AKAY, YERLİ VE MİLLİ İSE DİĞER ADAYLAR NECİ!?

Aytaç Durak'ın bu kentte kazandırdığı kalıcı eserler var. Beğenir ya da beğenmezsiniz Kuzey Adana Projesi Aytaç Durak'ın eseridir.. Yine Menderes Bulvarı, Çatalan Köprüsü, Dilberler Sekisi akla gelen kalıcı projelerinden bir kaçı. Durak bu kentte 5 dönem belediye başkanı seçildi ancak Adana'yı 21 yıl yönetti.

 

Aytaç Durak'ın bu kentte kazandırdığı kalıcı eserler var. Beğenir ya da beğenmezsiniz Kuzey Adana Projesi Aytaç Durak'ın eseridir.. Yine Menderes Bulvarı, Çatalan Köprüsü, Dilberler Sekisi akla gelen kalıcı projelerinden bir kaçı. Durak bu kentte 5 dönem belediye başkanı seçildi ancak Adana'yı 21 yıl yönetti.

***

Seyhan Nehri Rekreasyon projesi, Regülatör Köprü de Aytaç Durak'ın eseri.

***

Uzun yıllar sessizliğini bozmayan Sayın Durak kısa süre önce Hemşehri olduğu Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ardından da Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'e nezaket ziyaretinde bulundu. Daha sonra da belediye başkanları Durak'ı bürosunda ziyaret etti. 

***

Bunun nezaket ziyareti olduğu düşünülüyordu, nezaket ziyareti değil doğrudan destek ziyaretiymiş meğer. 

***

Aytaç Durak, dün sosyal medya üzerinden bir mesaj yayınladı. Mesajında şöyle diyordu: "Değerli Hemşehrim ; beni 5 dönem sizler seçtiniz Allah'a şükür, sizleri mahçup etmedim.

Akrabam Akay da tarafsız, güvenilir, haramı-helali bilen, dürüstlüğüne kefil olduğum yerli ve milli, bilge bir kişidir.

Tekrar Seyhan Başkanı seçerek 

yine mahçup olmayacaksınız".

***

Sayın Aytaç Durak'ın, Akay'a destek çağrısında bulunurken "yerli"ve "milli" kelimelerini niçin kullandığını anlamaya çalışıyorum. Burada belediye başkan adayları arasında bir ayrışmaya neden ihtiyac duyduğunu da bilemiyorum. 

***

Madem ki Akif Kemal Akay yerli ve milli Bilge bir kişidir o halde diğer siyasi partilerin aday gösterdiği isimlere "gayri milli kişiler" demek ne kadar doğru olur. 

***

Anımsanacağı üzre Aytaç Durak, yolsuzluk iddiaları nedeniyle 28 Mart 2010 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından görevinden elçektirilmişti. Durak yargılanacak bir süre cezaevine konulmuştu. Durak yolsuzluk davasında daha sonra mahkemece beraat etmişti. 

***

5 dönem seçilmesine karşın Adana'yı 21 yıl yöneten deneyimli eski Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerli ve milli kelimesini ayrışma, ötekileştirme ve itibarsızlaştırmak anlamda kullandığına ihtimal vermek de istemiyorum. Ancak yaptığı açıklamayı kaygı verici buluyorum. 

***

Bilge Belediye Başkanı Akif Kemal Akay'ın da kendisinin milli ve yerli, rakip adaylarının gayri milli aday olarak gördüğünü sanmıyorum. Bilge insan bu ve benzeri kavramları kullanamaz, aklına da getiremez diye düşünüyorum. 

***

Nitekim, Aytaç Durak'ın Adana'yı yönetirken birlikten, beraberlikten ve hoşgörüden yana bir politika izledigine tanık olmuştuk. Yerel seçimlere bir hafta kala "Cumhur İttifakı'nın söylemlerini neden dillendirdiği kafalarda bircok soru işareti oluşturmuyor değil. 

***

Aytaç Durak, siyaset bilimini bilen bir insan. Bu sözünün nereye varacağını düşünmeden tartışmadan beyin cimnastigi yapmadan söylemiş olabilir mı, açıkçası emin değilim. Bu sözlerinin toplum nezdinde karşılık bulup bulamayacağı da ayrı bir soru. 

Durak'ın bu açık desteği Seyhanlı seçmen tarafından nasıl karşılayacağını da bilemiyorum. Bu konuda yorum yapmam Seyhan halkına saygısızlık olur. Bu nedenle fikir yürütemiyorum. Şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim: Seyhan'da Aytaç Durak'ın gücünün ne kadar olduğu ya da olmadığı konusunda bir şey söylemek iyimserlik olur.

***

Nitekim Aytaç Durak'ın Karaisalı halkının yanında özgül ağırlığı olduğu bilinen bir gerçek. Durak'ı destekleyen bir kitle var. Karaisalı merkez ilçe ve bağlı köylerinden yüzlerce ailenin Seyhan'da ikamet ettiği düşünülürse bu insanların Aytaç Durak'ın Akif Kemal Akay'a destegini açıklaması önerisine sıcak bakması da mümkün.

***

Ayrıca Aytaç Durak deneyimli eski belediye başkanıdır. Belediyecilik konusunda bilgisi tartışılmaz.Yanlış anımsamıyorsam iki dönem de Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı yaptı. Büyükşehir Belediye Yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşınarak yasalaşmasında katkısının olduğu da bilinir. Kimileri de bu tasarının yasalaşarak TBMM'de kabul edilmesinin Aytaç Durak'ın eseri olduğunu savunuyor. 

***

Aytaç Durak, saha çalışması yaptırmadan halkın nabzını yoklamadan elinde yeteri kadar done olmadan böyle bir çağrıda bulunduğuna ihtimal vermek saflık olur. Durak'ın Akay'ı güvenilir ve dürüst bularak kefil olması ayrı, halkın nasıl bulmak istediği ise ayrı bir şey. Bu konu tartışılır. Kaldi ki kimse çıkıp Akif Kemal Akay dürüst değil adinin usulsüzlük ve yolsuzluga karistigini soyledigi fakan da yok. 

***

Sayın Aytaç Durak'ın Seyhan'da hemşehrisi Akay'a açıktan destek vermesinin seçmen nezdinden aksi etki de yaratabilir. Bir kesim oy vermekten imtina edebilir. 

***

Deneyimli eski belediye başkanı Durak'ın Akay'ı destekleyen paylaşımında yerli ve milli kelimelerini kullanması Adana düzleminde yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyecek gibi görünüyor.

 


Düzgün COŞKUN

25.03.2024 21:54:00

YAZARLAR


DÜZGÜN COŞKUN-GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ/ PES EDEN HESAP ÖDER, AST, ÜST YOK GAZETECİYİZ

VOLKAN BÖKE BARO BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

GENİTAL ESTETİK SANILANIN AKSİNE BİR İHTİYAÇ OLABİLİR!

YEDİGÖZE İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİN YAPIMI

EMRAH KOZAY’DAN İLK NİKAH

MEVSİMSEL DEPRESYONUN GÜNEŞ IŞIĞIYLA İLGİSİ VAR!

GÜRER: “İTHAL HAYVAN VE ET İLE KİMLER KAZANIYOR?”

TMMOB ADANA İKK: GEZİ DAVASI TUTUKLULARI SERBEST BIRAKILSIN

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

YUMURTALIK’TA CHP İLÇE BAŞKANINA SALDIRIYA KINAMA

ZEYDAN KARALAR YÖRÜK OTAĞINDA

HİSARCIKLIOĞLU: BİZE İŞ YAPMAYI ADANA ÖĞRETTİ

YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ, YATIRIMCILARLA BULUŞACAK

AKŞENET GİTTİ, DERVİŞOĞLU SEÇİLDİ

SEYHAN İMAR A.Ş’DE YENİ YÖNETİM

“2024 YILI 1 KİLOGRAM BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 10 LİRA 87 KURUŞ”

“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”