adanaulus

Tarih: 17.08.2013 13:08

Adana, Üretim ve Akay..

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısında 254 bin artış olduğunu açıkladı. Türkiye'nin genç işsizlerinin sayısı da her geçen gün artıyor. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı da 0,7 puanlık artışla yüzde 16,6 oldu.

Bilindiği üzere Adana, işsizliğin tüm alanlarında başı çeken il ünvanını korumaya devam ediyor. Günübirlik tartışmalar, ucuz siyaset, uyumsuz ve kaygısız yerel yönetim anlayışı Adana'da üretim yoksunluğunu da beraberinde getiriyor.

Özel sektör yatırımları hep konuşuluyor ancak ne hikmetse iş istihdama gelince fol ya da yumurta göremiyoruz. Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından 5. büyük ili olarak kabul edilmemize rağmen kamu yatırımlarında hüsranları oynamayı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlar hayal kırıklığının tuzu biberi oluyor. Bir haber ajansı Adana'nın kamu yatırımlarında 17. sırada olduğunu söylese de aslında bunun doğru olmadığını anlıyoruz. Kısa bir araştırmadan sonra kentimizin Kocaeli'den sonra 21. sırada yer aldığını görüyoruz. 2013 yılında Adana'ya turizmle birlikte imalat sanayiinde de hiç ama hiç (yazıyla sıfır, rakamla 0) yatırım yapılmadığını belirtmek istiyoruz.

***

Önümüzde yerel seçimler var. İlçe belediye başkan aday adaylarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi aday adayları da projelerini, çalışmalarını kamuoyuna bir bir açıklıyor. Geçtiğimiz günlerde Akif Kemâl Akay'la bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşi sonucunda, Adana'nın üretim yoksunu olduğu gerekçesiyle her alanda geriye gidişin olduğu anafikri çıktı. Akay, üretim dediyse; sadece mal ve hizmet üretiminden bahsetmiyor. Kentin ekonomisini güçlendirmek ve hak ettiği seviyeye ulaşmasını sağlamak için tarım, madencilik, enerji, eğitim, bilim, sağlık ve imalat sanayiinde yapılacak üretimlerin yanında kültür, sanat, turizm, siyaset, spor ve fikir üretiminin ön plana çıkması gerektiğini vurguluyor.

Projelerini de bir kitapta toplayan Akay, aynen şunları söylüyor:

...

'Adana'da Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Demirtaş Ceyhun, Abidin Dino, Muzaffer İzgü, Turgut Kazan gibi insanlar geçmişin çelişkili ama zengin Adana kültürü içinde sanatçı olarak yetiştiler. O çelişkilerin yarattığı sınıfsal bilince sahip insanlar, Türkiye'yi hatta dünyayı beslediler; ama kavga etmediler.

...

Adana dünyanın en verimli üçüncü ovası, California ve Po Ovaları'nın ardından dünyanın en zengin, ürün çeşitliliği en bol olan şehri. Adana'yı birileri üretim dışına itti, Adana, Adanalı 'Biz kendimize yeteriz' psikolojisine girdi. Adana'nın en önemli insanları, onların çocukları artık durumun farkında. Bu çocuklar Adana'da okumuyor, yaşamıyor; çünkü Adana'da iş yapma şansları yok artık.

...

Adana, her alanda üretim yapmak zorunda. Bir yerde üretim yapmak için kaynağa ihtiyacınız vardır. Adana'da üretim yapmak için gerekli şartların hepsi var. Her alanda üretebilmek için, toplumda var olan nitelikli insan kaynaklarının devreye sokulması, önlerinin açılması gerekiyor. Plan, program yapılması, bu insanları yok saymadan, hiçbir önyargı içinde olmadan, belediyenin zemin hazırlaması lazım. Belediye bu insanlara ortam, fırsat, altyapı hazırlamak zorunda. Benim bütün derdim bu. Yani Adana'da yağ var, şeker var, un var, helva yapmak için usta da var; ama bu helvanın en üst vasıfta olacak şekilde yapılması lazım. Adana'da toplum buna uyarsa ki toplumun uyacağını düşünüyorum, Adana, sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun en büyük tarım şehri olur. Her alanda üretim olmazsa gelişimi de yaşayamayız.'

***

Kimseyi suçlamıyorum. Yalakalık olsun diye de koymuyorum bu cümleleri. Akif Bey'e hak verirsiniz ya da vermezsiniz.

Ama durum ortada...

İyi haftalar.

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net
Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —