Kalp Kapakçığı Değişiminde Bir İlk!
Manşet Haber 11.05.2016 17:59:35 0

Kalp Kapakçığı Değişiminde Bir İlk!

Kalp Kapakçığı Değişiminde Bir İlk!

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde görevli bilim insanları TAVİ yöntemiyle uzun zamandır ameliyatsız aort kapakçığı operasyonları gerçekleştirmeyi sürdürüyor ve bu konuda da bölgeye öncülük ediyordu. Klinik bir adım daha atarak bu kez pulmoner kapak yetmezliği olan bir hastaya bölgede ilk olarak transkateter (anjiyografi yöntemiyle) pulmoner kapak yerleştirme işlemi gerçekleştirdi.balcali_acik_kalp

Yılmaz Köksal isimli doğuştan bu rahatsızlığa sahip 37 yaşındaki bir hastayla birlikte toplam üç hastaya uygulanan yöntem Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediyatrik Kardiyoloji Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Nazan Özbarlas, Doç. Dr. Fadli Demir ile Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görevli Doç. Dr. Ali Deniz tarafından gerçekleştirildi. Uygulamaya bu konuda son derece deneyimli bir isim olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Kardiyoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Tevfik Karagöz refakat etti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Ali Deniz, doğuştan kalp rahatsızlığı olan bazı hastalarda pulmoner kapakta yetersizliğin meydana gelebildiğini ifade etti. Deniz, pulmoner yetersizlik sonucu hastada kalpte büyüme, kalp yetersizliği, aritmilere bağlı bir takım sıkıntıların doğabileceğini belirterek, son döneme kadar bu hastalarda cerrahi yöntemlerle kalp kapakçığı ameliyatları yapılabildiğini, ancak tıbbın geldiği noktada artık cerrahi müdahale olmadan transkateter (anjiyografi yöntemiyle) ameliyatsız bir şekilde işlemin yapılabildiğine dikkati çekti. Pulmoner kapak yetmezliğini, kapağın normalde tamamen açılarak kanın sağ ventrikülden pulmoner artere geçmesini sağlayan pulmoner kapağın tam olarak kapanamaması ve bu yüzden pulmoner arterden sağ ventriküle kanın geri kaçması olarak tanımlayan Deniz, bu yöntemin bölgede ilk olarak Balcalı Hastanesi’nde gerçekleştirildiğine de vurgu yaptı.

TAVİ yöntemiyle ameliyatsız aort kapakçığı yerleştirme işlemlerinde uzun süredir bölgenin öncüsü konumunda bulunan Balcalı Hastanesi çevre illerdeki hastanelere de bu alanda hizmet veriyor. Yine bir ilke imza atan Balcalı Hastanesi’nde ameliyatsız pulmoner kapak yerleştirme işlemi hem erişkinlere hem de çocuklara uygulanabiliyor.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°