Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı
Manşet Haber 12.07.2013 11:04:26 0

Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı

Kalp ve Tansiyon Hastalarına oruç uyarısı

Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, son 1 yılda kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon nedeniyle tedavi görenlerin oruç tutmaması gerektiğini bildirdi.

Batur,  Ramazanda oruç tutacak kalp ve hipertansiyon hastalarına uyarılarda bulunarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Batur, oruç tutulmasının, hastalığın zaman zaman kontrolsüz hale gelebileceğinden hayati risk taşıdığını ifade etti. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji  Uzmanı Prof. Dr. Batur, idrar söktürücü ilaç kullanan kalp yetmezliği sorunu bulunanların da oruç tutmamasında fayda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Çünkü gün boyu zaten tedavi amacıyla alınan ilaçlar nedeniyle etkilenen vücutta su ve tuz dengesi Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesiyle daha da bozulabilir. Bu durum, idrar söktürücü tansiyon ilacı alan özellikle 65 yaş üzeri hastalar ve sıcak yaz günlerinde terleme ve eforla su kaybetme riski ile karşı karşıya olan hastalar için daha önemli. Gün içinde 2 veya daha fazla tansiyon ilacı alan hastalar, şeker hastaları, güneş altında zaman geçirmek zorunda olan hastalar da oruç tutmamalı. '

Prof. Dr. Batur, doktoru aksi bir şey söylemediği sürece günde tek ilaçla tansiyonu genelde kontrol altında olan hastaların ilaçlarını düzenli kullanmak şartıyla oruç tutabileceğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Kalp zarar görmeden kalp krizini atlatan ve halihazırda yakınması olmadan günlük işlerini yapan hastalar eğer aradan 6 ay süre geçmişse sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını ise iftarda alarak oruç tutabilir. Doktoru ağır kalp yetmezliği teşhisi koymamış, yani hafif kalp yetmezliği olanların yine ilaçlarını benzer şekilde kullanarak oruç tutabilir. Koroner stent işlemi yapılmış ve tansiyon hastalarının da kontrollü şekilde oruç tutmasında sakınca yok. Ancak oruç sırasında hastalar, hastalıkları ile ilgili en ufak bir rahatsızlık hissettiklerinde derhal doktorlarını haberdar etmelerini ve sağlıklarını tehlikeye atma pahasına oruç tutmakta ısrar etmemeleri gerekir. '

kalp_kriziKimler Oruç Tutmamalı;

1. Eğer son 1 yılda kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı (yani kalp krizi) veya yüksek tansiyon nedeniyle bir şekilde hastaneye yatarak tedavi aldıysanız kesin oruç tutmamalısınız. Bu durum sizin hastalığınızın zaman zaman kontrolsüz hale gelebileceğinin ve hayatınızı tehdit edebileceğinin bir göstergesidir.
2. İdrar söktürücü bir ilaç kullanan kalp yetmezliği hastasıysanız oruç tutmamanızda fayda var. Çünkü gün boyu zaten hastalığınız için aldığınız ilaçlar nedeniyle etkilenen vücudunuzdaki su ve tuz dengesi Ramazan ayının yaz günlerine denk gelmesiyle daha da bozulabilir. Bu durum idrar söktürücü tansiyon ilacı alan özellikle 65 yaş üzeri hastalar ve sıcak yaz günlerinde terleme ve eforla su kaybetme riski ile karşı karşıya olan hastalar için daha önemlidir.

3. Gün içinde 2 veya daha fazla tansiyon ilacı alan hastalar oruç tutmamalıdır. Bu durum tansiyonunuzun önemli boyutta olduğunun göstergesidir ve olası kan basıncı dengesizliklerin yaratacağı ciddi tansiyonun sonuçları da ağır olabilir.
4. Eğer birlikte seker hastalığınız varsa oruç tutmanız sakıncalı olur.
5. Güneş altında zaman geçirmek zorunda olan hastalar da oruç tutmamalıdır.

Kimler Oruç Tutabilir:

1. Eğer doktorunuz aksi bir şey söylemediyse günde tek ilaçla tansiyonu genelde kontrol altında olan hastalar ilaçlarını düzenli kullanmak şartıyla oruç tutabilir.

2. Kalp zarar görmeden kalp krizini atlatan ve halihazırda yakınması olmadan günlük işlerini yapan hastalar eğer aradan 6 ay süre geçmişse sabah ilaçlarını sahurda akşam ilaçlarını ise iftarda alarak oruç tutabilir.

3. Doktorunuz size ağır kalp yetmezliği teşhisi koymamışsa yani hafif kalp yetmezliğiniz var demişse yine ilaçlarını benzer şekilde kullanarak oruç tutabilirsiniz.

4. Eğer koroner stent işlemi yapılmış bir hastaysanız ve birlikte doktorunuz kalp yetmezliği yok diyorsa benzer şekilde ilaçlarını alarak oruç tutabilirsiniz.

5. Eğer tansiyon hastası veya günlük işlerini rahat yapan bir kalp damar hastasıysanız ve birlikte tek ilaçla veya diyet ile kontrol edilebilen bir şeker hastasıysanız yine oruç tutabilirsiniz. İnsülin kullanan hastalar ve daha önce şeker düşmesi sorunları yaşayan hastaların oruç tutmaması uygun olur.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°