KLAVYEYİ FIRLATMAMA AZ KALDI!

KLAVYEYİ FIRLATMAMA AZ KALDI!






“Sokağa çıkmak istemiyorum, çıksam can sıkıntısından kurtulamıyorum, acı çekiyorum” dedi, iki çocuk babası asgari ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan emekçi.





Bir yattığını biliyordu, bir da uyuşuk beyinle kalktığını…





Gündüz gözüyle tüm yaşadıkları can sıkıcıydı; “eşek gibi çalışıyorum” dedi. İlerisini düşünmek bile istemiyordu. Eşini diyordu, çocuklarını diyordu, onların temel gereksinmelerini diyordu, kış bitti/ yazlık eksiklerini diyordu…





Yaşama bu denli yabancılaşmasında eli/ yüzü/ günü/ kazancı olanlara bir kızdı ki içinden; yine bu sabah gelen ekmek zammını, çay zammını, şeker zammını, akla gelecek her şeyde geceden/ sabaha değişen ederlere Çukurova’nın dağlarını/ ovalarını/ yaşam alanlarını sarsarcasına “içinden geldiği” gibi bağırdı/ çağırdı…





“Canım sıkılıyor, yemelere yetemiyorum, çocuklarımı doyurmakta zorlanıyorum” dedi, bir de…





Sokakta yürüyor muydu, koşuyor muydu, gülüyor muydu belirsiz; dokunsalar ağlayacaktı!





***





Geçtiğimiz günlerde Fox TV’de yaşandı anımsıyorsunuz…





Selçuk Tepeli’nin sunumunu, yorumunu katarak anlattığı haberleri hep önemsedim…





Ta başından bu yana “ben kimim ki, patron sizsiniz” üzerine yoğunlaşıyordu!





Herkesin anlayabileceği/ herkesin duyabileceği biçimde, mimiklerini kullanarak anlattığı olaylarda tutarlılığını/ duyarlılığını düşünürüm.





Günlerdir işlediği bir konu vardı, tarım alanlarının sanayi için bozulmasına karşı bir gündem oluşturmaya çalışıyordu; ekili tarlayı gösteriyordu, boş bıraktırılan yerleri gösteriyordu, ekili alanların sökülmesini gösteriyordu, üreticinin yalnızlaştığını gösteriyordu/ çığlığı gösteriyordu…





O bildiğimiz, o izlediğimiz, o duyarlılıklarını önemsediğimiz Tepeli, yaşananlar karşısında bu denli umursamaz olunmasına “sonunda” tepki gösterdi!





Notlar yazılı dosya kağıtlarını fırlattı, masayı yumrukladı, bardağı tokatladı, o alanı terk etti!





***





Pazar günü “pazar yerini” dolaştım…





Haziran ayı yaklaşmasına karşın domates, hıyar dışında ederi düşen meyve/ sebze bulamıyorsunuz!





Artık etiketler iyice küçük “yarım kilo” yazısına alıştı!





Tüketiciler “taneyle” sebze/ meyve alışını öğrendi!





Gelin alışmayın, gelin öğrenmeyin!





Tepeli’nin “patron sizsiniz” dediği tüketici/ emekçi/ dar gelirli/ emekli alıştırıldı/ öğrendirildi!





Pazardaki yüzlerin/ gözlerin içinde bulunduğu zorluğu/ bungunluğu/ bitmişliği ancak şu an “iktidarın” yanında olanlar görmez/ inanmaz/ umursamaz!





Tribünleri, alanları dolduranların gözlerindeki “ışıltıyı” yadsımayalım/ yok saymayalım, tamam; ancak o ışıltıların “hak edilmesini” politikacılardan istemenin “hak” olduğunu da bilelim!





***





Hep “iktidarın” sokağa inemediğinden, kapalı alanlarda üç/ beş doymuşla yaptığı toplantılardan söz ediyoruz!





Sokağın içinde bulunduğu durumu umursamadan/ çıkış yolu arama girişimi bulunmadan “iktidarın” sokaktaki işinin zor olduğu ortaya çıktı.





AKP’li Binali Yıldırım, Konya gezisinde, küçük bir partili gruba konuşuyor; hükümetin neler yaptığını, neler yapacağını, nasıl yurttaşın yanında olduğunu, enflasyondan insanları nasıl koruduğunu, ülkeyi nerelere dek taşıdıklarını anlatıyor olmalıydı ki; bu güne değin AKP’ye oyunu vermiş, yeri geldiğinde gecesini gündüz etmiş bir partili suskunluğunu durduramadı, içinden geleni/ yaşadıklarını/ zorluklarını dışarı vurdu. Şunları söyledi:   





“Başkanım ekonomi/ ekonomi… Millet vallahi perişan. 20 senedir size oy veriyorum. Bir AK Partili olarak söylüyorum şu ekonomiye bir el atın. Vallahi millet perişan…”





Bunları bolca duyacağımız kanısındayım!





***





Emekçi de, dar gelirli de, AKP’li de, çalışan da, çiftçi de, işsiz genç de,  en kadını da, çocuklar da AKP’li seçmenin dediği gibi “perişan”!





Ekonominin dışındaki konuları gündemde tutmaya çalışarak/ yapay tartışmalar oluşturarak, yurttaşın yaşamında “en son” sıraya gelecek konuları kazıyarak bir sonuca varılmasının olanaksızlığı bilinsin artık!





Devletin kurumu Tüik’in “açlık sınırı” verisi nedir biliyor musunuz? Asgari ücretin yüzde yirmibeş üzerinde! Emekli maaşının iki katından fazla! Peki, sizin konuştuğunuz, yurttaşın “anladığını” sandığınız, her beceriksizlikte “dışarıdan” sorumlu/ suçlu aradığınız açıklamaların anlamı ne?





Şimdi tuttular Abdülhamit’i konuşuyor, benzerlikleri tartışıyorlar,  yalnızlıkları ileri sürüyorlar!





Yapmayın; can sıkmayı, can yakmayı körüklüyorsunuz!





***





Benim anladığım şu:





Sokağa çıktığınızda insanların sevincine mi tanık oluyorsunuz, bezginliğine/ en küçük bir olguda sinirlerinin tepinmesine mi?





Emekliye sorun önce isterseniz, ya da işsizlikle sınanan gençliğe sorun, akşamdan sabaha değişen ederlere ulaşamayan yurttaşa sorun bakalım/ ev kadına sorun, buğday hasadını bekleyen çiftçiye sorun, ekim alan sanayiye açılan üreticiye sorun…





Sonra tutun bilim insanlarına, bu yurdu/ insanlarını seven ekonomistlere sorun bakalım, bu yurdu/ insanlarını gelecekte neler bekliyor, öğrenin!





Klavyeyi fırlatmama az kaldı!



Oktay EROL

24.05.2022 09:56:29

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI