Oktay EROL

Tarih: 11.01.2018 17:12

ADANA HAVA KİRLİLİĞİ YAŞAYAN ÜÇ KENTTEN BİRİ

Facebook Twitter Linked-in

Mevsim kış, eski Adana’da sobada ‘bedelsiz dağıtılan’ kömür yanınca olacağı bu olacaktı elbette!

Gerek basında, gerekse yaşamın içinde ne de çok ‘niteliksizliklerini’ duyduk dağıtılan kömürlerin; duymayan oldu mu ki?

Geçmişte metropol kentlerde, onu geçtik Kayseri’de bile yaşandığı söylenen ‘hava kirliliği’ daha unutulmadı ki!

Gecenin bırakın, günün her saatinde soba yanan kentlerde insan yaşamını ‘tehdit’ eder duruma gelmedi mi ki hava kirliliği?

Sokakta yürürken ağızlarını maskeleyen fotoğraflar yayınlandı basında!

Mevsim kış, niteliksiz yakıtla ısınma zorunluluğu da olunca, haydi siz bu günleri sağlıklı geçirin, rahatça soluyun, çocuklarınızı okula korkusuzca gönderin, hastalarınızın iyileşmesini umun; haydi!

***

Bilindiği gibi Adana, ülkemizin ‘en yoksul’ iki kentinden biriydi!

İktidar, ekonomide ‘büyümeyi’ bayramlaştırırken; Adanalı kepenk indiriyordu, işsiz kalıyordu, yağmurlu havalarda yola çıkamıyordu, gençlik boşluktaydı, üniversite mezunu boşta geziyordu, çiftçi ürettiğinden hoşnut değildi, emekli geçinemiyordu, asgari ücretli sıkıntılıydı…

Bir zamanlar sanayinin can damarlarından, ülke ekonomisine yön veren bir kent olan Adana bugün yoksuldu; üstelik ülkemizin en yoksul iki kentinden biri…

Ama büyümüştük!

***

Adana için bir yeni araştırma sonucunu, geçtiğimiz günlerde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bezoğlu açıkladı.

Yapılan araştırmaya göre Adana, hava kirliği bakımından İstanbul ile Ankara’yı izliyor!

Raporda, kirliliğin insan yaşamını tehlikeye sürüklediği üzerinde durulurken şu sözler üzerinde yoğunlaşılıyor:

‘Kirletici kaynakları kükürt dioksit, partikül madde, azot oksit, karbonmonoksit, ozon olarak sıralanabilir. Özellikle partikül madde solunum enfeksiyonu ile kansere neden olabilir. Kirleticilerin bebek ölümleri, sakat doğumlar, kitlesel ölümlere neden olabilir.’

Raporda ayrıca neler yapılması da sıralanıyor, şöyle:

‘kirliliğin yaşandığı sabah-akşam saatlerinde dış ortamlardan uzak durulmalı, araçla yolculuk yapılıyorsa camlar açılmamalı, kirliliğin yoğun olduğu günlerde valilik ile belediyeler yurttaşı uyarmalı, trafikten kaynaklı kirliliğin önlenmesi için toplu taşıma ile raylı sistemler artırılmalı…’

Hava kirliliği, partikül madde, insan sağlığının tehdidi, kış aylarında yoğunlaşması…

Raporda buna benzer bilgiler yer almış…

***

Tamam, ‘büyüme’ için çok konuşan Adanalı işadamlarımız iktidarla yürüyen sağlam ilişkilerini sürdürebilmek için ‘yoksulluğu’ anmamakta haklı(!) gerekçeler gösterebilirler de, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ‘kış mevsiminde’ kirliliğin yoğunlaşmasının altını çizerken kirliliğe neden olan ‘dağıtılan kömürlerin’ niteliksizliğinden neden söz etmediğini anlayabilmiş değilim!

Kış mevsiminde yaşanan hava kirliliğini gece saatlerinde dışarı çıkan herkesin görmesi, görenlerin de genelde bazı rahatsızlıklara yakalanması olası.

Bunlar biliniyor!

Bir de ‘önlemler’ konusunda sıralananların da kimin için olduğu anlaşılmış değil!

Dışarı çıkma, aracın camını açma, raylı sistemlerden önce yapılması gerekenler de raporda yer almamış!

Adana’da yoksul katmana dağıtılan kömürün kalori bakımından varsıl, çevreyi tehdit eden gazlar bakımından en düşük dozda olmasının ‘ön koşul’ olacağı yer almamış bile!

Adana’da ikliminin, yağışlı havaları bir yana bırakırsak her dönem dışarıda bile çalışmaya uygun olduğu düşünülürse; ülkenin en yoksul iki kentinden birinin yurttaşı olan Adanalı neden çalışmak için dışarı çıkmasın, neden zamanı seçsin, neden bir yerlerin iletisini beklesin?

Düşündürücü değil mi?

***

Adana…

Ülkemizin en yoksul iki kentinden biri…

Adana…

Ülkemizin hava kirliliği yaşayan üç kentinden biri…

Nerede yaşadığımızı biliyor muyuz?
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —