ve gelecek nesiller için geçerli. Toplumsal cinsiyet eşitliği diye bağırıyoruz. Neden bunu istiyoruz? Çünkü bu kadınla erkeğin iyisi veya kötüsü değil, kadın bu işi daha iyi yapar değil. Eşit fırsat ver hangisi daha iyiyse tabiki o yapsın. Biz toplumsal cinsiyet eşitliği için pozitif ayrımcılık istiyoruz kadınlar olarak bağırmamızın sebebi budur.” Şeklinde konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°