İfral TURGUT

Tarih: 14.11.2019 14:22

5 KASIM VE GUY FAWKES

Facebook Twitter Linked-in

GuyFaekes…13 Nisan 1570’deYork’ta doğdu. Katolik bir İngiliz askeri. İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katıldı. Askeri zekasıylakısa sürede tanındı. 1604 yılında İngiltere’ye döndü.
Robert Catesby ve diğer komplocularla tanışan Fawkes, Katolik Kilisesi’nin tüm düzene hakim olmasını istiyordu. Bu yüzdenmevcut sistemi ve yöneticileri yok etmeye karar verdi.

17. yüzyılın başlarında, İngiltere’de mezhep kavgaları doruğa ulaşmış, Kraliyet, Britanya Katoliklerinin haklarını sınırlandırmıştı. Komplocu grup, Kralı ve destekçilerini ortadan kaldırarak, Katoliklerin tüm devlette egemen olması için çalışıyordu.

Parlamentoyu havaya uçurmaya karar verdiler. En zor görev de Fawkes'adüşmüştü..
Plana göre Parlamento Binası içindekilerle birlikte havaya uçurulacaktı. Amaçlanan şey KralI.James, kraliyet ailesi ve tüm diğer aristokratları öldürmek amaçlı komplonun adıBarut Komplosu (GunpowderPlot)idi. Fawkes’un görevi de barut fıçılarını patlatmaktı. .
Ama 5 Kasım 1605 sabahı GuyFawkes ve diğer komplocular için sonun başlangıcıydı Önce meclis binasının altındaki mahzen kiralandı, buraya barut fıçıları yerleştirildi. Plan sorunsuz bir şekilde işliyordu ki, komploculardan birinin hatası suikast planını deşifre etti.

Komplocu, sarayda çalışan bir akrabasına, o gün saraya gitmemesini söyleyince Kral . her şeyi öğrendi ve Fawkes barut fıçılarıyla mahzende yakalandı.

Fawkes, hemen İngiltere tarihinin en büyük vatan haini ilan edildi. TutuklandıFawkes, aylarca işkence gördü ve işbirlikçilerin isimlerini vermeye zorlandı. Konuşmadı Fawkes. Sonunda ‘vatan haini’ olarak hüküm giydi ve31 Ocak 1606’da idam edildi.

O günden beri her yıl, 5 Kasım’da BirleşikKrallık’ta, GuyFawkes Gecesi adıyla kutlamalar yapılıyor.Birleşik Krallık ve krallığa ait tüm eyaletlerde havai fişekler ve büyük şenlik ateşleri eşliğinde, komplonun başarısızlığa uğramasının yıldönümünü kutlanıyor.

Yaklaşık 400 yıldır süren kutlamalarda GuyFawkes maskesi giymiş kuklalar yakılıyor ve Fawkes’un başarısızlığıyla dalga geçiliyor.

Ama,19’ncu yüzyılın sonlarından itibaren GuyFawkes bir nefret objesi olmaktan çıkmaya başladı. Günümüzde ise postmodern anarşizmin en simge karakterlerinden birine dönüştü. Bazıları onun, bir parlamentoya dürüst bir niyetle girmiş son kişi diye diyerek kadeh kaldırıyor.
SEBEBİNİ DE SİZ ARAŞTIRIN, LÜTFEN

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —