ABİDE-İ HÜRRİYET

31 Mart, Osmanlı’da bir gerici isyanın yıldönümü. Derviş Vahdeti ve İttihad-ı Muhammedi örgütünün yönlendirdiği binlerce insan, ellerinde silahlar, sopalar ve yeşil bayraklarla, Meclis-i Mebusan önünde bağırıyorlardı. "Gávur meclis istemiyoruz."

31 Mart, Osmanlı’da bir gerici isyanın yıldönümü. Derviş Vahdeti ve İttihad-ı Muhammedi örgütünün yönlendirdiği binlerce insan, ellerinde silahlar, sopalar ve yeşil bayraklarla, Meclis-i Mebusan önünde bağırıyorlardı. "Gávur meclis istemiyoruz." Meclis neden gavurdu biliyor musunuz? İstanbul’da büyük bir yangın çıkmış ve  2.500 ev yanmıştı. Yangını Allah, Meşrutiyet ilanı üzerine Osmanlı’yı cezalandırmak için çıkarmıştı. Bu "gavur meclis" kapatılmadan bu tür felaketlerden kurtulmak mümkün değildi. 

Ayrıca, 1876 Anayasası’nın 35. Maddesine göre Padişahın meclisi feshetme yetkisi vardı. İttihat ve Terakki Cemiyeti ise, bu maddeyi Anayasa’dan çıkarmak istiyordu. Protestocular bu Anayasa değişikliğini, zavallı Müslüman halka şöyle anlatıyordu: "35. madde ne demek? 30 Ramazan, 5 de beş vakit namaz. İttihatçılar dinsiz oldukları için ramazanı ve namazı kaldırmak istiyor." Din yine siyasetin emrindeydi. İsyancılar, "Gavurluk istemeyiz, şeriat isteriz," diye bağırarak, Adliye Nazırı Nazım Paşa ve Lazkiye Mebusu Emir Arslan Bey’i linç ettiler. Bahriye Nazırı Rıza Paşa ise öldü sanılarak bırakıldı

İsyancılar, askerlere de kin duyuyorlardı. Çünkü gavurluğu Osmanlı’ya askerler getirmişti.  Medrese öğrencilerinin askere çağrılmasını, irticacı Harp Okulu öğrencilerinin okuldan atılmasını protesto ediyorlardı. Onları en çok kızdıran da orduda Harp Okulu mezunu olmayan alaylı subayların emekli edilmek istenmesiydi. "Mektepli zabit istemeyiz," diye bağırıyorlardı. Yolda karşılaştıkları subaylara soruyorlardı. "Alaylı mısın, mektepli misin?" Mektepli ise anında öldürüyorlardı. Mesela şehit ettikleri, Binbaşı Ali Kabuli’nin başı, bir sopaya geçirerek sokaklarda dolaştırılıyordu.

İsyana ilk tepki Harp Okulu öğrencilerinden geldi. Silah kuşanıp sokağa çıkmak istiyorlardı. Komutanları güç bela durdurdu. Komutanların gözü kulağı Yıldız Sarayı’ndaydı Abdülhamid’in tepkisini bekliyorlardı. Yıldız Sarayı ise suskundu. Abdülhamid bir kulağının üstüne yatmıştı. 

İsyancıların istekleri bitmek bilmiyordu. Türkçe eğitim, yeni okul istemiyorlardı; medreseler yeterliydi. Kızlar okula gitmeyecekti, şeriata aykırıydı. Yazışmalar Türkçe yapılmayacaktı. Yoksa din elden giderdi.

Nihayet, Selanik’teki 3. Ordu, İstanbul’a müdahale kararı aldı.   Adına "Hareket Ordusu" dediler. Kurmay Başkanı  Mustafa Kemal’di. Hareket Ordusu’na Celal Bayar gibi gönüllü siviller de katılmıştı. Edirne’deki 2. Ordu da Hareket Ordusu’na katıldı. Bu ordunun genç subaylarından biri de İsmet İnönü idi. Gerici İsyan iki gün içinde bastırıldı ama  3’ü subay 71 asker şehit olmuştu.
Şehitler büyük bir törenle toprağa verildi. Ancak sadece tören yeterli değildi. Hürriyet şehitlerine bir anıt yapılmalıydı. İki yıl sonra da  "Abide-i Hürriyet Anıtı", büyük bir halk katılımıyla açıldı. 31 Mart şehitlerinin isimleri tek tek anıta işlendi. Mezar odasına giren kapının üzerine, "Makber-i Şuheda-i Hürriyet" yazılı bir kitabe konuldu. Anıt artık Osmanlı’daki özgürlük hareketlerinin sembolüydü.

Özgürlük ne zaman tehlikeye düşse, Osmanlı aydınları, subaylar ve Harp Okulu öğrencileri, tepkilerini Abide-i Hürriyet Anıtı’na çıkarak göstermeye başladı.

O ŞÜHEDAI SAYGI, MİNNET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ.

 

(Yarın: Hürriyet Tepesinde Kimler Yatıyor.)

 


İfral TURGUT

31.03.2025 23:23:00

YAZARLAR


HABERİ HIZLI AMA DOĞRU VER!

SOKAK CANLILARININ REHABİLİTESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

MECLİSTE KADIN MECLİS ÜYELERİNİN ANNELER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

CEYHAN’DA “KİTAP VE KARİYER GÜNLERİ”

AVM’DE KİTAP FESTİVALİ

ÇUKUROVA’DA ÜÇ FİDAN’A ANLAMLI ANMA

ADANALI RADYOCU ÖDÜLÜ ERDOĞAN'DAN ALDI

TÜRKİYE’NİN EN ZENGİNLERİ LİSTESİ AÇIKLANDI

OKULLARDA ‘AKILCI İLAÇ KULLANIMI’ EĞİTİMİ

BALCALI HASTANESİ’NDE EL HİJYENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR

DOĞAL İHTİYAÇLAR ZAMANINDA KARŞILANMALI…

ABB BAŞKANI KARALAR İLBANK’TA

ASANSÖR ENDÜSTRİSİNİ BULUŞTURAN FUARDA, ADANA DA YER ALIYOR!

TOPRAK SUSARSA GELECEĞİMİZ SUSAR!

YÜREĞİR BELEDİYESİ, MMO İLE ASANSÖR PROTOKOLÜ İMZALADI

MERSİN'DE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE İÇİN BİR ARAYA GELDİLER