İfral TURGUT

Tarih: 11.06.2020 14:42

ACALELERİ VARDI. ÖLMEDEN GÖMDÜLER.

Facebook Twitter Linked-in






Patrona Halil ve adamları Nevşehirli Damat İbrahim’inkellesini aldıktan sonra, III. Ahmet'i tahttan indirdiler ve yerine yeğeni. I. Mahmut’u geçirdiler III. Ahmet tahtı devrederken I. Mahmut’a, 'Oğlum işte benim akıbetim. Devleti ehliyetsiz vezirlerin eline bırakma,' diye nasihat etti.





I. Mahmut'un saltanatın ilk ayını Patrona ve eşkiyalarını ortadan kaldırmak için plan yaparak geçirdi. Patrona’ya vezirlik ve Rumeli Beylerbeyiliği'ni vereceğini söyleyerek, Saray’a çağırdı. Patrona 900 muhafızını dışarıda bırakıp, iki yardımcısıyla Sarayagirince yakalanıp ortadan kaldırıldı.





.Ay sonunda, hamamcı tayfası ve hapishane kaçkınları Patrona'nın kanını gütme iddiasıyla isyan başlattı. Fırsat bu fırsattı padişah Sancak-ı Şerifi sarayın önüne çıkarttı ve halkı savaşa çağırdı. Sonuç: On beş bin kişi bir gecede linç edildi.





I. Mahmut 24 yıl tahtta kaldı ve Osmanlı’yason parlak devrini yaşattı. Zorunlu olmadıkça savaşmadı.  Problem çıkaran Avrupa devletlerine nasihatnameler göndererek, savaşın yol açacağı zararları anlatarak, onları insan haklarına saygı göstermeye çağırdı.





Ömrünün son iki yılında hastalıkla boğuştu. Rahatsızlığı varisti ama Saray doktorları kan almanın dışında başka tedavi yöntemi bilmiyordu. Günden güne takatten kesilen ve yürümekte zorlanan padişah sonunda yatağa mahkûm oldu.





Kardeşi Osman tahta geçmek için yanıp tutuşuyordu.  Yeniçeri Ağaları ve vezirlerle görüşerek, İmparatorluğunhasta bir adama bırakılmaması gerektiğini anlatıyordu. En az dört kişiye sadrazamlık vaadinde bulundu, şeyhülislamdan fetva, doktorlardan da rapor alarak padişahı azletmek istedi.





Padişah hasta olmadığını ispat etmeliydi. Çektiği acılara rağmen, halka görünmek için, önce divan toplantısına katıldı sonra da ata binerek, Cuma namazına gitti. Bu bir bakıma intihardı. Nitekim dönüşte Topkapı Sarayı'nın kapısından girer girmez hizmetlilerin kollarına düştü. Bu kez kalbi dayanamamıştı. Hareme götürülürken kucakta muayene edildi, öldüğüne hükmedildi ve hemen cenaze hazırlıklarına başlandı. Bütün vezirler sarayda idi. Hemen III.Osman’a haber gönderildi ve yarım saat içinde padişah için biat merasimi yapıldı.





Yeni padişahın ilk emri, ağabeyinin cenazesinin bir saat içinde defnedilmesi oldu. Emir hemen yerine getirildi ve I. Mahmut Yenicami'deki türbesinde toprağa verildi.





III. Osman ve devlet erkânı saraya döndüler. Ama mezarın bakımından sorumlu türbedar, yatsı namazında Kur'an okuduğu sırada mezardan boğuk sesler, feryatlar geldiğini duydu. Korkan türbedar, koşarak saraya gitti. Kapıdaki görevlilere,“Mühim maruzatım var,”  diyerek ve yetkili birisiyle görüşmekte ısrar etti ve haremin baş sorumlusu Kızlarağası'na ulaşmayı başardı.





Yaşadığı garip olayı anlatıp,” Sultan Mahmut'un sesini tanırım. Bağıran oydu. Ölmemiş, diri diri gömülmüş,” dedi. Padişahı uyandırıp durumu anlattılar. Anladı Padişah ve kısa konuştu. 'Yok edin herifi.' Türbedar Saray odalarından birine götürüldü ve o günden sonra kendisini bir daha gören olmadı.





BUNLARI ANLATINCA, “OSMANLI DÜŞMANI MISIN,” DİYORLAR.







Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —