Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkiliyor
Manşet Haber 26.05.2016 11:18:35 0

Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkiliyor

Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını etkiliyor

Pembe_WC_Bus_ (2)Kadın ürolojisinde farkındalık yaratmak amacıyla 2003 yılından bu yana çalışan Kontinans Derneği’nin bilgilendirme aracı ‘Pembe WC Bus’, bu kez Adana’daydı. Türk ilaç sektörünün köklü şirketlerinden Nobel İlaç’ın desteğiyle 17 ili gezecek ‘Pembe WC Bus’ ile kadınların dörtte birinden fazlasının fiziksel ve sosyal hayatını etkileyen stres tip idrar kaçırma hastalığı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler, uzman ekipler tarafından hastalara aktarılıyor. Projenin hedefi ise 3 binin üzerinde kadına ulaşmak.Pembe_WC_Bus_ (1)

Nobel İlaç ve Kontinans Derneği işbirliği ile İstanbul’dan başlayan roadshow’un beşinci durağı Adana’ydı. Türkiye’de en fazla yaşanan sağlık problemleri arasında yer alan stres tip idrar kaçırma konusuna dikkat çeken ‘Pembe WC Bus’, Adanalıları bilgilendirdi. 24-25 Mayıs tarihlerinde M1 AVM önünde olan Pembe WC Bus’daki sağlık uzmanları, hastalık ve tedavisi konusunda kadınlara bilgiler verdi.

Stres tip idrar kaçırma; gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması ve epidemiyolojik çalışmalara göre kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli. Stres tip idrar kaçırma yapılan araştırmalara göre dünyada yüzde 48 oranında, Türkiye’de ise yapılan farklı çalışmalara göre 30 yaşından sonra her dört kadından biri olmak üzere yüzde 24-46 oranında görülüyor.Pembe_WC_Bus_ (3)

Üroloji uzmanlarının girişimiyle 2003 yılında Ankara’da kurulan Kontinans Derneği, üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek, bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerde bulunuyor. Bu alanda yapılan ilk farkındalık çalışması Pembe WC Bus’ın temel hedefi özellikle stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu halka duyurarak, hastalığın mutlaka tedavi edilmesi konusunda farkındalık yaratmak.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°