İsmail GÜNEŞ

Tarih: 17.07.2023 00:38

14 TEMMUZ FRANSIZ İHTİLALİ

Facebook Twitter Linked-in






14 Temmuz Bastille isyanı ile Mutlak monarşi Avrupa'da sarsıldı. Korku timsali Paris'teki Orta Çağ'dan kalma kale ve hapishane basıldığı sırada içeride 7 mahpus bulunuyordu, ancak hapishane monarşinin zulmünü temsil ediyordu. Baskın, Fransız ihtilalinin başlangıcı olarak kabul edilir.





14 Temmuz 1789'da Paris'te şehirliler Les İnvalides'a girip 30.000 tüfeği gasp ettiler. Ancak barut bulamadıkları için Bastille'den almayı planlayarak oraya doğru ilerlediler Yaşanan çatışma sonucunda isyancılardan 98'i öldü ve 73'ü yaralandı. Bastille garnizonundan 1'i öldü ve 3 yaralandı. Teslim olan Bastille komutanı de launay ve diğerlerin de başları kesildi.





16.Louise döneminde, Fransa büyük bir ekonomik buhran geçirdi.Ağır vergilendirme nedeniyle yoksulluk arttı.





Bastille Baskını ve ardından gerçekleşen insan ve yurttas Hakları Bildirisi  bu devrimin üçüncü ayağıydı. İlki, soyluların 16. Louis'ye vergi ödemelerini reddetmesiyle başladı, ikinci de meclisin kurulması ile sonuçlandı.





Halk, yurt güvenliğini mavi, beyaz ve kırmızı renklerini kullanarak sağlarken, bu önce devrimin simgesini ardından Fransa Bayrağını temsil etti.





Fransız Devrimini başlangici kabul edildi. Kral 16. Louis ise günlüğünün 14 Temmuz 1789 tarihli sayfasına “Bugün kayda değer hiçbir şey olmadı” yazacaktı. Kral 16. Louis ve ekmek bulmazlarsa pasta yesinler diyen karısı Marie Antoinette'in idam edilmesiyle sonuçlanan ihtilal Fransa'da monarşinin sonunu getirmişti.





Fransa'da 14 Temmuz Ulusal Bayramıdır. Aradan geçen yüz yıllar sonrasi Fransa yine huzursuz...







Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —