Oktay EROL

Tarih: 22.03.2018 08:38

ADANA'DA METRO ÇALIŞMASI HAYAL!

Facebook Twitter Linked-in

İktidarın ‘hizmet’ akışını, yerelde kazandıkları yerlere göre yaptığını biliyorduk da; bu denli açık-seçik söyleyebileceklerini düşünemiyorduk!
Nasıl düşünülür ki?
Alanları dolduran kalabalığa, ‘iktidarımız halkın hizmetinde’ denildiğini kaç kez duyduk öyle?
Öyle olmalıydı, iktidarlar ‘halkın’ yanında yer almalıydı, her yere hizmet sağlamalıydı…
Çünkü iktidarlar, kazanamadıkları yerel yönetimlerin de kamu hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacak yapıdır.
‘Orada bir köy uzakta- O köy bizim köyümüzdür- Gezmesek de, tozmasak da- O köy bizim köyümüzdür…’ dizelerini yıllar önce yazan Ahmet Kutsi Tecer’in dediği gibi.
‘Orada bir kent var uzakta- O kent bizin kentimiz…’
***
‘Milli irade’ denilen, herkesin ‘uymasının’ zorunlu olduğu seçim sonuçlarına göre ‘halk’; yargılanamaz, sorgulanamaz, suçlanamaz, cezalandırılamaz!
‘Bana oy vermediğin için sana destek olmuyorum’ diyemez!
Birkaç gün önce, Arnavutköy’de gerçekleşen partisinin olağan kongresinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ulaşımı, metroyu anlatırken içinden geçenleri döküyor, diyor ki;
‘Arnavutköy ile Başakşehir yeni ilçelerimiz. Baktığımız zaman gelecekte İstanbul’a en çok mühür basacak, yeni İstanbul dedirtecek ilçelerimiz. Şu anda üçüncü havalimanı ile başladı. Devamında Kanal İstanbul, metro…(…) baktığımız zaman Arnavutköy, oyu en çok olan ilçelerimizden birisi. Büyükşehir olarak Arnavutköy’e borcumuz olduğunu düşünüyorum. Bizim şu anda birinci önceliğimiz metro. Metro da birinci önceliğimiz en çok oy aldığımız yerler olacak inşallah.’
Sözün bittiği yer burası…
***
Yerel seçimler öncesinde, gerek gazete köşelerinde, gerekse televizyon-radyo izlencelerine katılanlardan bazıları ‘Adana büyümek, gelişmek istiyorsa iktidar partisinin adayını seçmek zorunda’ diyerek düşüncelerini belirtmişlerdi.
Seçmen ‘o’ yazılanları-söylenenleri değil, kendi istencine göre karar vermişti.
İktidarın, Adana gibi bir kentte yatırım yapmamasını gerektirecek ‘akılcı’ bir yaklaşım içerisinde olabileceğini düşünmemişti bile!
O gün görevde olanların; iktidarla birlikte yürüyebilmek için verdikleri çaba, görevleri süresinde gösterdikleri başarı seçmenin gözünde değerlendirilmiş, yerel yönetimden uzaklaştırılmışlardı!
***
CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, Adana’da kamu yatırımlarının yetersiz olduğunu, yapılan belli başlı çalışmaların da yavaş ilerlediğinden söz ediyor.
Özdiş, konuşmasında Adana’nın ekonomik durumundan dolayı göç verdiğini, nüfus olarak geri sıralarda yer aldığını, işsizlik oranının büyüdüğünü anlattıktan sonra şunları söylüyor:
‘havalimanında ciddi projelendirme yapılmamış. Ortak akıl, kurumların ilgili taraflarını çağırır, düşüncesini alır. Sonra da işin takibini yapar. Yumurtalık serbest bölgesi, enerji bölgesi de sevindiricidir ama dağ fare doğurdu. Çivi bile çakılmış değil. Stadın keşfi de muhtemelen doğru yapılmıyordur…’
Konuyu açtığımızda, İBB’nin yaptığı açıklamayı anımsatıyor!
‘Birinci önceliğimiz en çok oy aldığımız yerler olacak inşallah.’
***
Önceleri, toplum önünde yapılan konuşmalar biraz daha yapıcı, kucaklayıcı, yapıştırıcı, umut dolu olurdu!
Artık buna uyanların, her gün biraz daha azaldığına tanık oluyoruz!
Seçmenin gözlerinin içine baka baka söylenmesinde, seçmenin ‘ağrılar’ duymasında, seçmenin ‘akıl yollarının’ kapanmasında hiçbir zorluk görülmüyor!
Deniyor ki:
‘En çok mühür basacak, yeni ilçelerimiz…’
Deniyor ki:
‘Şu ana yatırımlarımız başladı, metro ile sürecek…’
Deniyor ki:
‘Oyu en çok olan ilçelerimizden birisi, borcumuz olduğunu düşünüyorum…’
Deniyor ki:
‘Metro da birinci önceliğimiz en çok oy aldığımız yerler olacak inşallah…’
***
Şiiri ‘orada bir kent var uzakta- o kent bizim kentimizdir- gezmesek de tozmasak da- o kent bizim kentimizdir…’ biçiminde okumamız gerekirken, ‘oy gelmeyen kent yatırımı hak etmiyor’ diye anlam buluyorsa eğer;
Adana’da metro çalışması hayal!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —