İfral TURGUT

Tarih: 24.11.2022 00:36

24 KASIM

Facebook Twitter Linked-in






Değerli Öğretmenlerimiz,





Sevgili Meslektaşlarım/Arkadaşlarım,





Öncelikle öğretmenler gününüzü kutluyor sizlere sağlıklı, mutlu, başarılı, huzur ve barış dolu bir öğretim yılı diliyor, sonra da Almanya’da bir lise müdürünün her öğretim yılı başında öğretmenlerine gönderdiği şu mektubu sunuyorum; sonunda ben de birkaç cümle ilave edeceğim. Önce mektup:





“Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü. İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar.





Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum. Sizlerden istediğim şudur. Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. Okuma, yazma, matematik çocuklarımızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa, ancak o zaman önem taşır.”





Mesleği, İnsan Mühendisliği olan sevgili öğretmenler; bu satırlara ekleyeceğim, çok fazla şey yok. Ama lütfen mensubu olduğunuz bakanlığı adının “Milli Öğretim Bakanlığı” değil, “Milli eğitim Bakanlığı” olduğunu unutmayın. Ve yine unutmayın, “Eğitim size yapılan bir şey değil, sizin yaptığınız bir şeydir.”  





Çocuklarınıza bilgi vermeden, bilgiyi kullanmayı ve öğrenmeyi öğretin. Günümüz dünyası her gün yeni bilgilerle donandığı ama her bilginin de hızla eskiyerek gereksiz hale geldiği bir dönemi yaşıyor. Eğitim akıntıya karşı yüzmek gibidir; ilerleyemezseniz gerilersiniz. O yüzden çocuklarınızdan önce kendinizi eğitiniz.





Alvin Toffler diyor ki: “Yirmi birinci yüz yıl öğrenenlerin olacak. Her şeyi bildiğini zannedenler de artık hiçbir işe yaramayan bilgileriyle baş başa kalacaklar.”





Biliyorum, çok zor şartlarda çalışıyorsunuz. Coşku veren önderleriniz yok ama sizler yeni nesilden eser yaratacak bir mesleğin mensuplarısınız. PES ETMEK YOK.





Benim sözlerimi de gözü ve gönlü hala sınıfta olan bir büyüğünüzün dilekleri olarak kabul edin. Hepinizin önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum.   



Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —