Kibar: Adana 5 üniversiteyi kaldırır
Manşet Haber 13.12.2012 03:42:57 0

Kibar: Adana 5 üniversiteyi kaldırır

Kibar: Adana 5 üniversiteyi kaldırır

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar 5 Ocak Gazetesi’nin konuğu oldu. Göreve başladıktan 4 ay sonra medyanın karşısına çıkan Kibar, 5 Ocak Gazetesi yazarlarının sorularını yanıtladı.

Alper Tansel: Üniversitelerin eğitim verme dışında birçok görevi vardır. İki dönem rektörlüğe hazırlanmış bir yönetici olarak, daha önce bu konularda çalışmalar yaptınız mı? Yoksa yeni dönemde göreviniz ile birlikte çalışmalar mı yapacaksınız?

ULUSLAR ARASI SORUNLARDA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ

KİBAR: Ben iki dönem olarak rektörlüğe aday oldum. Göreve gelmeden önce yürüttüğüm seçim kampanyasında ve YÖK'te ikinci olmuştum. Daha sonraki süreçte üniversiteden ayrılmak zorunda kaldım. 3,5 yıl da özel sektörde görev yapmıştım. Bu süreçte de tekrar aday oldum ve görevime başladım. Geçmiş dönemde üniversitemiz de sıkıntılar yaşandı ama görev yapacağım sürece bu sıkıntıları aşacağız. Göreve başlayalı 4 ay oldu. Göreve başladığım günden bugüne üniversitemizin büyük bir ölçüde rahatladığını şahsen gözlemliyorum. Bu süreçte üniversitemizin önemli problemlerine müdahale ettiğimi düşünüyorum. Görev yaptığım sürece yapacağım hizmetleri, hayata geçireceğim projeleri ayrıntılı bir şekilde belirttiğim bir kitapçık yaptık. Bunun yanı sıra da seçim öncesi yaptığım planları da anlattım. Belirtmiş olduğum hizmet ve projelerin sayısı artacaktır. Bir projemizde de sanayici ve akademisyenleri bir araya getirip, sanayi ve üniversite işbirliği yapacağız. Anlaşma ve projelerle artık üniversitemiz uluslararası sorunlarda ve projelerde üniversitemiz söz sahibi olabilecek.

Umut Yüzer: Adana ile Çukurova Üniversitesi'nin kentle iç içe olduğu Balcalı Hastanesi birçok kez basına yansıdı. Bu yansımaların organ nakli konusu ile ilgili olması için çalışmalarınız var mı?

BALCALI HASTANESİ YENİDEN YAPILANDIRILDI

KİBAR: Ben yaklaşık 20 yıldır Balcalı Hastanesi'nde çeşitli görevlerde hizmet ettim. Hastanemiz çeşitli sıkıntı ve olaylarla basına yansıdı. Hastanenin yönetilmesi adına daha iyi şeyler yapılabilirdi. Hastanemiz bölgesel bir hastane ve 10 milyon kişiye hizmet edebilecek durumdadır. Üniversitemiz bilgi birikiminin çok yoğun olduğu üniversitedir ve bizim en kuvvetli yanımız öğretim üyelerimizdir. Balcalı Hastanesinin daha iyi yerlere gelmesi için önce yönetimi yapılandırmamız gerekiyordu.  İyi bir yönetim kurduk. Arkadaşlarımız can ve başla çalışmaktadırlar. Bir şeylerin değiştiğini hastanemizi ziyaret ettiğinizde görebilirsiniz. Öncelikle sağlık hizmet kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. Bunun yanında fiziki ve alt teknolojinin düzeltilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili projelerimiz var. Temelde, hizmet kalitemizi yükseltmek, iç süreçleri gözden geçirmek, insanları kırmayarak memnuniyeti arttırmak ve tercih edilen bir üniversite hastanesi konumuna getirmek istiyoruz.

Prestijli ameliyatlar çok önemlidir. Aslında bölgemizde ki hastanelerde yapılamayan birçok ameliyatın hastanemizde yapıldığını söylemek mümkündür. Özellikle bilişimsel radyolojide ameliyatlarla yapılanamayacak işlevler hastanemizde yapılabiliyor. Türkiye'de ilk yüz naklini Akdeniz Üniversitesi yaptı ama bu ameliyata benzer, birçok müdahale hastanemizde yapılıyor. Yüz nakli ameliyatının altında önemli olan mikro cerrahidir. Hastanemiz yıllardır mikro cerrahi alanında ameliyatlar yapmaktadır.

Mehmet Acevit: Adana halkının üniversiteden daha iyi bir şekilde haberdar olması, basınla gündeme gelmesi adına çalışmalarınız var mı?

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLERE ÖNCELİK VERECEĞİZ

KİBAR: Bir araya gelerek toplumun üniversiteden daha sağlıklı şekilde haberdar etme adına çalışmalar yapıyoruz Üniversitemizin Web sayfasını yeniliyoruz, yayına almak üzereyiz.  Sitemizin İngilizce olarak da sayfasını yeniledik, deneme yayınları yapılıyor. Bir haber merkezimiz olacak. İletişim Fakültesinden bir öğretim görevlimizi de bu merkezin başına atadık. Muhabir, fotoğrafçı, kameramanlardan oluşan bir ekip kurduk. Ekibimiz gün içinde ne tür aktiviteler var ise sitemizde güncel olarak yayınlayacaklar. Sitemizde aktivite ile ilgili yazı, resim, görüntü gibi her türlü içeriğe halkımız doğru bir şekilde ulaşacaktır. Haber merkezi ile birlikte Basın ve Halkla İlişkiler Birimi de düzenlemeye giriyor. Önümüzde ki günlerde yeni bir yapıyla karşılaşacağız. Bunlar gibi yapılanmayla üniversitemizi ilk 10 üniversite arasına taşıyacağız.

Utku Sağılır: Üniversitenizin Adana'da kişi başına düşen gelir miktarına katkısı nedir?

46 BİN ÖĞRENCİ VE 6 BİN ÇALIŞAN VAR

KİBAR: Çukurova Üniversitesi Adana'nın değerlerinden birisidir. Adana'ya katkı koyduğunu düşünüyorum. Bölgesel rekabette öne çıkmamızda katkılar koyduğunu net olarak düşünüyorum. Üniversitenin 46 bin öğrencisi var. Bir kent için 46 bin öğrencinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. 6 bin çalışanı var, bunun 2 bin çalışanı akademik personeldir. Refah seviyemizi arttırmak için diğer kuruluşlarla iş birliği içerisinde olacağız. Toplumla iç içe olacağız, her şeyin başı iletişimdir. Üniversitemiz komisyon çalışmalarla, belediye ile işbirliği yaparak üniversitemize kadar metro ulaşımı projesi kabul edildi.

Taner Talaş: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'ne gelen hasta ve hasta yakınları hastanenin bahçesinde konaklıyor ve mağdur oluyor. Bu durumla ilgili bir çalışma başlatılıp konaklama tesisi kazandırabilir miyiz?

HASTA YAKINLARINA TESİS

KİBAR: Bu tesisi hastanemize kazandırmak için önümüzde hiçbir engel yok. Hastane yönetimi ile bir takım toplantılar yaparak, iş birliği içinde bir konaklama tesisi projesi hayata geçirebiliriz.

Melahat Karataş: Serbest kılık kıyafet yasasının kabul edilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Üniversitenizde kılık kıyafet düzenine öğrenciler uyuyor mu?

ÜNİVERSİTEMİZDE KILIK KIYAFET SORUNU YOK

KİBAR: Serbest kılık kıyafet yasası ile aileler arası gelir düzeyi farkının çocuklara da yansıyacağını ve çocukları ciddi derecede örseleneceklerini düşünüyorum.  Üniversitemizde kılık kıyafet düzeni konusunda da öğrencilerle sıkıntı yaşamıyoruz.

Sefa Saygıdeğer: Tarımsal araştırmalar bölümü ne tür araştırmalar yapıyor? Tohum bankanız var mı?

YANGIN NEDENİYLE TOHUMLARIMIZ ZARAR GÖRDÜ

KİBAR: Ziraat Fakültesi 1969 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan ilk fakültemizdir. Ziraat Fakültesi bizim en güçlü olduğumuz fakültelerden birisidir. Bu fakültede 130 öğretim üyemiz mevcuttur. 8 bin dönüm araziyi Ziraat Fakültesi ekip, dikiyor. Ziraat Fakültesi Araştırma Çiftliği daha çok tohum geliştirme amaçlı araştırmalar ve uygulamalar yapıyor. Üniversitemizin tohum bankası mevcut ama bir talihsizlik sonucu yangın çıkmıştı. Bu yangın sonucunda tohumlarımızın bir kısmı zarar gördü. Yangın nedeniyle Avrupa süreçli bir projemizi de sürdüremedik.

Tamer Gözüdeli: Üniversitede kültür ve sanat faaliyetlerini arttırmayı düşünüyor musunuz?

KAMPÜSE BÜYÜK BİR ÇARŞI YAPACAĞIZ

KİBAR: Aslında kültür ve sanat faaliyetlerini kendi içimizde gerçekleştiremiyoruz. Bir amfi tiyatromuz var, yanında ki kafe ile birlikte kiraya verilmiş. Amfi tiyatromuzu geri almaya çalışıyoruz. Kültür ve sanat faaliyetlerinin alt yapısını hazırlıyoruz. Güzel Sanatlar Fakültemizi bu konularda teşvik edeceğiz. Bir projemizde kampüse bir çarşı yapmayı planlıyoruz. Bu çarşıda öğrenciler ile ilgili ne gerekiyorsa yeme-içme, giyinme, kuaför gibi tüm ihtiyaç merkezleri olacak. Bu çarşının hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. 29 öğrenci kulübümüz tek bir odada faaliyet gösteriyor. Bu kulüplerin daha verimli çalışması için alanlar oluşturuyoruz.

Zafer Geyik: Bilim ve Teknoloji üniversitesinin kampüs binaları üniversitenizin kampüsü içerisinde yer alacak mı?

ADANA EN AZ 5 ÜNİVERSİTEYİ KALDIRIR

KİBAR: Bilim ve Teknoloji üniversitesinin binaları üniversitemizin kampüsü içerisinde bulunup- bulunmamasını inanın bende bilmiyorum. Çözüme kavuşmadı henüz. Adana üniversite açısından şansız bir şehir. Adana potansiyelindeki bir kente en az 5 üniversitenin olması gerekiyor. Çukurova Üniversitesi geçmişte çevre illerimizde üniversite kurulumuna katkı sağlamıştır.

Uğur Gözel: Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Zihni Aldırmaz; üniversite kampüsünde öğrencilerin ulaşımı için bisiklet projesini rektörlük ile birlikte hayata geçireceklerini söylemişti. Projeniz ne durumdadır?

560 ÖĞRENCİYE BURS, 2000 ÖĞRENCİYE YEMEK VERİYORUZ

KİBAR: Öncelikle bu projeyi hayata geçirmemiz için üniversiteyi cazip duruma getirmeliyiz. Elimizde bulunan imkânları arttırmamız gerekiyor. Bisiklet yolu yapmadan projeyi hayata geçiremeyiz. Projeyi geliştirmeye çalışıyoruz. Öğrencilere destek amacıyla; 560 öğrenciye burs dağıtıldı. Daha önce 1500 öğrenciye yemek bursu verir iken şuanda bu sayıyı 2000'e çıkardık.  Büyükşehir belediyemizde ulaşım için bizlere destek veriyor.

Kerem Demiral: Akademik kadronuz hangi niteliklerle ön plana çıkmaktadır? Üniversitenizde ana ve yan dal sistemi ne durumdadır, bu sistemden yararlanıyor musunuz?

ECZACILIK FAKÜLTESİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

KİBAR: Üniversitemizde bazı fakülteler diğer fakültelere göre ön plana çıkabiliyor. Dünya değişiyor, değişen çevreye göre pozisyon almamız ve yeni planlar yapmamız gerekir. Üniversitemizin bazı fakültelerini geliştirmemiz gerekiyor.  Fiilen hizmet vermeyen, kağıt üzerinde 4 yeni fakültemiz var. Öncelikle bu fakülteleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Türkiye genelindeki üniversitelere ve üniversitemizde baktığımızda fakültelerdeki öğrenci ihtiyaçları başka fakültelerde doğmuş ama diğer fakültelere doğru kaymış. Öncelikle bu durumu gidermemiz gerekiyor. Eczacılık fakültemizi kurmamız lazım. Çalışmalarımız devam ediyor. Üniversitemizde ikinci öğretim olarak çit ana dalımız var. Uzaktan eğitime önem veriyoruz. Uzaktan eğitimin gelişmesi adına çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

Ercan Yılmaz: Üniversitenizin bütçesi ne kadar, bu bütçeyi yatırımda kullanabiliyor musunuz?

60 MİLYON TL. BÜTÇEMİZ VAR

KİBAR: Cari bütçe çok önemlidir. Cari bütçe, personelin ücretini içeren bir bütçedir. Bu açıdan bu bütçeden pek fazla bir şey yapma imkânımız yoktur. Bu bütçe ile kadroyu arttırmaya çalışırsınız.  Bizim dikkat çektiğimiz nokta cari bütçe değil, yatırım bütçesidir. Bu yatırım bütçesinin de üniversitemiz için %4-5 standart artışı var. Bu artış bizlere yetmez. Bütçemizden öncelikle hastanemizi geliştirmek istiyoruz. Örneğin, bir kat daha ameliyathane açmak istiyoruz. Toplamda üniversitemizin genel bütçesi 60 milyon TL'dir.

Ramazan Akyürek: Üniversite kampüsü içerisinde özel tapulu arazileri olan vatandaşlar var. Bu vatandaşlarımızın mağduriyetini nasıl gidereceksiniz?

562 DÖNÜM ÖZEL MÜLKİYETİMİZ VAR

KİBAR: Üniversite arazileri içerisinde 562 dönüm kadar özel mülkiyet mevcuttur. Bu araziler geçmiş dönemlerde üniversite arazisine dağıtılmış durumdayken şuanda bir yerde toplanmıştır. Bu arazilerin kamulaştırılması için bir muhatap bulunamadı. Zamanın geçmesi ile birlikte kuşakların çıktığı söylenmektedir.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.1° / 13.6°