1 MAYIS'TA BARIŞ VE İSTİKRAR EGEMEN OLSUN

Bugünün dünyadaki adı: 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Türkiye'de ise " Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanır. Dünyada kitleler bu günü "bayram" havasında kutluyor.

 

Bugünün dünyadaki adı: 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Türkiye'de ise " Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanır. Dünyada kitleler bu günü "bayram" havasında kutluyor. Türkiye'de örgütlü toplumun yürümesine dahi izin verilmiyor. 1 Mayıs'a günler kala ülkeyi yöneten siyasal iktidar ard arda kısıtlamaları gündeme getiriyor. Gerekçesini de ortaya koyuyor: "Güvenlik nedeniyle" diyor. 

***

Peki o zaman sormazlar mı insana "Nerede kaldı birlik, mücadele ve dayanışma kültürü" diye. Güvenliği sağlamak siyasi iktidarın sorumluluğunda değil mi? Merkezi yönetimin görevi asayişi sağlamaktır. Toplumu germek bir kesimi kaygılandırmak kime ne yarar sağlayacaktır. 

***

"Taksim'e giremezsin. Bu sokaktan geçemezsin" demek işçi ve emekçi kesime acı çekmek motivasyonunu düşürmek, çalışma barışına sekte vurmaktan başka neye yarayacaktır? Türkiye'de Bayramlar dayanışma, barış içinde birlikte hareket etme kabiliyetini artıran müstesna günler değil mi? "Bayram" ve "yasak" kavramı bir arada olursa o ülkede güven tesis edilemez. 

***

O halde neden "yasaklardan medet umuluyor, ısrar ediliyor? Kolluk kuvvetleri ve siyasi baskılarla 1 Mayıs gösterileri yasaklanacak olursa bu işçi ve emekten yana olan yüzbinlerin ve milyonların yüreğinde derin yaralar açmaz mı?

***

Dünyanın dört bir yanında kitleler bu günü gönüllerince kutlayacak, fakat Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ın kutlanmasına izin verilmeyecek bu bir çelişki degil de nedir?

***

Muhalefet ve sendikalar, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak istiyor. İktidar "Kırmızı Kart" göstererek "yasak" diyor. Taksim stad değil ki! Toplum huzur istiyor, yasaklarla ülkenin yönetilemeyeceğini söylüyor ama bu ses nedense duyulmuyor. Ne zaman duyulacağı da belirsiz. 

***

Halk, 1 Mayıs'ı engelleyici değil birleştirici politikalarla kutlanmasını arzuluyor. 1 Mayıs'ta kimsenin burnunun kanamasını istemiyor. Kaldı ki, bu iktidar 2009 yılında "1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü" adıyla kutlamasına izin vererek resmi tatil olarak ilan etmemiş miydi?!

O halde bugün neden yeniden "yasak" diyor. 

***

Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs'ın Taksim Alanı'nda kutlamasına yönelik verdiği karar neden görmezden geliniyor?

***

Demem o ki, karşılıklı inatlaşmanın kimseye yararı olmadığı gerçeği unutulmamalı. Nitekim ülkede 1 Mayıs ne zaman işçi ve emekçinin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazanacak diye merak etmiyor da değilim. 

***

Ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen umutsuz olmadığımı belirtmek isterim.

***

Toplumun bu bağlamdaki beklentisinin karşılıksız kalmayacağı inancını taşıyorum. Bu duygularla bugüne kadar emek ve mücadele uğrunda can verenleri saygıyla anıyor işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü içtenlikle kutluyorum. 

***

Estirilmek istenen "Karşılıklı restleşme" ikliminden barışın egemen olacağını düşünüyorum.

 


Düzgün COŞKUN

30.04.2024 21:57:00

YAZARLAR


“HASTALARIMIZIN HAYATLARINA DOKUNUYORUZ”

GASTRONOMİ FESTİVALİ VE YEMEK YARIŞMASINDA NEZİHE YALVAÇ 3. OLDU

BU HASTALIK FARK EDİLMEZ İSE ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR!

TUİK, İŞSİZLİK ORANINI %8,7 OLARAK AÇIKLADI

BEYİN SAĞLIĞINI KORUMANIN 8 YOLU

“YETERKİ DİLEK DİLE” KİTABINA İMZA GÜNÜ

TURANBAYBURT GÜVEN TAZELEDİ

GENÇ NÜFUSUMUZ AZALIYOR. TÜRKİYE NÜFUSUNUN %15,1'İNİ GENÇ NÜFUS OLUŞTURUYOR

ESNAFIMIZ FAİZ GÜNCELLEMESİNDEN MUAFİYET BEKLİYOR

YÜREĞİR POMEM KURSİYERLERİNDEN DEMİRÇALI’YA ZİYARET

KONUT SATIŞLARI YÜZDE 11.8 AZALDI

ADANA'DA ECZACILIĞIN GELECEĞİ TARTIŞILDI

TATLI KRİZİNİ YENMENİN 8 PÜF NOKTASI!

ATİKASLAN: CHP İKTİDARA YÜRÜYOR

ÖĞRENCİLERE, “ SINAV KAYGISI” EĞİTİMİ

SASA, YAPAY ZEKAYA GEÇİYOR

19 MAYIS’TA GENÇLERE ELEKTRONİK SİGARA UYARISI